Haberler

Fransa'daki Uçak Kazası

PARİS/SEYNE-LES-ALPES (AA) - Fransa Başbakanı Manuel Valls, Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının Fransa'nın güneyindeki Seyne-les Alpes kasabası yakınlarındaki enkazında yapılan arama çalışmalarının uzun sürebileceğini bildirdi.

PARİS/SEYNE-LES-ALPES  (AA) - Fransa Başbakanı Manuel Valls, Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağının Fransa'nın güneyindeki Seyne-les Alpes kasabası yakınlarındaki enkazında yapılan arama çalışmalarının uzun sürebileceğini bildirdi.

Uçağın düşmesinin ardından Fransa'da oluşturulan kriz masası, Başbakan Manuel Valls'in de katılımıyla İçişleri Bakanlığı'nda toplandı.

Vals, toplantı çıkışında basın mensuplarına yaptığı kısa açıklamada, enkaz arama ve kimlik tespiti çalışmalarının uzun sürebileceği uyarısında bulundu.

Enkazın dağlık bir bölgede geniş bir alana yayıldığını anımsatan Valls, enkaz arama çalışmaları ve kazanın nedeniyle ilgili soruşturmanın tamamlanması konularında sabırlı olunmasını istedi.

Hükümetin, kazanın aydınlatılması konusunda bütün imkanlarını seferber ettiğini ifade eden Valls, kazada hayatını kaybedenlerin ailelerinin Fransa'da en iyi şekilde ağırlanması konusunda ilgili birimlerin çalışmalar yaptığını söyledi.

Valls, başta Almanya ve İspanya büyükelçilikleri olmak üzere kazada hayatını kaybedenlerin vatandaşı olduğu ülkelerin Paris'teki temsilcileriyle sürekli istişare içinde olduklarını ifade etti.

"Hiçbir olasılık dışlanmıyor"

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise kriz masası toplantısı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kazanın nedeni konusunda hiçbir olasılığı dışlamıyoruz" dedi.

Terör saldırısı ihtimalini öncelikli olasılık olmadığını ifade eden Cazeneuve, kimlik tespiti çalışmaları için 10 adli tıp uzmanının bölgeye gönderildiğini bildirdi.

Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Paris'te incelemeye alınan karakutu ile ilgili ilk resmi açıklamanın TSİ 17.00'de yapılacağını duyurdu.

Diğer taraftan, kazayı soruşturmakla görevlendirilen Marsilya Cumhuriyet Savcısı Brice Robin, olayın olduğu bölgeyi ziyaretinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kimlik tespiti çalışmalarının haftalar sürebileceği uyarısında bulunan Robin, "Kimlik tespiti 5 dakikada bitecek iş değil, haftalar alabilir" dedi.

Robin, Marsilya'dan 10, Aix-en-Provence kentinden 4 savcının kaza nedeniyle ilgili soruşturma çerçevesinde kendisine yardımcı olduğunu söyledi.

Enkazda çalışma yapan 200 kişilik ekibin faaliyetine devam ettiğini hatırlatan Robin, DNA analizlerinin sonuçlarının ne zaman belli olacağı konusunda bir şey söyleyemeyeceğini ve kazanın nedeninin şimdilik tamamen belirsiz olduğunu ifade etti.

Öte yandan olay yeri yakınlarındaki Digne-les-Bains kentine dün gece ulaşan kazada hayatını kaybedenlerin yakınları, bugün uçağın enkazının inceleme çalışmalarının yürütüldüğü Seyne-les Alpes kasabasına gelecek. Gençlik merkezinde karşılanacak ailelere psikolojik destek verilecek.

Terör saldırısı ihtimali

Diğer taraftan, Fransız sivil havacılık uzmanları, düşen uçağın enkazının dağıldığı bölge göz önüne alındığında terör saldırısı ihtimalini çok gerçekçi bulmuyor.

Terör saldırısı sonucu uçağın düşmesi halinde enkazının kilometrelerce uzunluğunda geniş bir alana yayılacağına dikkati çeken uzmanlar, düşen uçağın enkazının ilk belirlemelere göre göreceli olarak belirli bir alanda toplanmış olduğuna dikkati çekiyor.

Geçen yıl Ukrayna üzerinde düşen Malezya uçağının enkazının durumunu anımsatan uzmanlar, bu olayda enkazın çok geniş bir alana dağılması yüzünden terör saldırısı ihtimalinin öncelikli olarak göz önünde bulundurulduğuna işaret ediyor.

Yine enkaz alanında bulunan cesetlerin yanmamış olması da, terör saldırısı sonucu uçağın düşürülmüş olabileceği yolundaki iddiaları zayıflatıyor.

Alman uçağının düştüğü bölgede dün hava koşullarının kötü olmadığını belirten uzmanlar, meteoroloji koşullarının da uçak kazasına neden olma ihtimali olmadığını belirtiyorlar.

İspanya'nın Barselona kentinden dün Almanya'nın Düsseldorf kentine gitmek için havalanan ve Fransa'nın güneyindeki İtalya sınırına yakın Seyne-les Alpes kasabası yakınlarında düşen Alman Lufthansa Havayolları'na ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağı 6 mürettebat ve 144 yolcu taşıyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Manuel Valls Germanwings Fransa Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title