Haberler

Greenpeace: Palmiye Yağı Sadece İnsanı Değil, Dünyayı da Kanser Ediyor

Güncelleme:

Greenpeace, tartışmalı palmiye yağı için "Almanya büyüklüğünde" yağmur ormanının kesildiğine dikkat çekerek, insan sağlığının yanı sıra doğaya zararından da bahsetti.

Küresel düzeyde çevreci eylemleriyle tanınan Greenpeace, tartışmalı palmiye yağı için yağmur ormanınlarının tahrip edildiğinin altını çizdi ve, "İnsan sağlığını tehdit eden palmiye yağı, dünyanın geleceğini de tehlikeye atıyor" uyarısı yaptı.

"2015 YILINDA 418 MİLYON DOLAR'LIK YAĞ İTHAL EDİLDİ"

Greenpeace'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin 2015 yılında 418 milyon dolar değerinde ithal ettiği palmiye yağı, gıda, kozmetik ve temizlik sektörü ürünlerinde yaygın şekilde kullanılıyor.

"ALMANYA'NIN YÜZÖLÇÜMÜ KADAR YAĞMUR ORMANI YOK EDİLDİ"

Türkiye'nin ithal ettiği 418 milyon dolar değerindeki palmiye yağının "neredeyse tamamının" Malezya ve Endonezya'dan geldiği vurgulanan Greenpeace açıklamasında, şöyle denildi:

"Geçen 25 yılda palmiye yağı üretimini yaklaşık 6 kat arttıran Endonezya dünyanın da en büyük palmiye üreticisi konumuna geldi. Palmiye yağı şirketleri üretimi arttırabilmek için yağmur ormanlarında ciddi kıyımlar yaparak, araziye palmiye yağı üretmeye yönelik ekimler gerçekleştirdiler. Milyonlarca hektarlık alan palmiye yağı üretimi için yok edildi. Greenpeace'in yaptığı çalışmalar, 1990'dan bu yana Endonezya'da 31 milyon hektarlık yağmur ormanı alanının yok edildiğini gösteriyor. Bir başka deyişle Almanya'nın yüzölçümü kadar yağmur ormanı yok edildi."

"SADECE İNSANLARI DEĞİL, GEZEGENİ DE KANSER EDİYOR"

"Gıda endüstrisinin yoğun olarak kullandığı palmiye yağı sadece insanları değil gezegeni de kanser ediyor" diyen Greenpeace Akdeniz Tarım ve Gıda Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, "Gezegenimizin en değerli varlığı yağmur ormanlarını adeta bir ur gibi saran palmiye plantasyonları uğruna bu ormanlar yakılıyor" dedi.

'SERA GAZINI SOĞURAN ORMANLAR TAHRİP EDİLİYOR'

İnsanlar için hayati bir öneme sahip olan yağmur ormanlarının, aynı zamanda sayısız canlı türüne ev sahipliği yaptığı anımsatılan açıklamada, "Atmosferdeki sera gazını soğurarak iklim değişikliğiyle de mücadele eden ormanlık alanların tahribi hem buralarda yaşayan canlı türlerini hem de insanların geleceğini tehlikeye atıyor" denildi.

"YÜKSEK ISIDA 'KANSOREJEN MADDE' ÜRETİYOR" İDDİASI TARTIŞMA YARATTI

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, geçen hafta yaptığı açıklamada, palmiye yağının kullanımında yüksek ısının "kanserojen madde" ürettiği uyarısı yaptı ve bu konuda araştırılma yapılmasını önerdi.

Avrupa Gıda Güvenliği Merkezi'nin, palmiye yağının gıda üretiminde 200 derecenin üzerinde ısıtılarak kullanılması halinde kanserojen madde ürettiğini açıkladığına işaret eden Vargı, "Ülkemizde ucuzluğu nedeniyle gıda üretiminde sıklıkla kullanılan palm yağının, hangi ısıya kadar yükseltilip kullanıldığı bilinmiyor. Bu açıdan tüketicilerde EFSA'nın açıklamasının ardından oluşan panik havasının giderilmesi için bir komisyon kurularak bu konu enine boyuna araştırılmalı" dedi.

TGDF AÇIKLADI: GÜNDEMİMİZDE YER İŞGAL ETMEMEKTEDİR

Bunun üzerine Türk Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) yaptığı açıklamada, Türkiye gıda sanayiinde kullanılan endüstriyel yağ üretiminin dünya standartlarının üzerinde olduğu yanıtını verdi.

TGDF'den yapılan açıklamada, federasyonun kurulduğu günden bu yana halkın sağlıklı, kaliteli ve ekonomik beslenmesini sağlamak hedefiyle çalıştığı belirtilerek, "Bu çerçevede palm yağına ilişkin kamuoyu gündemine gelen 2016 tarihli EFSA çalışması sektörümüzün gündeminde yer işgal etmemektedir" denildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Malezya Türkiye Almanya Dünya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title