Haberler

GATA'da Mesanesi Açılan Muhammet Artık İdrarını Yapabilecek

(ÖZEL) GATA'da mesanesi açılan Muhammet artık idrarını yapabilecek ANKARA Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilip, doğuştan idrarını yapamayan 11 yaşındaki Muhammet Akman'a robotik cerrahi yöntemle başarılı bir operasyonla bağırsaklardan mesaneyi büyütme ameliyatı yapıldı.

(ÖZEL) GATA'da mesanesi açılan Muhammet artık idrarını yapabilecek

ANKARA Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilip, doğuştan idrarını yapamayan 11 yaşındaki Muhammet Akman'a robotik cerrahi yöntemle başarılı bir operasyonla bağırsaklardan mesaneyi büyütme ameliyatı yapıldı.

GATA Üroloji Bölümü'nden Prof. Tabip Albay Yusuf Kibar, Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinden Ankara'ya getirilen Yılmaz Akman'ın 5 çocuğundan ikincisi olan ve mesane sinirlerinin doğuştan çalışmaması nedeniyle idrarını tam yapamayan Muhammet Akman'a başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini belirtti. Robotik cerrahi yöntemle ince bağırsaklarının 30 santimlik bölümü alınan ve mesanesi büyütülen Muhammet, ameliyat sonrası sağlığına kavuştu.

AMELİYATLA HASTANIN YAŞAM KALİTESİ ARTACAK

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Tabip Albay Yusuf Kibar yaptığı açıklamada, "Türkiye'de ilk defa uygulanan bir ameliyat. 'Nörojen Mesane' adı verilen bu hastalıkta, robot yardımı ile bağırsağı kullanarak 6 saat süren bir ameliyatla mesaneyi büyütmüş olduk. Bu vaka Türkiye'de kabaca her 500 kişiden birinde görülüyor ve ortalama 70 bin kişide bu hastalığın olduğunu tahmin ediyoruz. Bundan böyle mesanesindeki idrarı tam boşaltamayan bu hastaların yaşam kalitesi de artacak" dedi. Prof. Kibar, doğuştan tam çalışmayan hastanın mesanesine 6 saat süren ameliyatla bağırsaklarının bir bölümünü eklemek suretiyle genişletip, rahat kullanır hale getirerek başarılı bir sonuç elde ettiklerini belirtti, şu bilgileri verdi:

BÖBREK YETMEZLİĞİ UYARISI

"Oğlumuz 11 yaşında olup, 'Nörojen Mesane' nedeniyle Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne gelmeden önce ülkemizin değişik üniversite hastanelerinde birçok tedaviler görmüş. Bunlar içerisinde mesanenin kasılmasını engelleyen ilaçları ve mesaneyi kateter ile kendi kendine boşaltma tedavilerini sayabiliriz. Ancak bunlar yetersiz kalmış. Zamanla mesanenin bu boşaltım problemi nedeniyle böbrekler üzerine yük binip, böbrek yetmezliği belirtileri başlayınca hasta merkezimize sevk edilmiş. Biz hastamızın bağırsaklarının bir kısmını robotla alıp, mesanesini genişletmede kullandık. Oldukça başarılı geçen bu ameliyat sonrasında mesane içerisindeki basıncı düşürerek böbrekleri korumayı planlıyoruz. Bu çocuğumuza yaptığımız robotik mesane ogmentasyon sistoplasti operasyonu Türkiye'de yapılan ilk ameliyattır. Bu ameliyatı Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde gerçekleştirmekten büyük mutluluk duymaktayız" dedi.

SON TEKNOLOJİ İLE KANSIZ VE ACISIZ AMELİYAT

Amerika başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde kullanılan robotik ameliyatların ülkemizde de yapıldığına dikkati çeken Prof. Kibar, "Robotik cerrahi daha kansız ve daha acısız bir ameliyat. Çok az kesi olduğundan, hem enfeksiyon riski en aza indirgenmekte, hem de daha erken iyileşme sağlanmaktadır. Batın açılmadan, 1-1.5 santimlik küçük kesilerden 4 adet robot kolu hastanın karnına yerleştirilmekte. Ana kumanda masasına oturan cerrah, uzaktan bu robot, kollarını parmakları ile kontrol ederek ameliyatı yapabilmektedir. Dünyadaki en son teknoloji budur. Bu sistem sayesinde erişkinlerde ve çocuklarda prostat, böbrek ve mesane hastalıkları 3 boyutlu görüş imkanı ve 12 kat büyütme sayesinde açık ameliyatlardaki gibi başarılı bir şekilde yapılabilmektedir" dedi.

OĞLUM 11 YIL SONRA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Robotik ameliyatla sağlığına kavuşan Muhammet'in babası Yılmaz Akman, "Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde yaşıyoruz. Muhammet' in doğuştan mesanesi çalışmıyordu. Bu nedenle altını ıslatıyor, sık sık böbrek enfeksiyonu geçiriyordu. Bu şikayetler nedeniyle birçok ilde üniversite hastanelerinde tedavi gördük. En son Ankara'ya geldik ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde Yusuf hocanın başarılı robot ameliyatı ile oğlum sağlığına kavuştu. Kendisine oğlumu sağlığına kavuşturduğu çok teşekkürler ediyorum" dedi.

ALAY KONUSU OLUYORDUM

Yapılan ameliyatla sevinen Muhammet ise konuşmasında, "Okulumda idrar kaçırdığım için arkadaşlarım arasında alay konusu oluyordum. Şimdi ben de normal olarak idrarımı yapabileceğim. Bu nedenle beni sağlığıma kavuşturan tüm hastane personeline teşekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Şanlıurfa Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title