Haberler

Grafikli - Yemen Ordusu Sana'ya İlerliyor

Yemen ordusuyla, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih güçleri arasında yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmalar gün geçtikçe şiddetleniyor.

Yemen ordusuyla, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih güçleri arasında yaklaşık bir yıldır devam eden çatışmalar gün geçtikçe şiddetleniyor.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı Halk Direniş Güçleri'nin (HDG) ve Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun desteklediği ordu birlikleriyle, Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih güçleri, savaşın birinci yıl dönümü öncesinde daha fazla bölgeye hakim olmak için direniyor.

Birkaç haftadan bu yana kontrolünü ele geçirmek amacıyla başkent Sana'ya ilerlemeye çalışan Yemen ordusu karşısında, Husiler ve Salih güçleri başkent çevresi olmak üzere Cevf ve Ma'rib kentlerinde önemli kayıplar veriyor.

Yemen Başbakanı Halid Bahhah, ülke topraklarının yüzde 80'inin ordunun kontrolüne geçtiğini açıklasa da gözlemciler stratejik ve önemli bölgelerin özellikle devlet kurumlarının olduğu başkent Sana'nın halen Husi ve Salih güçlerinin elinde olduğunu söylüyor.

Çeşitli bölgelerde taraflar arasında çatışmalar devam ederken, bazı bölgeler tamamen yönetim yanlısı gruplar ve Yemen ordusunun, bazılarıysa Husiler ve Salih yanlılarının elinde bulunuyor.

- Savaşın sıcak bölgeleri

Midi sahil cephesi

Kızıldeniz kıyısında, Hacce kentinin stratejik öneme sahip Midi yerleşim alanı ve liman bölgesinin ordunun kontrolüne geçmesinin, Husilere deniz yoluyla yapılan tedariki yavaşlattığı belirtiliyor. Yemen ordusunun, Midi bölgesini ele geçirmesinden sonra Sana'ya doğru başkentin kuzeybatısından ilerlemesi de Husilerin en fazla nüfuz ettiği bölgelerin çemberini daraltıyor.

Gözlemciler, ordunun Midi yerleşim alanı ve liman bölgesinin kontrolünü sağlamasının ardından Hudeyde ili ve içinde bulunan limanın yakın bir sürede Yemen ordusu tarafından ele geçirileceğini öngörüyor.

Ma'rib cephesi

Ordu başkentin doğusunda bulunan ve petrol zengini Ma'rib kentinin tamamına yakınını kontrol altına almayı başardı. Ordu güçleri, Ma'rib'den Sana'ya doğru ilerleyen ana hattın çevresindeki bütün bölgelerin hakimiyetini ele geçirmesinin ardından bölgeyi, hareket merkezi olarak kullanıp Sana'ya doğru ilerlemeye başladı.

Ma'rib bölgesinde Heylan sıra dağlarının bir kısmıyla Ma'rib kentinin batısında yer alan Mahdere yerleşim alanının kontrolü hala Husiler ve Salih güçlerinin elinde. Bu bölgelerde ise sıcak çatışmalar devam ediyor.

Cevf cephesi

Suudi Arabistan sınırında yer alan ve aynı zamanda Husi nüfusun çoğunlukta olduğu Sa'da iline komşu olması nedeniyle coğrafi öneme sahip, zengin petrol yataklarının olduğu Cevf ilindeki gelişmeler de hızla devam ediyor. Ordu birlikleri, şehrin merkezi olan Hazm bölgesinin yanı sıra Husilerin elinde bulunan askeri karargahları bir süre önce geri aldı.

Gözlemciler, Cevf'teki çatışmalarda bölgedeki kabile unsurunun kullanılması nedeniyle Husilerin ciddi bir şekilde güç kaybettiğini buna karşılık ordu ve HDG'nin daha az kayıp verdiğini savunuyor.

Sana'ya yaklaşan savaş

Yemenliler, iki tarafın Sana'yı kontrol altına almak amacıyla yapacakları savaşın yaklaştığına inanıyor.

Gözlemciler, Yemen ordusunun başkenti geri almak, Husilerin de kaybetmemek için çetin mücadele vereceği savaşın en şiddetli ve kanlı savaş olacağını belirtiyor. Özellikle Sana çevresinde bulunan Erhab, Beni Haşiş ve Nehim bölgelerinin Yemen ordusuna güçlü destek veren yerler olması, buna karşılık Husilere de destek veren bölgelerin bulunması anlaşmaya varılmaması durumunda, Sana'da diğer kentlerde verilen kayıplardan çok daha fazla kaybın verileceğini ortaya koyuyor.

Savunma odaklı büyük bir hazırlık içine gireceği ifade edilen Husilerin, nüfuzunu kullandığı önemli ve son bölge olduğu için Sana'yı kaybetmesinin gelecekte yapılacak herhangi bir müzakerede şartların iyileştirilmesi konusunda ellerindeki kozun gitmesi anlamına geldiği belirtiliyor.

- Taiz savaşı

Taiz'de çatışmalar geçen nisan ayından bu yana gittikçe şiddetleniyor.

Husiler yenilgiye uğradıkları diğer güney illerinin son köşesi olan Taiz'i elinde tutmaya çalışıyor. Güney kentlerine açılan kapı niteliğindeki önemli konumu ve geçen ekim ayında yönetim yanlısı grupların kontrol altına aldığı stratejik öneme sahip Babu'l Mendeb Boğazı ile El-Muha Limanı'na yakınlığı nedeniyle Taiz iki taraf için de önem teşkil ediyor.

Taiz'de şu an çatışmalar, batı kesiminde Babu'l Mendeb Boğazı yakınlarındaki Zubab ve El-Vaiziyye ilçelerinde, güney kesiminde ise Lahic kenti sınırlarındaki Eş-Şerice ve Hayfan bölgelerinde yoğunlaşıyor. El-Mesrah ve Zubab kırsalında da çatışmalar devam ederken bir yandan da Husiler, kent merkezinde direniş güçlerinin kontrolü altındaki bölgelerde sivil yerleşim yerlerine saldırılarını sürdürüyor.

Biri resmi diğeri geçici "İki başkent"

Şubat 2015'ten bu yana Husiler, başkent Sana'yı tamamen kontrol altında tutarken, meşru yönetim ise yaşananları Husiler ile devrik lider Salih yanlıları tarafından yapılan bir darbe şeklinde nitelendiriyor.

Sana'nın ele geçirilmesinin ardından meşru yönetim de Aden'i geçici başkent olarak ilan etti. Aden, geçen temmuz ayında Husilerin elinden alınmasından bu yana Cumhurbaşkanı Hadi tarafından yönetiliyor. Ancak kentte bulunan bazı silahlı gruplar nedeniyle istikrarsızlık hala devam ediyor.

Meşru yönetimin kontrolü altındaki kentler

Hadi yönetimi Aden'in yanı sıra Ebyen, Ed-Dali, Lahic ve Şebve'yi kontrol altında tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle Husilerin bu kentlerdeki hakimiyeti sona erdi. Ancak Ed-Dali sınırı çevresinde ve Şebve'nin bazı bölgelerinde Husi varlığı az da olsa görülüyor.

Savaş, Hadramevt ve El-Mehra ile Sokotra Adası'na uzanmadığı için bu bölgelerin kontrolü de meşru yönetimin elinde bulunuyor.

Öte yandan El-Kaide, Ebyen ve Şebve'de bazı bölgeleri ele geçirdiğini iddia ederken, hükümet, bu bölgelerin kendi kontrolleri altında olduğunu belirtiyor.

Tamamen Husilerin kontrolü altındaki kentler

Husiler ve onlara destek veren Salih yanlıları, başkent Sana'nın yanı sıra kuzeyde Amran, Hacce, Sa'da kentlerinde hakimiyetlerini sürdürüyor.

Sana'nın güney kesiminde ise Husiler, Zamar ve İbb kentiyle Beyda'nın geniş bir bölümünü kontrol altında tutuyor. Beyda'nın bir kısmı ise nisandan beri Yemen ordusu ile HDG'nin elinde bulunuyor. Batıda ise Reyma ve Mahvit kentleriyle, Husi karşıtı sınırlı bir direniş gösterilmesine rağmen Hudeyde kenti Husiler ve Salih yanlılarının kontrolünde bulunuyor.

Yemen'deki üçüncü taraf: El-Kaide

Yaşanan güvenlik zafiyetinden istifadeyle ülkenin güneyinde ve doğusunda bazı bölgeleri ele geçiren El-Kaide de çatışmaların temel taraflarından biri olmaya başladı.

El-Kaide geçen nisan ayında Hadramevt'in merkez ilçesi El-Mukalla'yı ele geçirdikten sonra geçen haftalarda güney kesimlere doğru yöneldi. Örgüt, Şebve'nin Azzan beldesi ile Ebyen'in Zencibar, Cear ve Batis ilçelerini kontrol altına aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Yemen Taiz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title