Haberler

Gökçek'in Hazine'ye Olan Vadesi Geçmiş Borçları 4 Milyar YTL'yi Aştı

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, Hazine Müsteşarlığı'na Olan Vadesi Geçmiş Borçlarının Tutarı Eylül Sonunda 4 Milyar 32 Milyon YTL Olarak Gerçekleşti. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Bu Borç Tutarıyla Vadesi Geçmiş Toplam Yerel Yönetim Alacaklarının Yüzde 62.4'ünden Tek Başına Sorumlu Oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Hazine Müsteşarlığı'na olan vadesi geçmiş borçlarının tutarı Eylül sonunda 4 milyar 31.9 milyon YTL'ye ulaştı.

Hazine Müsteşarlığı'nın verilerine göre, Eylül sonu itibariyle 118 milyar 814.5 milyon YTL olan toplam alacaklarının 62 milyar 918.4 milyon YTL'sinin vadesi geçmiş durumda. Vadesi geçmiş alacakların 6 milyar 458.4 milyon YTL'si, yerel yönetimlerin Hazine garantisi ile kullanıp, vadesinde ödemedikleri için Hazine tarafından yapılan üstlenimlerden kaynaklandı. Vadesi gelmemişlerle birlikte yerel yönetimlerin Hazine'ye toplam borcu ise 13 milyar 592.8 milyon YTL'ye ulaştı.

Bunun da 4 milyar 31.9 milyon YTL'si vadesi geçmiş olmak üzere toplam 4 milyar 419 milyon YTL'si Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşları olan EGO ile ASKİ'ye ait olduğu belirlendi. Ankara Büyükşehir'in 2 milyar 409.6 milyar, EGO'nin 1 milyar 368.1 milyon, ASKİ'nin de 254 milyon YTL'lik borcu, vadesi geçtiği halde ödenmedi. Ülke genelindeki il özel idareleri, belediye ve bağlı kuruluşlarına ait toplam borç içinde Ankara Büyükşehir ve bağlı kuruluşları tek başına yüzde 32.5, vadesi geçmiş borç tutarında da yüzde 62.4 paya sahip oldu.

-İZMİT BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İKİNCİ SIRADA-

Vadesi geçmiş yerel yönetim borçlarında Ankara Büyükşehir Belediyesi'ni; 1 milyar 70.2 milyon YTL ile İzmit Büyükşehir Belediyesi, 1 milyar 37.9 milyon YTL'yle Mariç-Marmaris-İçmeler-Armutalan Belediye Birliği izledi.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) Hazine'ye olan borcu ise 94 milyar 758.7 milyon YTL'ye çıktı. Söz konusu tutarın 55 milyar 23.9 milyon YTL'sini vadesi geçmiş borçlar oluşturdu. Söz konusu borç, bankacılık operasyonları kapsamında, el konulan bankaların borçlarının tasfiyesinin finansmanı için Hazine tarafından TMSF'ye ikrazen ihraç edilen özel tertip iç borçlanma senetlerinden kaynaklandı.

-TCDD'DEN 1.2 MİLYAR YTL'LİK BORÇ-

Vadesi geçmiş borçların 1 milyar 319.3 milyon YTL'sinin KİT'lere ait olduğu belirlendi. KİT'lerin vadesi geçmiş borçlarının 1 milyar 284.1 milyon YTL'si TCDD'den kaynaklandı. Türkiye Demir ve Çelik İşletmeleri 30.3 milyon YTL, Elektrik Üretim A.Ş. 4.2 milyon YTL ve Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'de 529 bin YTL'yle diğer vadesi geçmiş borcu olan KİT'leri oluşturdu. (ANKA)

(NUR/NB/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title