Haberler

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, Cilvegözü'nde İncelemelerde Bulundu

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Hataya’ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır kapısı’nda incelemelerde bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Hataya'ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır kapısı'nda incelemelerde bulundu. Suriye ile ilgili en aktif kapının Cilvegözü Sınır kapısı olduğunu söyleyen Canikli, diğer kapıların kapalı olduğunu belirterek, "Suriye'de yaşanan bu olaylar nedeniyle bütün ilişkilerimizde ve gümrük işlemlerinde, giriş çıkışlarda çok ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Cilvegözü Sınır Kapısı'nda Vali yardımcısı Mehmet Eriş'ten brifing alan Canikli, daha sonra TIR aktarma alanında inceleme yaptı. İncelemenin ardından açıklama yapan Bakan Canikli, "Sıkıntılar devam ediyor. Ticaret hacmimiz azaldı. Son aylarda tekrar eski rakamlara doğru ilerliyoruz. Bütün yaşanan sıkıntılara rağmen ticaret hacmimizin önceki dönemlerde yakalanan rakamlara yaklaşmış olması önemli. Buradaki yaşanan problemi bir veri olarak kabul edip onun üzerinden bir proje üretilmedi tam aksine bu sıkıntılara rağmen ticaretimizin ihracatımızın tekrar artması ve eski rakamlara yaklaşması noktasında çok etkin yoğun tedbirler alındı. Onun sonucunda tekrar bu rakamlara hızla tırmanıyor" dedi.

Canikli, güvenliğin önemli sorunlardan bir tanesi olduğunu söyleyerek, "Hem problemi ortadan kaldıracaksınız, ticareti de artıracaksınız bu ikisini birlikte yapmak durumundayız. Burada daha önce ölümle sonuçlanan saldırı ve sıkıntı yaşandı. Buna benzer olayların yaşanmaması için tüm gereken tedbirler alındı. Tedbirlerden sonra da milletimizi üzen hadiselere yaşanmadı" diye konuştu.

Birimlerin son derece dikkatli olduklarını, yapılması gerekenleri yaptıklarını söyleyen Canikli, yatırım, güvence, teknoloji noktasında imkanlar kullanılarak kamera sistemi, aydınlatma gibi araçların modern imkanlarla taranmasına kadar gerekli çalışmanın yapıldığını ifade etti.

Gümrük işlemlerinin daha da etkinleşmesi, güvenlikte taviz verilmeden kaliteyi de yükselmek için her zaman arayış içerisinde olduklarını kaydeden Bakan Canikli, "Bazı alanlarda ilave yatırım yapılması gerektiği yönünde karar aldık. En kısa zamanda eksikler tamamlanacak. TIR'ların aktarma yaptığı alanda fiziki şartlar başta olmak üzere, mevcutta güvenlikte aslında çok etkili görüntü istemi var, ama bazı eksikliklerin giderilmesi gerçekleşecek. Bununla ilgili ön proje var" dedi.

Ticaretle ilgili sıkıntıların olduğunu sözlerine ekleyen Canikli şöyle dedi:

"Suriye'den Türkiye'ye ithalat durmuş halde. Hükümetin devletin aldığı kararlar var. Suriye tarafında sağlıklı ticaret yapılması, standartlara uygun olması gerekir. Bu olmadığı için 2 aydan bu yana yasak devam ediyor. Yakın bir zamanda devletler arası ilişkilerin sağlıklı şekilde yürütülmesini sağlayacak siyasi yapı kısa sürede Suriye'de oluşacak. Son alınan eğit donat kararından sonra bu sürecin hızlanacağına inanıyoruz. Orada sıkıntılı görülen ithalatın yapılmasını engelleyen bu yapı ortadan kalkmış olacak . çalışmalar sürüyor. Önce devlet fonksiyonunu minimum şekilde de olsa ifa etmiş yerine getirmiş bir yapıyla muhatap olmamız gerekiyor. Sağlandıktan sonra ticaret gerçekleştirebiliriz. Aksi halde sağlıklı bir ticaretin unsurları yerine gelmemiş olur sağlıklı yapamayız. Temennimiz orada Türkiye Cumhuriyet olarak muhatap alacağımız yapıyı birlikte oluşturacağız. Bizimde katkı sağlayacağımız noktalar var. Bununda farkındayız. Şu anki işaretler bunun kısa sürede hayata geçirilebileceğini gösteriyor." - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Nurettin Canikli Cilvegözü Reyhanlı Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title