Haberler

Güler Sabancı Meclise Daha Fazla Kadının Girmesini Teşvik Etmeliyiz

Eskişehir'de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı 'Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı' toplantısında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 2015 genel seçimlerinde kadın aday sayısının artması gerektiğini söyleyerek, Meclise daha fazla kadının girmesini teşvik etmeliyiz dedi.

Eskişehir'de Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın da katıldığı 'Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı' toplantısında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 2015 genel seçimlerinde kadın aday sayısının artması gerektiğini söyleyerek, Meclise daha fazla kadının girmesini teşvik etmeliyiz dedi.

Sabancı Vakfı'nın 2 milyon Dolar destek verdiği ve 11 ilde yürütülen 'Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı'nın (BMOP) değerlendirme toplantısı Eskişehir'de yapıldı. Eskişehir Anemon Otel'deki toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Vali Güngör Azim Tuna, Ak Parti Milletvekili Ülker Can, Büyükşehir Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Sabancı Holding Yönetim Kurulu ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, BM Kadın Birimi Avrupa, Doğu Avrupa ve Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir ile çok sayıda kişi katıldı.

Toplantıda konuşan Güler Sabancı, Türkiye'de kadın haklarını geliştirmek konusunda öncü bir rol üstlenmek üzere BMOP'un destekleyicisi olduklarını söyledi. Sabancı, kadın haklarının ülkemizde geliştirilmesini, toplumsal cinsiyet duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini belirterek Hibe programı ve Mor Sertifika'nın yanı sıra programımıza Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme bileşenini ekledik. Bu, kamu bütçe, plan ve programlarının, toplumsal cinsiyet eşitliği duyarlılığıyla oluşturulması anlamına geliyor dedi.

KADIN ADAYLARIN SAYISI ARTMALI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 550 milletvekilinin 79'unun kadın olduğunu belirten Güler Sabancı bunun yetersiz olduğunu söyleyerek, Yani oran sadece yüzde 14. 30 Mart yerel seçimlerinde de farklı bir durum olmadı. Seçilen belediye başkanlarının sadece yüzde 8'i kadınlardan oluşuyor. 2015 genel seçimlerine kadar önümüzde uzun bir yol var. Kadın adaylarımızın sayısını artırmak için çalışmaya devam etmeliyiz. Meclise daha fazla kadının girmesini teşvik etmeliyiz.ö

EĞİTİMLİ KADINNIN İŞGÜCÜNE KATILIMI

Güler Sabancı yeni dönem Türkiye'sinin eğitimli kadının işgücüne katılımını gerektiğini söyleyerek, Eğitimli kadının işgücüne katılımıyla ancak Türkiye yeni bir dönemi, yeni bir kalkınma hamlesini yapabilir. Dolayısıyla hep beraber daha eğitimli kadınlar için çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz dedi.

Ortak Program kapsamında hibe desteği verdikleri projelerin çok başarılı sonuçlar elde ettiğini anlatan Güler Sabancı, Hibe Programı kapsamında destek verdikleri Kahramanmaraş'taki 'Öznesi Erkek' projesine de değindi. Kadınların hakları konusunda bilinçlendirilmesi kadar, erkeklerin de bu konudaki sorumluluklarının bilincinde olması lazım diyen Sabancı konuşmasını şöyle sürdürdü

Diyanet İşleri Başkanlığı yeni Başbakanımız sayın Ahmet Davutoğlu'na bağlandı. Biz bu anlamda Diyanet İşleri Başkanlığımızın Kahramanmaraş'taki proje örneğimize destek olacaklarını, teşvik edeceklerini biliyoruz. Türkiye çapında ümit veren bir proje bu ve biz de destek vermeye hazırız. Bu konuda da çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yerel yönetimlerden, sivil toplum kuruluşlarına, bakanlıklardan özel sektöre herkese sorumluluk düştüğünü belirten Güler Sabancı, Bu duyarlılığı toplumun her kesimine yayacağız. Kadınların eşit olduğu bir toplumu adım adım yaratacağız dedi.

BAKAN AVCI'NIN KONUŞMASI

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da yaptığı konuşmada, kadınların toplumsal hayattaki yerleri konusunda son 10 yılda ciddi bir iyileşme olduğunu söyledi. Avcı şöyle devam etti

Bunun ivme kazanabilmesi için artarak sürebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı olarak bize düşen sorumluluklarımızın farkındayız. Milli Eğitim Bakanlığı olarak özellikle eğitimli gençlerimizin, genç kadınların, kızların milli eğitim camiasında bir takım anakronik hesaplar nedeniyle görev almalarının önündeki engelleri kaldırılarak onları da eğitim ordumuza dahil etmiş olmaktan gerçekten çok mutluyuz. Aldığımız mesafe küçümsenmeyecek mesafe ama bu almamız gereken mesafe konusundaki kararlılığımızı tabi ki azaltmayacak. Nitekim yine bugünlerde uygulamaya koyduğumuz özellikle yönetici, okul yöneticilerinde kadın müdür yardımcısı normlarında kadın öğretmenlerimize dönük pozitif ayrımcılık iyi bir örnek oluşturacaktır diye ümit ediyoruz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Güler Sabancı Eskişehir Nabi Avcı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title