Haberler
BBC

Fransa'da Seçim: Başkanlık Adaylarının Burkini Tartışması

Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı yarışının en güçlü beş adayının katıldığı ve televizyondan canlı yayınlanan tartışmaya, aşırı sağcı Le Pen ile merkez sol siyasetçi Macron arasındaki burkini (tesettür mayo) tartışması damga vurdu.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı yarışının en güçlü beş adayının katıldığı ve televizyondan canlı yayınlanan tartışmada, aşırı sağcı Ulusal Cephe (Front National - FN) lideri Marine Le Pen ve merkez sol siyasetçi Emmanuel Macron kozlarını paylaştı.

Macron kendisini burkiniyi (tesettür mayo) desteklemekle suçlayan Le Pen'in gerçekleri çarpıttığını ve ülkeyi kutuplaştırmaya çalıştığını söyledi.

Le Pen'in çok kültürcülüğün sona ermesi gerektiğine dair söylemlerine karşı ise Macron bu söylemlerinin ülkedeki Müslümanları devlete karşı kışkırttığını söyledi iddia etti.

Francois Fillon, Benoit Hamon ve Jean-Luc Melenchon'un da katıldığı programda işsizlik, terörizm ve Avrupa Birliği konusunda sert tartışmalar yaşandı.

ANKETLER LE PEN'İ ÖNDE GÖSTERİYOR

Anketler Le Pen'in ilk tur seçimin glaibi olacağını, seçimin ikinci tura kalması halinde ise Macron'un cumhurbaşkanı seçileceğini gösteriyor. Oylamanın ilk turu 23 Nisan'da, ilk turda yüzde 50'yi geçen aday olmaması durumunda ikinci turu ise 7 Mayıs'ta gerçekleşecek.

BBC Paris temsilcisi Hugh Schofield - Tartışmanın kazananı kim ?

Seçim tartışmalarından kimin galip çıktığını belirlemek çok zor. Dünkü tartışmada da kimse hata yapmadı, tüm adaylar dikkat çekmek istedikleri noktalardan bahsettiler.

Macron'un dün sendelemesini bekleyenler yanıldılar. Sakin ama kuvvetli bir tonda Le Pen'in görüşlerine karşı yapılan saldırılara öncülük etti.

Le Pen ise beklentinin altında kaldı. Çığırtkanlığı hoş değildi. Destekçileri için bu önemli olmayacaktır ama bir adayın başkanlığı kazanabilmesi için konfor bölgesinin dışına çıkması gerekir, Le Pen bunu yapabilecek gibi gözükmüyor.


Francois Fillon da çok iyi bir gece geçirmedi. Başkanlığı taşıyabileceğini gösteren ciddi bir duruş sergiledi, ancak zaman zaman tartışmadan koptu.

Gecenin göze çarpan adaylarından biri ise sert üslubu ile dikkat çeken Jean-Luc Melenchon oldu. Sosyalist aday Benoit Hamon ise gölgede kaldı.

Tartışmada Macron ülkedeki politik kutuplaştırmayı sonlandıracağını söylerken, Le Pen ise Fransa 'nın Avrupa Birliği ya da Almanya'nın altında silik bir ülke olmasını istemediğini söylerken ülkeye gelen göçmenleri durdurmayı vaad etti.


Fillon ise seçilmesi halinde "ulusal kurtuluş"un başkanı olacağını söyledi. Burkini tartışması

Güney Fransa'da bir çok Fransız tatil bölgesinde burkini yasaklanırken, yüksek mahkeme bunun temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğine hüküm getirmişti.

Dünkü tartışmada Macron 'burkini'nin kamusal alana indirgenmesi gereken bir konu olduğunu ve Le Pen'in savunduğu gibi Fransa'nın laiklik geleneğine bir tehdit olmadığını dile getirdi.

Macron ayrıca, eşini danışmanı olarak atayıp devlet bütçesinden maaş almasını sağlayan Fillon'a da üstü kapalı bir gönderme yaparak, "bazı adaylar için" adaletin yerini bulacağını söyledi.


Adayların ülkede yüzde on dolaylarındaki işsizlik sorununa karşı çözüm önerileri de tartışmada yer buldu.

Le Pen işsizliğe çözüm olarak "milliyetçi ekonomi" olarak adlandırdığı, Fransız şirketlerine avantaj sağlayacak korumacı bir model önerdi.

Ancak Fillon bunun ülke ekonomisini kaosa sürükleyeceğini savundu.

BBC

Emmanuel Macron Avrupa Birliği Fransa Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title