Haberler

Gül: Artık IŞİD'in Durdurulması ve Başlattıkları Hikayenin Bitirilmesi Lazım

Güncelleme:

Kanada gazetesine makale yazan Gül, Müslümanlık ve terör üzerine değerlendirmeler yaptı, IŞİD'le ilgili "Artık bu kişilerin durdurulması ve başlattıkları hikayenin bitirilmesi lazım" dedi.

Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kanada genelinde yayımlanan ulusal gazetelerden National Post için makale yazdı. Gazetenin Full Comment bölümünde yayımlanan makalesinde Gül, 10 Ekim'de Ankara Garı'nda meydana gelen olayda, barış için gösteri yapan masum vatandaşlara, İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırı düzenlediğini ve 100 masum Türk vatandaşının öldüğünü anımsattı.

Bunun Türk tarihinin en kötü terör saldırısı olarak tarihe geçtiğini belirten Abdullah Gül, şunları kaydetti:

"ARTIK BU KİŞİLERİN DURDURULMASI VE BAŞLATTIKLARI HİKAYENİN BİTİRİLMESİ LAZIM"

"Bu korkakça işlenen terör saldırısı IŞİD tarafından gerçekleştirmişti. Katiller bu korkunç eylemle halkımızı bölmeyi başarmış, nihayetinde faydasız, yaralayıcı bir suçlama oyununu sadece ülke içinde değil komşularımız arasında da tetiklemişlerdir. Artık bu kişilerin durdurulması ve başlattıkları hikayenin bitirilmesi lazımdır. Bunların karşısında durulacaksa din, ırk ve mezhep ayrımı olmaması insanların bu ortak düşmana birlikte karşı koyması lazımdır."

Yıllarca süren bölücü görüş ve davranışlar ile hiç bitmeyen suçlamaların, İslam'ı yaraladığına değinen Gül, makalesinde şu görüşlere yer verdi:

"KENDİMİZİ AKLAMAK İÇİN SADECE BATI MEDYASINI SUÇLAYAMAYIZ"

"Fakat bizler defansif ve inkarcı duruşa geçemeyiz. Ben konu hakkında yeni bir yol haritası çizmek istiyorum. Bilindiği gibi Batıda İslam, bir doğu dini ve Müslümanlar da okumamış, demokrasiden anlamayan, barbarca kolay ölen ve öldüren ve her şeyden fazla Batıdan nefret eden kişiler olarak lanse ediliyor. Müslümanlara atfedilen sıfatların başında mantıksızlık gelir ve bunu tehlikeli, baskıcı, demode, aşırı ve geri kalmışlık izler. Bunun en büyük nedeniyse medyanın yansıttığı haberlerdir. Ama kendimizi aklamak amacıyla sadece kolonializmi ve Batı medyasını suçlayamayız. Bizler ne olduğumuzla, medyada lanse edilişimiz arasında bir fark görüyorsak, tarafsız olarak sorunları araştırmamız gerek. İlk ve en önemli olarak baktığımızda, IŞİD'in ana görüşlerinin neden Selefilikten geldiği ve neden Sünniliğin veya Şialığın ılımlı görüşlerini benimsemediklerini görüyoruz. Bunun nedenini Irak'ta, Afganistan'da ve Suriye'de demokrasi adına başlatılmış ve hiç bitmeyen savaşlara mı atfetmeliyiz yoksa İslam'ın ana dallarının uzun süredir yeniden yorumlanmamasına mı?"

"HRİSTİYANLIK İÇİN HİÇBİR ŞEKİLDE HOMOJENİK BİR KAVRAM YOKTUR"

Araştırılması gereken ikinci konunun, İslam ve Müslümanların homojenik bir yapı olarak lanse edilmesi olduğunu aktaran Abdullah Gül, "Müslümanlar, Mağrib'in batı kıyılarından Endonezya'ya, oradan Sibirya ve Sahra Altı Afrika'ya kadar uzanan ve değişik kültür ve milletlerden oluşan bir din topluluğudur. Fakat Hristiyanlık için hiçbir şekilde bir homojenik kavram yoktur. Bu homojenik görüşün nedenini, kendi kültürü dışında kaldığı için herkesi tek gören Batılılara mı atfedelim yoksa birlik yani 'ümmet' kavramıyla tek bir aile olarak kendilerini tasvir eden Müslümanlara mı? Hayali olan 'ümmet' kavramı son yıllarda Ortadoğu'nun haline bakıldığında yoksa gerçeğe mi dönüştü?" diye sordu.

"İSLAM VE DEMOKRASİ"

Gül, Müslümanlar ve demokrasi ilişkisinin de araştırılması gerektiğinin altını çizerek, makalesine şöyle devam etti:

"Fark ettiyseniz 'İslam ve demokrasi' demedim. Çünkü bence İslam, hiçbir şekilde bir yönetim şeklini dikta ettiğini düşünmüyorum. Batılı çevrelerde genel düşünce İslam ve demokrasinin bir arada iyi gitmediğidir. Bu yüzden çok kıymetli olan Türkiye örneği tartışılan bir konudur. Tarihe bakarsanız, 14. yüzyıldan bu yana Müslüman şehir ve devletlerde demokratik yönetilme uygulamalarını görebilirsiniz ve bu Batının demokrasiyi yeniden bulmasından çok ama çok öncedir. Bu yüzden bu konuya derin bir şekilde bakılması lazımdır.

"MÜSLÜMANLIK" VURGUSU

Müslümanların demokratik yönetim sistemine geçmesi ontolojik imkansızlık mıdır? ya da demokrasi Batının kullandığı müdahale aracı, üstünlük söylemi ve istikrarsızlığın sebebi olarak tarihsel bir birikimin tatsız bir yüzü olduğundan mıdır? Ben bir Müslüman ve Türk politikacı olarak Müslümanların demokrasiyi benimseyebileceğini ve bunda çok başarılı olacağını düşünüyorum. Ben Müslümanların barışçıl bir şekilde, Müslümanların katkısının çok büyük olduğu evrensel değerlerle birlikte yaşayabileceğini ve katkıda bulunmaya devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü Müslümanlar tarih boyunca bilimsel, kültürel, sosyal ve siyasi yapılandırma alanlarında önemli örnekler üretmiştir ve şimdi de başka dinlere inanan insanlar gibi aynı şeyleri yapabilirler."

"BU ZOR AMA YÜZLEŞİLMESİ GEREKEN BİR KONU"

Abdullah Gül, makalesini, "Günümüz ve tarihteki yerlerini yeniden değerlendirme sadece Müslümanların elindedir. Aynı zamanda artık Müslümanlar hakkında 'kısa yol' düşüncelerinden vazgeçip tekrardan Müslümanlara karşı olan fikirlerini değerlendirmek de dünyanın geri kalan kısmına kalmıştır. Bu zor ama yüzleşilmesi gereken bir konudur" ifadelerini kullanarak tamamladı.

Kaynak: AA / Güncel

Abdullah Gül Türkiye Kanada Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (8)

elif:

cemaate yapılan zulme niye hiç sesin çıkmıyor

7
7
yanıtYanıtla
Adınızı yazın:

yani medet ya avrupa diyorsun.

5
0
yanıtYanıtla
tose:

Keşki bir iki kelimede, PYD''ye etseydi. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hazımsız çakal. ! Türkiye için faydalı olmaktan çıkmış halde. !!(II. İNÖNÜ. !)

1
4
yanıtYanıtla
Haşim ŞAKACı:

Güle güle Abdullah güle güle sizi seviyordum ancak son dönemdeki tutumlarınız beni sizden soğuttu siz derken sayın Arınçla birlikte. Ha seçim sonuçları açısından size geçmiş olsun bu aziz millet bazı oyunları bozdu

1
4
yanıtYanıtla
.....:

SENİ ACİLEN PARTİ KURMAYA DAVET EDİYOZ. AKP İŞİDEN DE ZALİM ONU SEN DURUDURURSUN GERCEK MÜSLÜMANLIĞI SEVENSİN TAYİP GİBİ ARAÇOLARAK KULLANMIYON

2
0
yanıtYanıtla
AYIKTINMI:

Erdoğan ile Abdullah Gül ne hikmetse g20 den sonra işidden dolayı bizleri suçlamaktadır. Size o aklı verene söyleyin bu ülkede müslümanlar terör suçlusuymuş gibi gösterilemez ve bunu yapmaya çalışanlar kötü amaçlarının galibi olamıyacaklar. Bu vatan Erdoğan''lar ve diğerlerinin yönettiği fakat sahip olmadığı bir ülkedir. Bu ülkenin sahibi vardır. Bu sahipler gerektiğinde çıkar ve arsıza ve onların hainlerine cevabını acı şekilde verir. Bunada kimse karşı koyamaz.

1
0
yanıtYanıtla
basayev:

konuşmayın lan çakallar makam mevki için biribirinizi çekemediniz islam sizin adınızamı kalmış...teyemumun şartını öğrenin

0
0
yanıtYanıtla
PUTİNI:

BİR NUMARA İKEN BU İŞLERİN NASIL OLDUĞUNU TÜRKİYE DE HERKESTEN DAHA İYİ BİLİ, YORDUNUZ. ÇÜNKÜ DEVLETİN TÜM KANALLARI ÇANKAYA YA BAĞLI BU İŞLER BAŞLATIRKEN NE AMAÇLANIYORDU SONUÇ NE OLDU BU PLANI PUTİN DÜNYA KAMUOYUNA DEŞİFRE ETTİ DİYE ARTIK KIVIRMAYA BAŞLIYORSUNUZ PUTİN HİÇ OLMASA İKİ YÜZLÜ DEĞİL UKRAYNAYI BIRAKMIYOR KIRIMI İLHAK ETTİ SURİYEDEN ÇIKMAYACAĞINIDA İLAN ETTİ

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title