Haberler

G20'nin Finansman Kurumları D20 Konferansı'nda Buluştu

Güncelleme:

G20 üyesi ülkelerin üst düzey temsilcileri üçüncü D20 Konferansı için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) ev sahipliğinde İstanbul'da biraraya geldi.

G20 üyesi ülkelerin kalkınma bankaları, uzun vadeli yatırım kuruluşları ve büyük finans kurumlarının üst düzey temsilcileri İstanbul'da düzenlenen üçüncü D20 Konferansı'nda, altyapı yatırımlarına bankacılık dışı kaynaklardan uzun vadeli finansman sağlanmasına yönelik modelleri ele aldı.

İlki 2013 yılında Moskova'da, ikincisi 2014'te Roma'da düzenlenen D20 konferanslarının üçüncüsü, "Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme İçin Uzun Vadeli Yatırım Aracı Olarak Altyapı" ana temasıyla, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

Konferansta, altyapı yatırımlarına bankacılık dışı kaynaklardan uzun vadeli finansman sağlanmasına yönelik modellerin yanı sıra bireylerin yaşam kalitesinin artırılmasında büyük öneme sahip sosyal altyapı yatırımları tüm yönleriyle tartışıldı.

D20 kurumlarının G20 Liderler Zirvesi'ne sunulmak üzere ortaklaşa bir bildirge imzaladığı konferansta, G20 toplantılarının ana odağını oluşturan konulara uzun vadeli finansman perspektifinden bakılarak, kalkınmaya ve kamu yararına yönelik yatırımlar değerlendirildi.

"Altyapıya yönelik bankacılık dışı finansman modelleri çok önemli"

D20 Konferansı'nın açılış konuşmasını yapan TSKB Genel Müdürü Özcan Türkakın, bu yıl Türkiye'nin başkanlığında yürütülen G20 toplantılarında güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeden altyapı yatırımlarına, finansal düzenlemelerden uluslararası finansal mimariye kadar çeşitli konularda çözümler üretilmesinin hedeflendiğini anlattı.

Güçlü büyüme için yatırım yapılması ve eyleme geçilmesi gereğinin yanı sıra KOBİ'lerin işgücü, girişimcilik ve inovasyon konularındaki önemi nedeniyle kapsayıcılık ilkesine de vurgu yapıldığını aktaran Türkakın, "65. yılımızda ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduğumuz D20 konferanslarının üçüncüsünde G20'nin ana odağını oluşturan bu konulara uzun vadeli yatırımcı perspektifinden bakma imkanı bulduk" dedi.

Türkakın, ekonomik ve sosyal altyapı yatırımlarının büyümeye olan katkısına ilişkin şunları kaydetti:

"2009 sonrası bankaların altyapı yatırımlarının gerektirdiği finansmanın tamamını karşılamakta zorluk çekmelerinin yanı sıra, nitelikli proje arzında yaşanan darboğaz nedeniyle altyapıya yönelik bankacılık dışı finansman modellerini çok önemli buluyoruz. Diğer yandan parasal getirinin ikinci planda kaldığı fakat toplumsal hayat kalitesine ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik çok önemli etkileri olan sosyal altyapı yatırımlarında ise kamu özel sektör ortaklığı modelinden teşvik ve mevzuata kadar pek çok alanda gidilecek yolumuz var. Bu konuları etraflıca tartıştığımız bu konferansta D20 kurumları olarak yüksek bir taahhüt ve kamusal sorumluluk içeren ortak bir bildirgeye imza atmış olmayı da çok kıymetli buluyorum."

"Altyapı yatırımları ve uzun vadeli finansman öncelik olmaya devam etmeli"

D20 kurumlarının imzaladığı bildirgede, bu yılki G20 Başkanlığının belirlediği önceliklerle paralel olarak, altyapının ve KOBİ'lerin gelişiminin sürdürülebilir büyüme ve istihdamın ana tetikleyicisi olmasından hareketle altyapı yatırımlarının ve uzun vadeli finansmanın başlıca öncelik olmaya devam etmesi gerektiği ifade edildi.

Kapsayıcılık ilkesinin gereği olarak, D20 kurumlarının sadece G20'nin değil, düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik ve sosyal altyapı projelerine de desteğini sürdürmesi gerektiği belirtilen bildirgede, bankacılık dışı finans kurumlarının ölçekleri, teknik kapasiteleri, finans sektörüyle olan yakın bağları ve uzun vadeli bakış açıları sebebiyle ekonomik ve sosyal altyapının finansmanında daha etkin rol alması üzerinde duruldu.

Sosyal altyapı yatırımlarının uzun vadeli planlama ihtiyacı olduğu ve yatırımların risk değerlendirmesi açısından gereken politika araçları ve mevzuat düzenlemeleriyle desteklenmesi gerektiğine işaret edilen bildirgede, kamu-özel sektör ortaklıklarında, mali açıdan sıkışık bir ortam söz konusu olduğunda desteklenme ihtiyacının ortaya çıkması nedeniyle, kamu ve özel sektörün sosyal altyapının geliştirilmesinde daha etkili finansman yöntemlerinin geliştirilmesi ve altyapı projelerinin iyi tanımlanmış bir varlık sınıfı olarak değerlendirilebilmesi gerektiği vurgulandı.

Bildirgede, iklim değişikliğiyle mücadele için işbirliği içerisinde farklı kaynaklardan finansal destek bulunması ve uluslararası mevzuatın uzun vadeli yatırıma elverişli olmayan yapısında bazı değişikliklere gidilmesi gerektiği belirtildi.

Ayrıca, 2016 yılında gerçekleştirilecek dördüncü D20 Konferansı'nın Çin'in G20 Başkanlığı paralelinde Çin Kalkınma Bankası tarafından düzenlenmesi de bildirgede yer aldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Özcan Türkakın İstanbul Moskova Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Kuaförler pazar günü açık mı? Kuaförler pazar günü çalışıyor mu 2024? Hıdırellezde dilek dilemek günah mı? Hıdırellez kutlamak caiz mi, haram mı? Buca Belediyesi hangi parti? Buca Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title