Haberler

Gazinin Torunlarından Çanakkale Anıları

Çanakkale Savaşları'nda Gazi Mustafa Kemal'in birliğinde atlı süvari olarak savaşan Milaslı Çanakkale Gazisi Hüseyin Öztürk'ün torunları dedelerinin hatıralarını anlattı.

Çanakkale Savaşları'nda Gazi Mustafa Kemal'in birliğinde atlı süvari olarak savaşan Milaslı Çanakkale Gazisi Hüseyin Öztürk'ün torunları dedelerinin hatıralarını anlattı.

Dedesinin 18 yaşında hac ibadetini yerine getirdikten sonra Çanakkale Savaşları'na katılmak üzere Gelibolu'ya geçtiğini anlatan Nigar İnpinar (71), Molla Hüseyin Oğlu Hüseyin lakaplı dedelerinin Soyadı Kanunu'nun ardından Öztürk soyadını aldığını söyledi.

İnpınar, 1973'te vefat eden dedelerinin hatıralarında Mustafa Kemal'in birliğinde atlı süvari olarak görev yaptığını anlattığını dile getirerek, "Dedem, Mustafa Kemal Atatürk'ün cephede şarapnel parçasıyla yaralandığı zaman tanık olmuş. Atatürk, yanındaki emir subayına moral bozukluğu yaşanmaması için vurulduğunu söylememesini, ölmesi halinde cesedinin çalılıklara saklanması emrini vermiş. Dedem de Mustafa Kemal'in o tavrını hep hayranlıkla anlatırdı" diye konuştu.

Emekli imam Abdullah İnpınar da (63) dedesinin din bilgisine sahip olması nedeniyle Mustafa Kemal'in zaman zaman kendisiyle sohbet ettiğini söylediğini ve Atatürk'ün İslam diniyle ilgili çok bilgili olduğunu aktardı.

Emekli imam İnpınar, dedesinin Atatürk'ün kendisini birliğine seçmesinde hacca gitmiş olmasının önemli olduğunu söylediğini vurgulayarak, "Düşman kuvvetleri taarruza geçtiğinde de dedeme 'Hacı Hüseyin abdestini al, düşman taarruza geçiyor' dermiş. Dedem de bunun üzerine teyemmüm abdestli alır, düşmanla mücadeleye devam edermiş" dedi.

İnpınar, dedesinin İstiklal Madalyası'yla ödüllendirildiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Hüseyin Öztürk Çanakkale Hac Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title