Haberler

Fuarcılık Faaliyetleri Turizmi Hareketlendirecek"

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü ve TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanı Cihat Alagöz, "Bugün artık kum ve güneş turizminde ulaşabileceğimiz yere hemen hemen geldik.

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü ve TOBB Türkiye Fuarcılık Meclisi Başkanı Cihat Alagöz, "Bugün artık kum ve güneş turizminde ulaşabileceğimiz yere hemen hemen geldik. Kültür ve tarih turizmi, dini değerler turizmi açısından ise potansiyel var. Biz üçüncü bir kolu, fuarcılık sektörü olarak turizmin içerisine getiriyoruz. Fuarcılık sektörü itici bir güç. Hem üretimi hem de ülkenin turizm gelirlerini tetikliyor." dedi.

Alagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarcılık sektörünün ekonominin yanı sıra turizm sektörüne de ciddi katkı sağladığını söyledi.

Türkiye'de fuarcılık sektöründe işlerin yolunda gittiğini dile getiren Alagöz, sektörde trendin Avrupa'dan doğu aksına doğru kaydığına dikkati çekti.

Avrupa ülkelerindeki katı vize uygulamaları ve ticareti zorlaştırıcı engellemelerden fuarcılık sektörünün olumsuz etkilendiğine işaret eden Alagöz, "Ticaret boşluk kaldırmıyor. Ne yapıyor? Kendine arz ve talebin buluşabileceği farklı alternatifler aramaya başlıyor. Çin, Hindistan ve Türkiye gibi üretim bakımından da önemli potansiyel taşıyan ülkelerin devreye girmesiyle arz ve talebin buluşma aksı, ülkemizinde bulunduğu coğrafyaya doğru kaymaya başladı." ifadelerini kullandı.

"İstanbul artık dünya fuarcılık şehri haline geldi"

Alagöz, bu durumun Türkiye'nin fuarcılık potansiyelini artırdığını vurgulayarak, dünya fuarcılığının yeni nimetlerinden yararlanma dönemi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin birçok özelliğe sahip bir ülke olduğunun altını çizen Alagöz, şöyle devam etti:

"Ülkemizde dünyanın önemli kriterlerine sahip fuar merkezleri var. Bugün İstanbul artık dünya fuarcılık şehri haline geldi. İstanbul'un dışında da pek çok şehirde fuarcılık gelişmeye başladı. İzmir, Konya, Bursa, Samsun, Adana, Diyarbakır ve Gaziantep'te birbirinden önemli fuarlar organize edilmeye başlandı. Anadolu'daki toplam ölçek, İstanbul'u geçmeye adım adım ilerliyor. Bu, Türkiye fuarcılığı bakımından çok umut verici. Her geçen sene fuarlarımıza katılımcı sayımız artarken, özellikle yabancı ziyaretçi sayılarında da artış gözlenmekte. Bugün Türkiye'de 3 milyon metrekarenin üzerinde fuar organize ediliyor. Türkiye'de yılda ortalama 530 bin civarında yabancı ziyaretçi, fuar ziyaretinde bulunmuş ama katedeceğimiz daha çok yol var."

Alagöz, Almanya'nın yılda ortalama 2 milyon yabancı fuar ziyaretçisi ağırladığına dikkati çekerek, Türkiye'nin de bu seviyelere ulaşabileceğine inandığını söyledi.

Fuarcılığı sadece ticari bir faaliyet olarak görmediklerini dile getiren Alagöz, "Ülke ihracatına katkı yapan bir sektör, aynı zamanda ülke üretiminin dünyaya açılan penceresi olarak görüyoruz. Bu ufkumuzu ve vizyonumuzu Cumhurbaşkanı'mızın benimsediğini görmek bizleri ayrıca mutlu ediyor." diye konutu.

Turizmin üçüncü kolu: fuarcılık sektörü

Üretimden kazanılanın yanı sıra aracılıktan da ciddi gelir elde edildiğini belirten Alagöz, "Dubai, bir gram üretimi olmadan dünyanın en büyük fuar merkezlerinden biri haline doğru adım adım gidiyor. Üretimi olmadığı gibi arzla tüketimi buluşturabilecek talebi de yok. Ne yapıyor? Yurt dışından getirdiği arz ve talebi buluşturarak müthiş turizm geliri elde ediyor. Bugün artık kum ve güneş turizminde ulaşabileceğimiz yere hemen hemen geldik. Kültür ve tarih turizmi, dini değerler turizmi açısından ise potansiyel var. Biz üçüncü bir kolu, fuarcılık sektörü olarak turizmin içerisine getiriyoruz. Fuarcılık sektörü itici bir güç. Hem üretimi hem de ülkenin turizm gelirlerini tetikliyor." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türkiye Alagöz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title