Haberler

Friglerin 3 Bin 200 Yıllık Kaya Evleri Turizme Kazandırılacak

Bolu'nun Seben ilçesindeki milattan önce (MÖ) 1200'lü yıllarda Frigler tarafından yapıldığı düşünülen kaya evleri, ilçeye gelen ziyaretçi sayısının artırılması amacıyla turizme kazandırılacak.

ZAFER GÖDER - Bolu'nun Seben ilçesindeki milattan önce (MÖ) 1200'lü yıllarda Frigler tarafından yapıldığı düşünülen kaya evleri, ilçeye gelen ziyaretçi sayısının artırılması amacıyla turizme kazandırılacak.

İlçenin Solaklar köyü mevkisindeki kaya evlerinin turizme kazandırılması için yaklaşık 10 yıl önce çalışma başlatılsa da bölgenin tanınırlığı henüz istenilen seviyeye ulaşamadı.

Bir tepe üzerine elle oyularak yapıldığı düşünülen odalardan oluşan 4 katlı kaya evlerinin daha fazla tanıtılması amacıyla bölgede çalışmalar yapılması planlanıyor.

Seben Belediyesi tarafından bölgenin güzelleştirilmesi ve buraya gelen turistlerin konaklamasını sağlamak amacıyla kütük evler yapılırken, kaya evlerinin restore edilmesi ve alanın peyzajı için proje hazırlandı.

Hedef ziyaretçilerin güzel vakit geçirmesi

Belediye tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından desteklenen 800 bin lira değerindeki projenin tamamlanmasının ardından, hem bölgeye gelen turist sayısının artması hem de gelenlerin daha güzel vakit geçirmesi hedefleniyor.

Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak 2017 yılı için nostaljik ve güzel projeler hazırladıklarını belirterek, bu projelerden en fazla önem verdiklerinin Solaklar kaya evlerinde bulunan alanın restore edilmesi ve peyzaj düzenlemesi olduğunu söyledi.

Özbağ, Bolu kültür ve turizm kenti olurken Seben'in de bu alanda nasıl desteklenebileceğini düşündüklerini ve bir proje hazırladıklarını dile getirdi.

Projenin onaylandığını ve bununla ilgili olarak MARKA'dan da 553 bin liralık hibe desteği kazandıklarını bildiren Özbağ, "Bu Sebenimize, Bolumuza, ülkemize hayırlı olsun diyoruz. İnşallah bahar ile birlikte çalışmalarımız başlayacak. Ormandan kiraladığımız bir alana taş restoran yapacağız. Mevcut restoran alanı daha büyük bir hale gelecek. 100-150 kişinin aynı anda yemek yiyip toplantı yapabileceği bir alan olacak. Mevcut restoranımızın olduğu alanı özel konuk alanı gibi dizayn edeceğiz." şeklinde konuştu.

Nostaljik su değirmeni yapıldı

Özbağ, kaya evlerinin bulunduğu alandan geçen dere üzerine nostaljik bir su değirmeni de kurduklarını dile getirdi.

Yaz aylarında değirmeni faaliyete açacaklarını belirten Özbağ, "Doğal buğdayları doğal una dönüştüreceğiz. Çocuklarımıza, öğrencilerimize unun nasıl yapıldığını, undan hamurun nasıl yapıldığını öğreteceğiz. Biz balık yemeyi değil tutmayı öğreteceğiz." dedi.

Geçen yıllarda bölgeye gelen turist sayısının çok az olduğuna da değinen Özbağ, şöyle devam etti:

"Solaklar kaya evlerinde bulunan tesisten aldığımız bilgiye göre, 2016 yılında buraya sadece bin 100 kişi gelmiş ama bu yeterli bir sayı değil. Bunu artırmak için biz yoğun bir gayret sarf ediyoruz. Turizme açmak demek oranın altyapısını hazırlamak, konaklamayı sağlamak, oranın yolunu yapmak gelenlerin ihtiyaçlarını görmesine imkan sağlamak, orayı tanıtmak ve orayla ilgili gençleri eğitmek diyorum. Bu sene bu sayıyı en azından 2-3 katına çıkarmayı planlıyoruz."

Özbağ, yapılan çalışmaların tamamlanmasından sonra Bolu Belediyesi bünyesinde bulunan Tabiatın Kalbi Bolu Derneğinin de katkılarıyla ilçeye gelen turist sayısının her geçen yıl artacağını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title