Haberler

GGC ve Konrad Vakfı'dan 'Hukuk ve Medya' Semineri

Güncelleme:

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti ve Konrad Adenauer Stiftung (KAS) Vakfı Türkiye Temsilciliği, tarafından "Hukuk ve Medya "semineri düzenlendi.

Diyarbakır 'da 'Hukuk ve Medya ' konulu seminer düzenlendi. Seminere, GGC Başkanı Veysi İpek, (KAS) Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop, Avukatlar Fikret İlkiz ve Sultuybek, Galatasaray Üniversitesi Araştırma Görevlisi Güçlü Akyürek, Uluslararası Girişimci ve Düşünce Derneği Başkanı Türkan Gürler ile GGC üyesi gazeteciler katıldı.

İPEK, "HUKUK KÜÇÜK YERLERDE FARKLI İŞLİYOR"

Seminerin açılış konuşmasını yapan GGC Başkanı Veysi İpek, küçük yerlerde hukukun farklı işlediğini belirterek, batıda suç olmayan bir gelişmenin doğuda kimi zaman suç olabileceğini kaydetti.

İpek, Hani Haber Gazetesi Sahibi M. İlhami Ünal'ın kendi gazetesinde, ilçedeki bir okulun müdürü tarafından kız çocuklarına dayak atmasını haber yapan ve sonrasında hakkında 9 yılla yargılanması olayını anlattı. İpek, aynı haberi İlhami Ünal'dan izin alarak yaptığını ve kendisi hakkında da dava açıldığı ifade etti.

Son 17 aydan bu yana gazeteciler soruşturmalara maruz kalmadığını dile getiren İpek, "17 Ay öncesine kadar da yerel gazetelerin yazı işleri müdürleri basın savcıları tarafından ifadeye çağrılmıştı. Arkadaşlara 'PKK Lideri Öcalan' diye bir sıfat kullanamazsınız denmişti. Ancak 'Yasadışı terör örgütü lideri Öcalan' olarak yazılabileceğini belirtmişti" diye konuştu.

DR. DÜRKOP: ÇORBADA TUZUMUZ OLSUN İSTEDİK

İpek'in ardından konuşan KAS Türkiye Temsilcisi Dr. Colin Dürkop, vakfın öz geçmişi hakkında bilgi verdi. Meslek içi eğitim seminerlerini 17 yıldır sürdürdüklerini kaydeden Dürkop, "meslek içi eğitimler mesleklerin daha iyi icra edilmesi bakımından fayda sağlıyor. Basın mensupları yeni çıkan kanun maddelerini her zaman takip edemeyebilirler. Demokrasinin vazgeçilmez unsurları gazete, tv ve radyoların bu seminerlerle biraz daha rahat olacağını düşünüyorum. Konrad Vakfı olarak çorbada tuzumuz olsun istedik" şeklinde konuştu.

İpek ve Dürkop'un konuşmalarının ardından Al Jazeera Arabic Türkiye Prodüktörü Yılmaz Akıncı'nın Moderatorlüğünde, Av. Fikret İlkiz, "İnternet ve Kişilik Hakları", Galatasaray Üniversitesi Araştırma Görevlisi Güçlü Akyürek, "Özel Yaşam Hakkı Nedir, Neden Önemlidir?" ve Av. Osman Sultuybek, "Eser Kavramı ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" konularında bilgilendirmede bulundu.

İLK OLARAK MADEN İŞÇİLERİ SONRASINDA GAZETECİLER

İlk olarak konuşan Av. Fikret İlkiz, Soma'da yaşamını yitirenleri andı. Tehlikeli meslekler sıralamasında birinci sıraya maden işçilerini alan İlkiz, ikinci sırada da basın mensuplarını gösterdi. Avukat İlkiz, hakkında hüküm verilene kadar herkesin masum olduğunu belirterek, gazetecilerin eleştirilerini etik kurallar içerisinde yapabileceğini, sert eleştirilerin mutlaka hakaret edilerek yapılmayacağını dile getirdi.

"Herkesin hayatı kendine özeldir ve müdahale edilmesi suçtur" diyen Galatasaray Üniversitesi Araştırma Görevlisi Güçlü Akyürek, özel yaşam hakkının çok önemli olduğunu ifade ederek, "Mesela bir zamanlar 'Biri bizi gözetliyor' vardı. Orada insanlar 24 saat boyunca kameralar altında idi. Yarışmalarda onların her birine psikolojik danışman verilmişti. Bu özel hayatın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Özel yaşamın en birincisi konuttur, sonrasında mektup, haberleşme, yani facebook, twiter, whatshap, kişinin temasları, kişisel veriler kişinin özelleridir. Özel hayat ile ilgili olarak bir araştırma, bilgi edinme birde bunu ifşa etmek var. Bir şekilde elde edilen bilgileri 3. Kişilerin eline geçmesidir. İnternetin çok ilerlemesi nedeniyle özel hayat ile ilgili bilgileri ifşa etmek artık çok rahat oldu" dedi.

Son olarak konuşan Av. Osman Sultuybek ise Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun geçmişten bu güne kadarki değişimini anlattı. Fikir ve sanat kanununda son olarak 1995'te yapılan köklü değişiklikle şu an yürürlükte olan halini aldığını kaydeden Sultuybek, "Nasıl ki kişilik hakları varsa eser hakları da artık güvence altındadır" şeklinde konuştu.

Yapılan bilgilendirme konuşmaların ardından verilen kısa aranın ardından seminer, soru-cevap ve tartışma şeklinde devam etti. Gazeteciler merak ettikleri ve başlarından geçen olaylar ile ilgili sorular sorarak bilgi aldı. Seminer toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Fikret İlkiz Veysi İpek Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title