Haberler

Fotokapan Yakaladı! Amanoslar'da İlk Kez 'Vaşak' Görüntülendi

Güncelleme:

Orman ve Su İşleri Osmaniye Şube Müdürlüğü'nün kurduğu fotokapanlarla Amanos Dağları'nda ilk kez 'Vaşak' görüntülendi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, Alucra İlçesi kırsalında bir vaşak görüntülendiğini belirterek, ilde vaşak popülasyonunun arttığını bildirdi.

18 FOTOKAPAN KURULDU

Kuduban, bölgede yaban hayatının gelişimini gözlemek amacıyla il geneline 18 fotokapan kurulduğunu ifade etti. Kuduban, Alucra İlçesi'ne bağlı Doludere köyü kırsalındaki kapanın önceki günlerde bir vaşağı görüntülediğini kaydetti.

GECE AVLANIYORLAR

Vaşakların gün içerisinde nadir görüldüğünü ifade eden Kuduban, "Vaşaklar gece avlanır. Gündüz saatlerinde nadiren görülür. Gün içerisinde olması nedeniyle Alucra'daki fotokapan hayvanın görüntüsünü çok net almış." dedi.

Kuduban, yaptıkları araştırmalar ve incelemelere göre kediye benzeyen bu hayvanların bölgedeki popülasyonunun arttığını bildirerek, özellikle Giresun'un iç kesimdeki bölgelerinde bu hayvanların ciddi varlığının söz konusu olduğunu, bu durumun kendilerini sevindirdiğini söyledi.


"NORMAL KEDİLERDEN 5 KAT DAHA BÜYÜK"

Kediye benzemelerine rağmen bu hayvanların ağırlıklarının normal kedilerden 5 kat daha fazla olduğunu belirten Kuduban, şöyle devam etti:
"Kulakları normal kediye kıyasla daha uzun ve uçları tüylüdür. Kış bastırdığında ise sadece kulaklarının üzerindeki tüyler değil tüm vücudu kalın bir tüy tabakası ile kaplanır. Adeta kışın gelmesi ile mantolarını giyer. Patilerinin genişliği karda yürümelerini kolaylaştırır. Gövdelerine göre küçük kalan başları ve kısa kuyruklarıyla ilk bakışta ürkütücü gözükseler de görünüşleri kesinlikle etkileyicidir. Renkleri kum renginden koyu kahveye kadar değişir. Engebeli arazilerde ve genellikle çam ormanlarında yaşarlar."


3 BİN METRE YÜKSEKLİKTE YAŞAYABİLİRLER

Kuduban, vaşakların açık ormanlık araziler ya da diğer coğrafi mekanlarda da rahatlıkla yaşamlarını sürdürebildiklerine işaret ederek, denizden 3 bin metre yükseklikte yaşayan vaşaklar da bulunduğunu belirtti.


"VAŞAKLAR ÇOK İYİ YÜZER"

Vaşakların iyi birer yüzücü de olduklarını dile getiren Kuduban, çok hızlı ve çevik bir hayvan olduğundan tavşan, kemiriciler, ördek, yer kuşları, balık gibi hayvanları kendilerine kolaylıkla av yaptıklarını ancak koyun, keçi, inek gibi hayvanlara saldırmadıklarını söyledi.

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Giresun Alucra Yaşam Haberler

500

Yorumlar (9)

AYAKKABI KUTULARI:

AKP LİLER DUYMASIN YOKSA DERİSİNİ YÜZER SATARLAR. . . . .

7
2
yanıtYanıtla
Giresun:

Herhalde memleketi 70 yıl yönetenler CHP deildi memlekete mahlukat bile bırakmadınız yine AKP döneminde yaban hayatı yeşerdi

yanıt1
yanıt0
özer öz.:

Dünyanın her yerinde nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında Vaşaklar. . . inşallah avcıların kurbanı olmazlar. . .

7
0
yanıtYanıtla
YİNEMİ ADANA:

ALUCRANIN VAHŞİ DOĞAYA SAHİP OLDUĞUNU DAĞLARINDA AYILARIN BULUNDUĞUNU BİLİYORUM AMA HABER KARIŞIK AMONOSLARDA MI ALUCRADA MI ANLAMADIM

3
0
yanıtYanıtla
CENK:

DOSTUM BU HABER KARIŞIKK NE ALAKA GİRESUNN HABERİ YAZANDA KAFAYI BULMUŞŞ

yanıt0
yanıt0
metin sahin:

Bunun eti yeniyormu gardas.

0
2
yanıtYanıtla
yasin:

la amanos diyorsun giresun diyorsun kendinle çelişiyorsun . . . .

1
0
yanıtYanıtla
Musti:

Haberi yapan arkadaşım, başlıkta Amanos''larda diyorsun. İçerikte bakıyoruz olayi Giresun Aluçra''da geçiyor. Dikkatli olun lütfen.

0
0
yanıtYanıtla
MERT:

BU NASIL BİR HABER YAHUU YER OSMANİYE ADAMIDA TANIYORUMM DA GİRESUN NEYİN NESİİ HABERLE ALAKASI YOKKK

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title