Haberler

"Türkiye'de 51 İl Özel İdaresi Bulunacaktır"

Güncelleme:

İçişleri Bakanı Güler, "Mahalli idare seçimleri sonrasında Türkiye'de 51 il özel idaresi, bin 394 belediye ve 18 bin 252 köy bulunacaktır." dedi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 2014 yılında yapılacak mahalli idare seçimleri sonrasında Türkiye'de 51 il özel idaresi, bin 394 belediye ve 18 bin 252 köy bulunacağını söyledi.

Tbmm Plan Ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığının 2014 Yılı Bütçesi üzerinde sunum yapan Güler, alkol ve uyuşturucu etkisinde araç kullanımından kaynaklanan trafik kazalarını önlemek amacıyla yaptırımların ağırlaştırıldığını kaydetti.

Sürücü belgelerinin Avrupa Birliği mevzuatına uyumlaştırılması için düzenleme yapıldığını belirten Bakan Güler, "İlk defa sürücü belgesi alanlar için aday sürücülük uygulaması getirilmiştir. Araç tescil ve sürücü belgesi düzenleme sistemimizin, Avrupa Birliği ve e-Devlet normlarına uygun, güvenilir bir yapıya kavuşturulması ve bu işlemlerin elektronik ortamda on-line olarak yapılması, tescil belgesi ve sürücü belgelerinin ilgililerin adreslerine gönderilmesi amacıyla 'Araç Tescil ve Sürücü Belgesi İşlemlerinin Elektronik Ortamda Online Olarak Yapılması Projesi' başlatılmıştır" diye konuştu.

Güler, "Araç satış, devir ve tescil işlemleri, önceden ortalama 3 iş günü içerisinde tamamlanırken, bu yeni uygulamayla en fazla 5 dakikada sonuçlandırılmaktadır" dedi.

Yeni e-pasaportların uluslararası düzeyde gerekli görülen asgari güvenlik özelliklerinin tamamına sahip olacağını belirten Bakan Güler, "Yeni tip, makinede okunabilir, çipli pasaportların yürürlüğe girdiği Haziran 2010 tarihinden günümüze kadar 8 milyon 972 bin 355 pasaport tanzim edilerek hamillerine ulaştırılmıştır. Bugün itibariyle yurt genelinde 81 il ve 370 ilçe olmak üzere toplam 451 pasaport müracaat birimi bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

-Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi

Bakan Güler, yeni büyükşehir belediyeleri ve ilçelerin kurulmasını kapsayan kanun çerçevesinde ortaya çıkan değişikliklere ilişkin de şunları kaydetti:

"2014 yılında yapılacak mahalli idare seçimleri sonrasında Türkiye'de 51 il özel idaresi, bin 394 belediye ve 18 bin 252 köy bulunacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği yıllarda, ülkemiz nüfusunun yüzde 85'i köylerde, yüzde 15'i şehirlerde yaşamaktaydı. Yapılacak mahalli idare seçimi ile birlikte ülkemizdeki nüfusun yüzde 93'ü belediye sınırları içerisinde, yüzde 7'si ise belediye sınırları dışında yaşıyor olacaktır. Mahalli idareler alanında yapılan bu değişikliklerle, hem bu alanı düzenleyen temel mevzuat çağdaş esaslara göre yenilenmiş, hem de mahalli idare sistemimizin uluslararası normlara ve özellikle de 'Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı' na uyumu sağlanmıştır."

Güler, "Yerel yönetimlerin kaynaklarının artırılması, Hükümetimiz tarafından sürekli bir hedef olarak görülmüş ve bu konuda çıkardığımız kanunlarla, yerel yönetimlerin mali kapasiteleri önemli oranda artırılmıştır" dedi.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı ve en önemli kırsal kalkınma projelerinden birisinin Köydes Projesi olduğunu kaydeden Bakan Güler, yapılan yatırımlarla kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların da hayat sıtandartlarının yükseltildiğini söyledi.

-Nüfus ve vatandaşlık işlemleri

Güler, kamu hizmetlerinde önemli değişim ve dönüşüm gerçekleştirildiğini, nüfus ve vatandaşlık hizmetleri alanında hayata geçirilen Mernis, T.C. Kimlik Numarası, Kimlik Paylaşımı Sistemi, Adres Kayıt Sistemi ve Mekansal Adres Kayıt Sistemi uygulamalarının başarıyla yürütüldüğünü anlattı.

Hükümetin kırtasiyeciliğin ortadan kaldırılmasının öncelikli hedeflerinden olduğunu, hizmetlerde sürat ve etkinliğin sağlanarak vatandaşların yaşamının kolaylaştırılmasının amaçlandığını ifade eden Güler, şöyle devam etti:

"T.C. Kimlik Numarası uygulaması ile vatandaşlara sistem tarafından elektronik ve otomatik olarak atanan ve değiştirilemeyen bir numara verilerek; birden çok numara kullanılmasına son verilmiş böylece kurumlar arasında mükerrer işlem yapılmasının önüne geçilmiştir. Kimlik Paylaşımı Sistemi kurularak elektronik ortamda ve merkezi bir yapıda tutulan nüfus kayıtları belirli esaslar çerçevesinde, güncel ve güvenli bir şekilde, 7 gün 24 saat süreyle elektronik olarak kurum ve kuruluşların paylaşımına açılmıştır. Adres Kayıt Sistemi ile adreslerin belli bir standarda kavuşturulması, adres bilgilerinin elektronik ortamda, merkezi bir yapı içerisinde güncel olarak tutulması sağlanmıştır. Devam eden e-Vatandaşlık, Dijital Arşiv ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi gibi yeni projelerimiz de bulunmaktadır."

Güler, önemli projelerden birinin de kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan tanımayan; geleneksel ve elektronik ortamda güvenli kimlik doğrulama amacıyla kullanılabilecek; biyometrik unsurlar da içeren; uluslararası standartlara uygun yeni bir kimlik kartının geliştirilmesi ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi olduğunu söyledi.

Güler, "Proje ile 10 yıllık kullanım ömrüne sahip, polikarbon materyalden oluşan, temaslı ve temassız çip içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran bir kimlik kartının üretilip, vatandaşlara dağıtılması hedeflenmektedir. Kimlik kartlarının, 2014 yılından itibaren 3-4 yıl içerisinde tüm vatandaşlara dağıtılması öngörülmektedir" diye konuştu.

"Sivil toplum kuruluşları, sivil toplumun, katılımcılığın, çoğulculuk ve demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır" diyen Bakan Güler, "Bakanlık olarak sivil toplum örgütlerine büyük önem veriyor ve onları destekliyoruz. Ekim 2013 tarihi itibariyle ülkemizde toplam aktif dernek sayısı 97 bin 924'tür" şeklinde konuştu.

-Entegre sınır yönetimi

Entegre sınır yönetiminin ülkemizin sınır ve iç güvenliği için önemli olduğunu kaydeden Bakan Güler, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin kara ve deniz sınırlarında yaşanan güvenlik sorunları da sık sık kamuoyu gündemine geldiği için, son dönemde Suriye'de yaşanan olaylar da konuya ayrı bir hassasiyet kazandırmıştır. Her ne kadar 'Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği Hakkında Kanun' ile kara sınırlarında güvenliğin sağlanması görevi Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na verilmiş ise de, sınırlarda yaşanan her türlü güvenlik sorunu ve yasadışı geçişlerin iç güvenliği, dolayısıyla Bakanlığımızı doğrudan etkilediği açıktır. Diğer taraftan 'Elektrik Piyasası Kanunu' ile sınır güvenliğinin önemli bir unsuru olan sınır aydınlatmalarına ait yatırımların yapılması ve tüketim giderlerinin ödenmesi görevi de İçişleri Bakanlığı'na verilmiştir. Gerekli koordinasyon çalışmaları tamamlanmıştır, başka kaynaklar da kullanılarak Türkiye'nin sınırlarının fiziki güvenlik sistemi açısından tümüyle yeniden elden geçirilmesi ve tam donanımlı bir güvenlik sistemine kavuşturulması amaçlanmaktadır."

-İltica ve göç

Dış kaynaklı göçün son yıllarda hızla yükseldiğini, göç veren kaynak ülke konumundayken, geçiş ve hedef ülkesi konumuna gelindiğini kaydeden Güler, "Dünyada ve özellikle bölgemizde yaşanan savaş, çatışma ve siyasi baskılar, bölgesinde güvenli bir liman olan ülkemizin uluslararası koruma (iltica) hareketlerinden daha fazla etkilenmesine yol açmaktadır. 2011'den itibaren Suriye'den ayrılmaya zorlanmış, geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı bir şekilde geçmiş olan Suriyelilere ve Suriye'de mukim vatansızlara, hiçbir ön koşula bağlı kalmaksızın insanî mülahazalarla acil ve kitlesel sığınma durumlarında uygulanan 'geçici koruma' sağlanmaktadır" şeklinde konuştu.

Güler, "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunuyla; Ülkemizin göç ve uluslararası koruma mevzuatı ve idari sistemi, uluslararası standartlara uygun bir altyapıya kavuşturulacaktır" dedi.

Güler, elektronik yazılım projesi ile bakanlığın merkez birimleri, valilikler, kaymakamlıklar ve il-ilçe özel idarelerince yürütülen tüm iş süreçlerinin tamamen elektronik ortamda sürdürüldüğünü, e-İmza ve mobil imza kullanıldığını belirtti.

Kağıtsız ofis uygulamasına geçilmesiyle bir yılda kağıt, zarf, toner, postalama gibi maliyetlerden yaklaşık olarak 12 Milyon TL tasarruf edildiğini kaydeden Güler, projenin diğer kurumlara bedelsiz olarak verilmesi ile bu kurumların yaklaşık 40 Milyon TL tasarruf edeceğini bildirdi.

-Acil çağrı tek merkezde toplanacak

Acil çağrı durumları için farklı hizmet numaralarının kullanıldığını, bu durumun olaylara müdahaleyi geciktirmekte, zaman ve kaynak israfına yol açmakta olduğunu anlatan Güler, "Birden fazla olan acil çağrı numaralarının, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi tek numara '112' altında toplanması amacıyla Bakanlığımız koordinesinde '112 Acil Çağrı Merkezleri Projesi' yürütülmektedir. Proje kapsamında, Antalya ve Isparta illerimizde sürdürülen pilot uygulama tamamlanmış ve 2013 yılı içerisinde 10 ilimizde (Afyonkarahisar, Aksaray, Burdur, Denizli, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Mersin ve Niğde) daha çağrı merkezleri faaliyete geçirilmiştir. 2014 yılı içerisinde 6 ilimizde (Ankara, Hatay, Kahramanmaraş, Trabzon, Kocaeli, Yalova) daha 112 Acil Çağrı Merkezlerinin faaliyete geçirilmesi için çalışmalar yapılması planlanmaktadır" diye konuştu.

Hükümet Konaklarının yapılmasıyla ilgili de Güler, "2013 yılı yatırım programında 70 hükümet konağı yer almaktayken, 25 hükümet konağı daha ek yatırım programına alınmıştır. 15 hükümet konağı için ise etüt-proje ödeneği aktarılmıştır. Yılsonu itibariyle 22 hükümet konağının bitirilmesi hedeflenmektedir. Toplamda 110 hükümet konağının inşaat ve etüt-proje süreçleri devam etmektedir" dedi.

-Bakanlığın 2014 bütçesi 3.5 milyar lira

Güler, 2014 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nda, İçişleri Bakanlığı'na 3 milyar 550 milyon 923 bin lira ödenek ayrıldığını bildirdi. Bakan Güler, 20134 yılında tahsis edilen ödeneğe göre yüzde 22.92 artış söz konusu olduğunu söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bütçesinin bir önceki yıla göre yüzde 12.4 artışla 16 milyar 557 milyon 13 bin, Jandarma Genel Komutanlığı'nın bütçesinin yüzde 5.4 artışla 6 milyar 156 milyon 691 bin, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın bütçesinin yüzde 4.7 artışla 452 milyon 488 bin, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bütçesinin ise 125 milyon 634 bin lira olarak öngörüldüğünü bildiren Güler, "Bütçemiz değerli komisyonunuzun tasviplerine mazhar olduğu takdirde, tahsis edilecek olan kaynakların, bakanlığımızın görev alanında bulunan hizmetleri yerine getirirken, en tasarruflu ve hizmete en uygun biçimde kullanılması yönünde her türlü gayret gösterilecektir" diye konuştu.

(Bitti)

Muhabir: Fatih Çakmak, Ertuğrul Subaşı

Yayınlayan: Ali Eyvaz

Kaynak: AA / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Avrupa Birliği Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title