Haberler

Japonya, Fukujima'nın Altına Buzdan Duvar Örecek

Güncelleme:

Japonya, beş yıl önceki deprem ve tsunami felaketinde ağır hasar gören Fukuşima Nükleer Santralinin çevresine yer altında buzdan bariyer yerleştirmeye hazırlanıyor.

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali'nde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Japonya, beş yıl önceki deprem ve tsunami felaketinde ağır hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nin çevresine yer altında buzdan bir bariyer yerleştirmeye hazırlanıyor.

DONDURUCU YAPININ DEVREYE SOKULMASINA ONAY VERİLDİ

Yetkililer, inşaatı geçen ay tamamlanan dondurucu yapının devreye sokulmasına onay verdi.

312 MİLYON DOLARA MAL OLDU

Yaklaşık 312 milyon dolara mal olan yapı, nükleer santralin çevresindeki toprağı donduracak borular ve radyoaktif su için de trübinler içeriyor.


1,5 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA BUZDAN BİR DUVAR OLUŞACAK

Dondurma işlemi tamamlandığında reaktör çevresinde yer altında 1,5 kilometre uzunluğunda buzdan bir duvar oluşacak. Böylece reaktörden sızan radyoaktif suyun yayılması önlenmiş olacak.

Nükleer santralde 800 bin tondan fazla su bulunduğu sanılıyor.

OLİMPİYAT HAYALİNİ SONLANDIRABİLİR

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, radyoaktif sızıntının giderilmesi için hükümetin gereken her şeyi yapacağını belirterek, "bu işi sadece Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'ne (TEPCO) bırakamayız. Hükümet burada devreye girecek... Tüm dünya bu meseleyle nasıl ilgileneceğimizi merak ediyor" dedi.

Nükleer sorunun giderilmesi, 2020 Olimpiyatları için Türkiye ve İspanya ile yarışan Japonya için büyük önem taşıyor. Güvenlik risklerinin devam etmesi, Tokyo'nun yarış dışı kalmasına neden olabilir.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ NÜKLEER FELAKETİNE NEDEN OLMUŞTU

Japonya'nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima Nükleer Santrali'nde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu.

Bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti. Fukuşima Nükleer Santrali yakınlarındaki dokuz yerleşim birimi hala yerleşime kapalı bulunuyor. Söz konusu yerlerin ancak 2017'de yeniden yerleşime açılması bekleniyor.

Kaynak: AA / Dünya

Fukuşima Japonya Teknoloji Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title