Haberler

Galatasaray Aşkı Tez Konusu Oldu

Galatasaray taraftarının kulübüne olan bağlılığı ve lisanslı ürün kullanımı alışkanlıkları, Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Araştırma Görevlisi Metehan İğneci'nin yüksek lisans tezine konu oldu.

Galatasaray taraftarının kulübüne olan bağlılığı ve lisanslı ürün kullanımı alışkanlıkları, Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Araştırma Görevlisi Metehan İğneci'nin yüksek lisans tezine konu oldu.

Tez Danışmanı Doç. Dr. Çağrı Bulut ve araştırma görevlisi Mustafa Okur ile birlikte çalışan Metehan İğneci, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarını da inceliyor. 3 akademisyen, kısa süre sonra 3 büyüklerin taraftarlarının 'takımlarına adanmışlık ve lisanslı ürünler kullanımı' karşılaştırmasını yapmayı hedefliyor.

Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Bulut'un danışmanlığını yaptığı Araştırma Görevlisi Metehan İğneci, yüksek lisans tezinde, ' Galatasaray taraftarlarının kulüplerine bağlılığının lisanslı kulüp ürünlerine etkisini' inceledi. Türkiye'de 600 milyon Euro'ya yaklaşan futbol ekonomisinin büyüklüğünün yakın zamanda 1 milyar Euro'ya ulaşmasının beklendiğini belirten Metehan İğneci şöyle dedi:

"Çalışmamızın amacı taraftarların psikolojik bağlılığının, kulüplerin lisanslı ürünleri üzerindeki etkisini ve bu bağlılığın ne kadar önemli olduğunu göstermek ve kulüplerin pazarlama stratejileri için öneriler ortaya koymaktı. Ankete katılan 627 kişiden büyük çoğunluğu ürünleri severek alırken, aynı zamanda da taraftar olma bilinci nedeniyle de kulübe katkı yapmayı bir zorunluluk olarak gördüklerini belirtti."

FORMA SATIŞLARI VE GÖĞÜS REKLAMLARI

Avrupa'da lisanslı kulüp ürünleri satışında liderliğin Real Madrid ve Manchester United'ın elinde olduğunu belirten Metehan İğneci, şu bilgileri verdi:

"İki kulüp de forma satışında 1.5 milyon adet barajının üstünde. Galatasaray'ın son 2 sezon Şampiyonlar Ligi'nin çeşitli aşamalarında rakibi olan Arsenal ve Chelsea 850 bin adet ve üstü ürün satıyor. Türkiye'deki spor kulüplerinin en çok sattıkları ürün, diğer Avrupa ülkelerindeki kulüplerle paralel şekilde forma. 2013 verilerine göre Galatasaray 423 bin adet forma satarak bir rekor kırdı, Fenerbahçe 410 bin, Beşiktaş da yaklaşık 250 bin forma sattı. Son yıllardaki Fenerium hegemonyası da geçmiş iki sezonda rekabet değerlerine geldi. Yine de Fenerium'un mevcut piyasa değeri, GS Store ve Kartal Yuvalarının üzerinde. Bir diğer konu ise göğüs reklamları ve forma üreticisi firmalarla yapılan anlaşmalar. Deloitte'in para ligi göz önüne alındığında, bu yıl ilk kez Türkiye'den iki takımın varlığı söz konusu. Ancak Avrupa arenasındaki rakiplerimizin gerisindeyiz. Manchester United'ın spor ürünleri üreticisi Adidas ile imzaladığı anlaşma oldukça dikkat çekici. Adidas'tan yıllık 128 milyon dolar alacaklar, formalardaki göğüs reklamından da 63,3 milyon euro gelirleri var. 3 büyüklerin forma üreticilerinden kazandığı para bu rakamın ancak 5'te biri, göğüs reklamlarından elde edilen gelir de Avrupa arenasına göre oldukça geride."

İZMİR TAKIMLARI POTANSİYELİNİ KULLANAMIYOR

100 binlerce taraftara sahip Göztepe ve Karşıyaka gibi İzmir kulüplerinin kazanması gereken gelirleri ya da sahip olmaları gereken marka değerinin altında kaldıklarını ifade eden İğneci şöyle konuştu:

"2013 yılı itibariyle Göztepe 65 bin 300 ürün satarak zirvede yer alırken, ezeli rakibi Karşıyaka 11 bin ürünle ikinci, Altay 7 bin 500'le üçüncü, Bucaspor ise bin 570 ürünle dördüncü sırada. Henüz sezon başında lisanslı ürün mağazasına açan Altınordu ise pazarda kendine yer bulmak için çalışıyor."

'KUSURSUZ ÖRNEK MANCHESTER UNİTED'

Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Bulut ise spor pazarlamasının artık başlı başına bir uzmanlık alanı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Ne yazık ki Türkiye'de ligin marka değeri, yayın gelirleri ve yabancı takımlarla yapılan maçlar üzerinden değerlendirildiği için gerek milli takıma, gerek lige, gerekse de takımlara aslında sahip olduklarından daha fazla değer biçiliyor. Bu nedenle hem saha içi hem de saha dışında hayal kırıklıkları oluşuyor. Kulüplerin, farklı pazarlara açılarak spor pazarlamasındaki kusursuz örneklerden biri olan Manchester United örneğini izlemesini öneriyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Galatasaray Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title