Haberler

Yavru Ayı Bakıcısını Annesi Sanıyor

Yavru ayı bakıcısını annesi sanıyor Saklambaç oynuyor kokusundan bakıcısını buluyorKARS - (Özel Haber)-Yaklaşık 3 ay önce Erzincan'ın Refahiye ilçesinde 1,5 aylıkken bulunan yavru ayı koruma altına alındığı Kars'ta bakıcısını annesi sanıyor.

Yavru ayı bakıcısını annesi sanıyor

Saklambaç oynuyor kokusundan bakıcısını buluyor

KARS - (Özel Haber )-Yaklaşık 3 ay önce Erzincan'ın Refahiye ilçesinde 1,5 aylıkken bulunan yavru ayı koruma altına alındığı Kars'ta bakıcısını annesi sanıyor. Yaklaşık 3 aylık olan yavru ayı biberonla besleniyor, sahibiyle saklambaç oynuyor, acıktığında ise hırçınlaşıp ortalığı yıkıyor.

Kafkas Üniversitesi Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi'nin maskota haline gelen ve bakıcı tarafından adı Gece konulan 3 aylık yavru ayı en çok bakıcısıyla saklambaç oynamayı seviyor. Gece bakıcısını saklandığı yerde kokusundan buluyor.

Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Kars Şube Müdürlüğü, Kafkas Üniversitesi Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi'nde gönüllü olarak yavru ayı Gece'nin bakımını üstlenen Veteriner Fakültesi son sınıf öğrencisi Gizem Yaylagülü, adeta yavru ayıyı sahiplenerek yavru ayıya annesini aratmıyor. Yavru ayı Gece için biberonla mama hazırlıyor. Biberonla beslenmesi yaptıktan sonra saatlerce Gece ile oyun oynuyor. Başkalarının kucağına gitmeyen Gece annesi olarak sahiplendiği Gizem Yaylagülü'nü görmeyince ağlıyor. Adeta ortalığı savaş alanına çeviriyor.

Yaklaşık üç aydır yavru ayı Gece'ye baktığını ifade eden Veteriner Fakültesi öğrencisi Gizem Yaylagülü, "İlk geldiğinde 32 santimdi. Şimdi 52 santim, nerdeyse 20 santim kadar arttı. Geldiğinde 2 kilo 600 gramdı, şuan 6 kilo 600 gram. Geldiğinden daha hareketlidir. Günde 5 defa besleniyor. Sabah kalktığımda geliyorum, besliyorum, gece de en son 11.00'de besliyoruz. Gece karanlık olduğu için sabaha kadar yatıyor beslenmiyor. Eskiden geceleri de iki defa besliyorduk" dedi.

"Beni tanıyor, annesi yerine koyuyor"

Yavru ayı gecenin kendisini annesi yerine koyduğunu belirten Gizem Yaylagülü, "Beni gördüğü zaman emme refleksi, vücudumum kokusunu biliyor, tanıyor, annesi yerine koyuyor. Oynamayı, hareketlerimi taklit ediyor. Arkamdan geliyor. Ama şuan çok canımı acıtıyor. Artık büyüdüğü için tepkileri de arttı. Of çok yaramaz. Yani şuanda oynamak istiyor. Yaptıkları zarar vermek için değil. Doğasında bu şekilde onun, annesi bu şekilde onu eğitiyor. Bende elimden geldiğince onunla oynuyorum. Bir insan gibi değil de tepkilerine cevap vererek oynuyorum. Biraz sert seviyorum. Nazik davranmıyorum" diye konuştu.

"Saklambaç oynamayı çok seviyor"

Ben saklanıyorum, Gece beni kokumdan buluyor diyen Yaylagülü, "İlk gördüğü zaman bazen insanlara saldırmak durumunda kalıyor. Bazen de hiç tepki vermiyor. Yanlarına gitmiyor insanların, değişiyor. İnsandan insana tepkisi değişiyor. O anki ruh haline bağlı, karnı açsa birazcık insanlara karşı saldırgan olabiliyor. Ama tok olduğunda genelde oynamak için yaklaşıyor insanlara, saklambaç oynamayı çok seviyor. Saklandığımda koklayarak buluyor beni, oynuyoruz saklanıyorum. Oyuncakları var onlarla oynuyor. Gece'nin geceleri çok fazla bana muhtaçlığı kalmadı. Gündüzleri, acıktığı zamanda bağırıyor. Ortalığı yıkıyor" şeklinde konuştu.

"Mikrofonu aldı kamera karşısına geçti"

Kendisini görüntüleyen İhlas Haber Ajansı muhabirinin elinden mikrofonu alan Gece, bir eliyle mikrofonu tuttu, diğer eliyle de bakıcısıyla oynadı. Gece'nin elinden mikrofonu almak ise zor oldu.

"Gece'nin bakıcıları hariç, herkesin keyfi yerinde"

Yavru ayı gecenin pençeleri ve dişleriyle bakıcılarına zor anlar yaşattığına dikkat çeken Kafkas Üniversitesi Kafkas Yaban Hayvanı Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Uzlu, özetle şunları söyledi:

"Gece'nin bakıcıları hariç, herkesin keyfi yerinde, bakıcıları sağ olsun Gizem, Burak ve diğer arkadaşlar, ciddi anlamada bir mesai harcayarak sağlıklı bir şekilde büyümesine katkı sundular. 2 kilo altıyüz gram şeklin de gelmişti bugün her şeyi sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Tabi talihsizlik çok küçük yaşta öksüz kalmıştı. O yüzden insan teması oluştuğu için biz Ülkemizde uygulanan prosedürlerden dolayı burada kabdan beslenene kadar kendisini büyüteceğiz biraz daha kendi ihtiyaçlarını giderebildiğini hissettiğimiz zaman Bakanlığı'mızın uygun göreceği Orman Su İşleri Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü'nün uygun göreceği bir tesise naklini gerçekleştireceğiz. Umarım her şey yolunda gidecek. Talihsiz bir vakaydı ama şu anda en azından kendisinin şansı yaver gidiyor."

Yavru ayı Gece insan kokusuna alıştığı için doğal ortama bırakılmayacak. Gece istenilen seviyeye geldiğinde Bursa'da bulunan Hayvanat Bahçesi'ne sevk edilecek. Gece yaşamını burada devam ettirecek.

(IÇ-AT)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Refahiye Erzincan Kars Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title