Haberler

Gazze'de Tarımsal Kalkınmaya Büyük Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Filistin Gazze Şeridi'nde tarımsal kalkınmanın desteklenmesi kapsamında Gazze Tarım Bakanlığına bütün ekipmanları ile birlikte 10 adet traktör ve 2 adet arazi aracı teslim edildi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Filistin Gazze Şeridi'nde tarımsal kalkınmanın desteklenmesi kapsamında Gazze Tarım Bakanlığına bütün ekipmanları ile birlikte 10 adet traktör ve 2 adet arazi aracı teslim edildi.

Gazze Tarım Bakanlığı'ndan gelen destek talepleri üzerine, Gazze Şeridinde tarım alanında yaşanan sıkıntıların azaltılması ve tarımsal kalkınmanın desteklenmesi, Gazzeli çiftçilerin eğitimi, tarım arazilerinin kontrolü amacıyla TİKA ve Gazze Tarım Bakanlığı işbirliğinde söz konusu proje gerçekleştirildi. Proje kapsamında 2 adet 4X4 arazi aracı, 10 adet traktör ile 5 adet taraklı 9 dişli pulluk, 5 adet taraklı 2 dişli pulluk, 2 adet çukur açma makinesi, 2 adet hububat biçerdöver makinesi, 5 adet kultuvatör TİKA tarafından temin edildi.

Temin edilen araçlar ve malzemeler törenle yetkililere teslim edildi. Törene Gazze Tarım Bakanı Ali A. Tarshawi, Gazze Tarım Bakanlığı Planlama ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nabil Abu Shammala, TİKA ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Gazze'deki Belediye Başkanları, Gazze'deki çiftçiler katıldı.

Proje kapsamında TİKA tarafından temin edilen 10 traktör ve ekipmanlarıyla, Gazze'deki tarımsal üretim ile verimliliğin arttırılmasına ve gıda güvenliğinin iyileştirilmesine katkıda bulunmak amaçlandı. Gazze Şeridi'ndeki toplam ekilebilir tarım arazisi miktarı 120 bin dönümdür. Anılan arazinin 40 bin dönümlük kısmı sera, 80 bin dönümlük kısmı ise açık tarım arazisidir. Proje ile, Gazze Şeridi'nin İsrail ile sınırında bulunan ve halihazırda kullanılamayan, yüksek verimliliğe sahip olan Gazze Şeridi'ndeki toplam 120 bin dönümlük ekilebilir arazinin 30 bin dönümlük kısmı tarıma açılması sağlanmış olacak.

Hibe edilen 2 arazi aracı sayesinde, Tarım Bakanlığı uzmanları ile Gazzeli çiftçiler arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi, çiftçilere çeşitli eğitimler verilerek bilinçlendirilmeleri ve hangi ürünlerin ekileceği konusunda rehberlik hizmetleri verilmesi sağlanacak. Proje ile tam donanımlı olarak hibe edilen 10 traktör ve 2 adet arazi aracının yanı sıra tarımsal araştırmalar yapılmasına ve hayvancılığın geliştirilmesine dönük çalışmalar kapsamında Gazze Tarım Bakanlığında görevli ziraat mühendisleri, veteriner hekimler ile Filistinli çiftçilere eğitimler verilmesi amaçlanıyor. Bu çerçevede, Gazze şeridindeki 3 bin 500 çiftçiye doğrudan tarımsal danışmanlık hizmeti sunularak bölgede icra edilen tarımsal faaliyetlerin sürekli bir şekilde takip ve değerlendirilmesinin yapılması mümkün olabilecek.

Açılış töreni sırasında söz alan Gazze Tarım Bakanı Tarshawi, Türk halkı ve hükümeti ile Filistin Halkı arasında tarihi gönül bağlarının olduğunu, geçmişten gelen bu ilişkilerin günümüzde de her gecen yıl daha da arttığını söyledi. Gazze Tarım Bakanı Tarshawi, özellikle son dönemde Türk hükümeti adına gerçek anlamda kalkınma yardımları yapan bir kurulusun çalışmalarını gördüklerini (TİKA) bu nedenle Türk hükümetine ve Türk halkına TİKA aracılığıyla reel kalkınma odaklı yardım çalışmaları, aktardıkları tecrübe ve birikim ile verdikleri cesaretten ötürü teşekkürü bir borç bildiklerini ifade etti. Gazze Tarım Bakanı Tarshawi, konuşmasında temin edilen 10 adet tarım traktörü ve 2 adet tarımsal araştırma aracının en iyi şekilde faydalanılacağı ve sürdürülebilirliğin sağlanacağını belirterek, bu yardımların gerek halk gerekse de devlet olarak çok sevilen ve sayılan bir ülkeden geldiğini kaydetti.

Gazze Tarım Bakanı Tarshawi, ayrıca Türk hükümeti ve Türk Sivil Toplum Kuruluşları tarafından gerek Batı Şeria gerek Kudüs ve gerekse Gazze Şeridine sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda gerçekleştirdiği proje ve faaliyetler sayesinde yaklaşık bir asır önce kesintiye uğrayan kardeş iki halk arasındaki ayrılığın bu günlerde sona erdiğini ve eski günlere dönüldüğünü belirtti. Gazze Tarım Bakanlığı Planlama ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nabil'de, bu projenin Gazze'deki tarım sektörü için çok önemli ve son derece faydalı bir projeye olduğunu belirterek, destekleri için Türkiye'ye teşekkürlerini iletti.

Söz konusu projeyle Dünyada 100'ün üzerinde devlette kalkınma ve işbirliği projeleri gerçekleştiren TİKA, kardeş Filistin halkı ile Türkiye arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirecek projelere bir yenisini daha eklemiş oldu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı Filistin Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title