Haberler

Gaziantep Gaib Başkanı Çıkmaz: Irak'a Olan İhracatımız Yüzde 20 Azaldı

Gaib Başkanı Çıkmaz: Irak'a olan ihracatımız yüzde 20 azaldıGüneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Türkiye'nin önemli pazarlarından olan Irak'a yapılan ihracatın yüzde 20 azaldığını söyledi.

Gaib Başkanı Çıkmaz: Irak'a olan ihracatımız yüzde 20 azaldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Türkiye'nin önemli pazarlarından olan Irak'a yapılan ihracatın yüzde 20 azaldığını söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda, GAİB ev sahipliğinde 'Gaziantep Küresel Fırsatlar Zirvesi' yapıldı. Toplantıya; TİM Genel Sekreteri Bader Arslan, GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, DHL Ekspress Türkiye Ceosu Markus Reckling, DHL Ekspress Türkiye Havaalanı Müdürü Volkan Demiroğlu ile çok sayıda işadamı katıldı. Toplantı açılışında konuşan Abdülkadir Çıkmaz, bölgeden yapılan ihracatın geçtiğimiz yıla oranla düştüğünü belirtti. Kasım ve Aralık aylarındaki ihracatın normal seyrine döneceğine inandıklarını ifade eden Çıkmaz, şöyle dedi:

"Ülkemizi ayakta durdurmak için gece gündüz çalışmamız lazım. İhracat; ülkenin kalkınması, sanayinin çalışması, işsizliğin azalması demek. Bölgemizin ve Türkiye'nin önemli pazarlarından Irak'a yapılan ihracatta yüzde 20 düşüş var. Irak'a ihracatımızdaki düşüşün de önümüzdeki dönemlerde normal seyrine döneceğine inanıyoruz. Bölgemizde Türkiye'nin istikrar ve büyümesine yönelik dış güçlerin, dış aktörlerin oynadığı oyunları hepimiz biliyoruz. Biz GAİB olarak yeni pazarları etüt ediyoruz. Kuzey Afrika pazarlarını etüt ettik, Güney Amerika pazarını etüt ettik, önümüzdeki süreçlerde İngiltere başta olmak üzere birçok pazarda etüt çalışmalarımız ve bu pazarlara girebilmek için çeşitli çabalarımız söz konusu olacak."

Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ihracatçıların 185 ülkeye ihracat yaptığını kaydederek, "Bizler Ortadoğu ülke pazarlarına da ilerliyoruz, Avrupa pazarlarında ilerliyoruz. Yeni pazarlarda da önemli aktörler olarak ilerleyeceğimize inanıyoruz. Zaten şu anda Güneydoğu Anadolu ihracatçıları dünya genelinde 185 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Pazarlarımızı muhafaza ederken yeni pazar arayışlarımızda sürecektir" diye konuştu.

"HALI İHRACATÇILARI İNGİLTERE VE ALMANYA'YA YÖNELMELİ"

TİM Genel Sekreteri Bader Arslan ise yeni pazarların bulunmasının, ihracatın artmasında önemli rol oynadığını anlatarak, şunları söyledi:

"2000 yılında 470 olan Gaziantep'te ihracat yapan firma sayısı geçen yıl 1984'e yükseldi. Kentten en fazla ihracat yapılan ülkeler Irak, Suriye, Suudi Arabistan, ABD ve İran oldu. Gaziantep'in en çok ihracat yaptığı alanlardan birisi halılar ve yer kaplamaları. Bunların yaklaşık yüzde 21'ini Suudi Arabistan'a yapıyoruz, yüzde 13'ünü ABD'ye, yüzde 12'sini ise Irak'a yapmışız. Suudi Arabistan'ın halı ithalatının yaklaşık yüzde 37'sini Gaziantep sağlamış. ABD'nin ise yüzde 6'sını, Irak ve Libya'nın da neredeyse yarısını biz Gaziantep'ten göndermişiz. ABD'nin sadece yüzde 6'sını biz tedarik ediyoruz. O yüzden bu alanda gidilecek çok yol var. Dünyanın en fazla halı ithalatı yapan ülkeleri ABD, İngiltere ve Almanya var. ABD'nin ithalatı yaklaşık 2.6 milyar dolar, İngiltere ve Almanya'nın da 1.1 ve 1.2 milyar dolar civarında. Türkiye'nin bu 2 ülkeye ihracatı yok denecek kadar az. O yüzden Gaziantepli halı üreticilerinin önümüzdeki dönemde İngiltere ve Almanya başta olmak üzere ihracatta zaten güçlü olduğumuz ülkelere yönelmesinde fayda var."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title