Haberler

Gümüşçülüğü bırakamıyor -

Demirci ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki Şefik Gümüş, aynı zamanda soyadını olan dede mesleği gümüşçülü yaşatmaya çalışıyor.

Demirci ilçesinde yaşayan 72 yaşındaki Şefik Gümüş, aynı zamanda soyadını olan dede mesleği gümüşçülü yaşatmaya çalışıyor.

Gümüş, yaptığı açıklamada, dede mesleği olan gümüşçülük ile geçimini sağladığını söyledi.

Kendisinin 66 yıldır gümüş işletmeciliği yaptığını ifade eden Şefik Gümüş, yaklaşık 10 metre karelik işyerinde tamiratın yanısıra düğün ve nişan törenlerinde giyilen kıyafetler için özel aksesuarlar yaptığını dile getirdi.

Gümüşçülüğe 6 yaşında babasının yanında çırak olarak başladığını belirten Gümüş, şöyle konuştu:

"Dede mesleğimiz olan gümüşçülüğü severek yapıyorum. Ailemiz geleneği olarak mesleğimizi dışarıdan bir çırak alarak kimseye öğretmedik. Mesleğimizi ailemiz büyüklerinin erkek çocuklarına yoksa damatlarımıza bu mesleği mutlaka öğretiriz ki soyumuz ile beraber mesleğimizi de devam etmesini istiyoruz."

Gümüş işletmeciliğinin zor ve zahmetli bir iş olduğunu, Demirci'de geçmişte bu işi yapan çok sayıda esnaf bulunmasına rağmen şimdilerde kendisinden başka kimsenin bu işi yapmadığını söyleyen Gümüş, "Eskiden Demirci ve yöresinde meşhur olan 4 halkalı bulmacalı yüzükler imal ederdik. Aile büyükleri bu yüzükten alır takarlardı. Bulmacaları yüzüklerden imal ederken bir parmağım kesildi. Uzun bir süre mesleğimi güçlükle sürdürdüm. 1980 yılında babam vefat ettikten sonra aile büyüğü olarak mesleği sürdürmek bana kaldı. Ömrümün yettiği kadar mesleğimi devam ettireceğim, benden sonra oğlum mesleğimizi sürdürecek" diye konuştu.

-Şefik Gümüş

Kaynak: AA / Güncel

Gümüş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title