Haberler

Ford Otosan'ın Yeni Nesil 'Ecotorq' Motoru Seri Üretime Başladı

Ford Otosan'ın, 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçirdiği 'Yeni Nesil Ecotorq' motoru Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katıldığı törende seri üretime başladı.

Ford Otosan'ın, 100 milyon doların üzerinde bir yatırımla hayata geçirdiği 'Yeni Nesil Ecotorq' motoru Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katıldığı törende seri üretime başladı.

Eskişehir'in İnönü ilçesindeki Ford Otosan Fabrikası'nda 'Yeni Nesil Ecotorq' motorun seri üretime başlaması nedeniyle tören düzenlendi. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın yanısıra Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Ak Parti Milletvekili Harun Karacan, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Genel Müdür Başyardımcısı Will Periam ile Ford Otosan çalışanları katıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık konuşmasına "21 Ocak'ta kaybettiğimiz Mustafa Koç'a bir kere daha Allah'tan rahmet diliyorum. Koç Grubu'nun üretimi ve teknolojiyi artıracak yeni yatırımlarla, Mustafa Koç'un mirasına en güzel şekilde sahip çıkacağını düşünüyorum. İşte bugün, bu düşüncemi teyit eden çok güzel bir örneği tecrübe ettiğimizi düşünüyorum. Ford'un yeni nesil motoru Ecotorq'un seri üretimine başlamasından büyük bir memnuniyet duyuyorum" diyerek başladı.

'SADECE ÜRÜN İHRAÇ ETMEYECEĞİZ, BİLGİYİ DE İHRAÇ EDECEĞİZ'

Yatırımın Eskişehir için, Ford ailesi ve Türkiye için hayırlı olmasını dileyen bakan Işık Ford'un küresel ağında 'ağır ticari dizel motor' çalışmasının sadece Ford Otosan'da yapıldığını söyledi. Işık şöyle devam etti:

"Firmalarımızın, bölgesel operasyonlara liderlik yapıyor olmalarını çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Ford Otosan, 3 kıtada toplam 60 ülkenin kamyon özelinde satış, organizasyon ve distribütör atama haklarına sahip. Hatta geçtiğimiz Kasım ayında, Fas Casablanca'da bir satış merkezi ve servisin açılışını gerçekleştirmiştik. Ford Otosan, bu yeni motoru geliştirmek için 100 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Bu proje kapsamında '36'sı yurtdışı olmak üzere toplam 69 patent başvurusu' yapıldı. Sadece Sancaktepe Ar-Ge Merkezi'nde 1.200'den fazla personel istihdam eden Ford Otosan'ı, Türkiye'deki başarılı Ar-Ge çalışmaları için de ayrıca tebrik ediyorum.

Ülkemizde geliştirilen Ecotorq motorların, yapılan bir lisans anlaşmasıyla, dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'de, JMC markalı araçlarda kullanılmak üzere üretileceğini öğrendim. Yine kamyonların şasi, kabin ve parçalarının teknolojisine ilişkin olarak aynı firmayla bir lisans anlaşması daha imzalanmış durumda. İşte bizim Türkiye'de ulaşmak istediğimiz seviye aslında böyle bir seviyedir. Sadece ürün ihraç etmeyeceğiz, bilgiyi de ihraç edeceğiz. Ar-Ge ve tasarımı burada yapacağız, gerekirse lisans hakkını ikinci taraflara vereceğiz ve adeta fikri mülkiyet ihracatı yapacağız."

'EKONOMİDE OLUMLU GELİŞMELER YAŞIYORUZ'

Terör olaylarına da değinen bakan Fikri Işık, "Ülke olarak, artan terör saldırılarıyla karşı karşıyayız. Son dönemde sadece ülkemizde de değil dünyanın birçok farklı coğrafyasında, Brüksel'de, Bağdat'ta ve en son Lahor'da terör saldırıları yaşandı. Özellikle komşumuz Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmeler, bölgemizde ciddi bir istikrar sorununa neden oluyor. Ancak bu zorlu coğrafyada bulunan bir ülke olmamıza rağmen, ekonomide olumlu gelişmeler yaşıyoruz" dedi.

'YÜZDE 4'ÜN BİRAZ ÜZERİNDE BİR BÜYÜME RAKAMI GÖRECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM'

Büyüme rakamları ile ilgili beklentileri de açıklayan bakan Işık, "Yarın büyüme rakamları açıklandığında yüzde 4'ün biraz üzerinde bir büyüme rakamı göreceğimizi düşünüyorum. Dünya ekonomisinin içinde bulunduğu şartları düşünürsek, yüzde 4 civarında bir büyüme gerçekten de çok önemlidir. Özellikle son çeyrekten itibaren, sanayi sektörünün yeniden büyümenin lokomotifi olması ise daha da önemlidir. Zira biz sadece büyümeye değil, sürdürülebilir büyümeye odaklanmak durumundayız. Sürdürülebilir büyüme içinse, ihracatımızın yüzde 95'ini gerçekleştiren sanayi üretimini hem nicelik hem de nitelik olarak geliştirmeliyiz. İşte bugün, üretimi sadece nicelik olarak değil nitelik olarak da artıran bir yatırımın açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

YABANCI YATIRIM MİKTARI ARTTI

Türkiye'de ekonomik istikrara duyulan güvenin göstergesi olarak yabancı yatırım miktarındaki artışı gösteren bakan Işık şöyle dedi:

"Bakınız, geçtiğimiz yıl ülkemize yapılan doğrudan yabancı yatırım miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 32,4 artış oranıyla 16,6 milyar dolara yükseldi. 2015'te kapanan şirket sayısı bir önceki yılla hemen hemen aynı seviyede kaldı ve 15 bin 822 olarak gerçekleşti. Açılan şirket sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 67 binin üzerinde gerçekleşti. Bunlar, Türkiye'de ekonomik istikrara duyulan güvenin göstergesidir. Hamdolsun, ülkemizde yatırımlar artıyor, artmaya da devam edecek. Mercedes Aksaray'daki tesisinin, Toyota da Sakarya'daki tesisinin üretim kapasitesini iki katına çıkarıyor. Bugün Ford, Yeni Nesil Ecotorq Motoru'nun üretimine başlıyor. 12 Nisan'da TOFAŞ, Egea ailesinin hatchback modelinin seri üretimine başlayacak. Sanırım sadece otomotiv sektöründe son dönemde yaşanan bu gelişmeleri zikretmek dahi, ekonomimizin gücünü, potansiyelini göstermek için yeterli olacaktır."

TÜRKİYE, DÜNYANIN ÖNEMLİ OTOMOTİV ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ

Türkiye'nin otomotiv sektöründe üretim ve Ar-Ge kapasitesini sürekli artırmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Fikri Işık şöyle devam etti:

"Zira otomotiv sektörü, hem diğer birçok sektörü güçlendirmemizde hem de yeni teknoloji alanlarında söz sahibi olmamızda temel bir rol oynuyor ve oynayacak. Özellikle Sanayi 4.0'a adaptasyon sürecimizde otomotiv sektörünü bir öncü-sektör olarak görüyoruz. Zira Nesnelerin İnterneti, sensör teknolojileri, yapay zeka, otomasyon gibi yeni teknolojilerin en fazla uygulama alanı bulacağı, ete kemiğe bürüneceği sektörlerin başında otomotiv sektörü geliyor. Bu nedenle, bu sektörde bugün yaşanan her gelişme, yarının Türkiye'siyle ilgili de ipuçları veriyor. Türkiye, bugün dünyanın önemli otomotiv üretim merkezlerinde birisidir. 2015'te toplam üretim bir rekor kırdı ve 1 milyon 410 bine ulaştı, araç üretim kapasitemiz ise 1 milyon 759 bine çıktı. 2015 verilerine göre, dünyada araç üretiminde 15'inci sırada, AB'de ise 5'inci sırada yer alıyoruz. 2014'e göre hem AB'de hem de dünyada bir sıra yükselmiş durumdayız. Avrupa Birliği'nde otobüs ve hafif ticari araç üretiminde birinci, kamyon üretiminde ise ikinci sıradayız. Geçtiğimiz yıl, küçük kamyon üretimimiz yüzde 42, kamyonet üretimimiz yüzde 31 ve ağır kamyon üretimimiz de yüzde 6 oranında artış gösterdi. Kamyon pazarı ise, inşaat sektöründeki gelişmelerin de etkisiyle yüzde 7 oranında artış gösterdi. Son 10 yılda, kamyon pazarındaki ortalama artış yüzde 16 oldu. Yine geçtiğimiz yıl, kamyon ihracatımız da yüzde 10 oranında artış gösterdi. Bizim bu güçlü üretim kültürümüz ile iç ve dış pazarlarımızdaki gelişmeler, yeni dönemin ihtiyaçlarına uygun bir dönüşüm için çok değerli bir altyapı oluşturuyor. Otomotiv endüstrisinde, başta çevre-dostu teknolojiler olmak üzere radikal diyebileceğimiz değişiklikler yaşanıyor. Hem kamu politikaları hem tüketici tercihleri, firmaların birçok yeni zorlukla yüzleşmelerine neden oluyor. Özellikle AB'de yeşil üretimle ilgili çok sayıda yeni direktif uygulamaya giriyor. Ford'un geliştirdiği Ecotorq motor, hem mevcut kriterleri hem de bir sonraki direktifin getireceği kriterleri sağlıyor olması açısından da önem taşıyor."

Otomotiv sektörüyle ilgili yürüttükleri çalışmaların son durumu hakkında bilgi de veren bakan Işık, "14 önemli eylemden oluşan Otomotiv Strateji Belgesi'ni artık son aşamaya getirdik. Önümüzdeki günlerde, bu belgeyi Resmi Gazete'de yayımlanması için Başbakanlığa göndereceğiz. Bursa'da kuracağımız otomotiv test merkezi için 54 milyon TL harcama yaparak kamulaştırmayı tamamladık. Fren test pistinin proje ihalesini sonuçlandırdık, yıl içinde yapım ihalesine de çıkacağız" dedi.

Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç da Türkiye'nin özellikle teknoloji alanında rekabet gücünü artırarak, global arenada önemli oyunculardan ve merkezlerden biri olmasını arzuladıklarını söyledi. Koç, şöyle davam etti:

"Bu hedefin temelinde bilgi ve teknoloji üretebilmemiz ve yüksek katma değerli ürün ve hizmetler sunabilmemiz yatıyor. Bu süreçte gerekli olan insan kaynağının da planlı ve sistematik şekilde ele alınması en önemli ihtiyaçlardan biri. Mesafe almış ülkelere oranla daha gidilecek çok uzun bir yolumuz olsa da, hükümetimizin bu hedefle sağladığı Ar-Ge teşviklerinin ve başlattığı reformların yatırımları cesaretlendirdiğini memnuniyetle söyleyebilirim. Geçtiğimiz günlerde devreye alınan 'Ar-Ge Reformu Paketi'nin günümüzün önemli rekabet unsurlarından biri olan tasarıma destek vereceğine ve üniversite-sanayi işbirliği açısından da son derece önemli bir adım olduğuna inanıyoruz."

TÜRKİYE'DE YAPILAN ÖZEL SEKTÖR AR-GE HARCAMALARININ YÜZDE 13'Ü KOÇ TOPLULUĞU'NA AİT

Koç Topluluğu olarak teknoloji ve inovasyona öncülük ederek yenilikçi, çevreye duyarlı ve enerji verimliliği yüksek ürün ve hizmetlere odaklanmanın en önemli hedefleri olduğunu vurgulayan Ali Y. Koç şunları söyledi:

"Bugün Koç Topluluğu olarak her işimizde yönümüzü geleceğe, Ar-Ge'ye ve inovasyona çevirerek faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Hız kesmeyen teknoloji yatırımlarımızla, daha üstün nitelikli ürünler ve hizmetler geliştirmeye ve iş süreçlerimizi yenilemeye gayret ediyoruz. Geçmişe nazaran bugün daha uzun vadeli düşünüp planlar yapabiliyoruz. Bu felsefe ile, 2007-2014 yılları arasında yaptığımız Ar-Ge harcamaları toplam 4,6 milyar TL'ye ulaştı. Buna ilave olarak, sadece geçen yıl yaptığımız Ar-Ge harcaması da 1,3 milyar TL'yi buldu. Bu da ülkemizin geleceğine olan güvenimizin en somut göstergesidir. TUİK verilerine göre, Türkiye'de özel sektör Ar-Ge harcamalarının yüzde 13'ü topluluğumuz tarafından yapılmaktadır. Ayrıca, topluluğumuza ait 15 Ar-Ge merkezinde, 4 bin 300 mühendisimiz görev yapıyor. Ar-Ge merkezlerimizin, sektörlerindeki en başarılı Ar-Ge merkezleri olarak ödüller alması da bizleri ayrıca sevindiriyor."

FORD TRUCKS 50 ÜLKEDEKİ SATIŞ AĞINI 2020 YILINA KADAR TAMAMLAYACAK

Konuşmasında, Ford Otosan'ın, üretim kabiliyetleri ve 1500'e ulaşan Ar-Ge mühendisi ile Ford'un global organizasyonunda gün geçtikçe artan önemde sorumluluk üstlendiğini de belirten Ali Y.Koç, Ford Otosan'ın Avrupa'daki en büyük ticari araç üretim merkezi ve sektörünün en büyük Ar-Ge merkezine sahip olmasıyla dikkat çektiğini söyledi. Koç, "Şirketimiz Ford kamyon ve çekicilerinin, ilgili dizel motorları için global mühendislik çalışmalarının sorumluluğunu üstlenmiş durumdadır. 2010 yılında imzalanan anlaşma ile şirketimiz, kendi geliştirdiği ve ürettiği Ford Trucks çekici ve kamyonları için, 3 kıtada toplam 60 ülkede satış yapma, organizasyon kurma ve distribütör atama haklarına sahiptir. Bu doğrultuda, 2020 yılına kadar, 50 ülkede distribütörlük ve bayi ağı yapılanması tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

'DÜNYANIN YÜKÜNÜ TAŞIMAYA TALİBİZ'

Ali Y. Koç, bugün geldikleri noktada Türkiye'de sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk ve tek kamyon motorunu sunmanın gururunu yaşadıklarını söyleyerek şunları kaydetti:

"Geçmiş yıllarda teknoloji ithal ederken, bugün yüksek Ar-Ge yeteneğimiz ile teknoloji ihraç eder hale geldik. Daha evvel de ifade ettiğimiz üzere Ford Otosan, yeni nesil Ecotorq motorlarının dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'de üretimi için JMC firması ile teknoloji lisans anlaşması imzalamıştı. Son 5 yılda 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihraç eden şirketimiz, önümüzdeki dönemde yeni nesil Ecotorq'un da katkılarıyla yüksek katma değerli bu faaliyetini artırarak sürdürecek. Ford Otosan, Ecotorq ile dünya vizesi almış oluyor. Ayrıca şirketimiz, ülkemizde yan sanayi, üniversite ve KOBİ işbirliklerini de içeren bir yüksek teknoloji altyapısına da öncülük ediyor. En önemlisi de ülkemiz, otomotiv sektörüne teknoloji ve Ar-Ge gücünü bir kez daha kanıtlamış oluyor. İnönü fabrikamızda ürettiğimiz yeni nesil Ecotorq motorun fikri ve sınai haklarının yüzde yüzüne sahip olan şirketimiz; bu ürünü geliştirme, yenileme, yurtdışına pazarlama ya da teknoloji olarak satma hakkına sahiptir. Dolayısıyla, Ecotorq sürdürülebilir büyümemiz için stratejik bir ürün olarak önemini koruyor ve Ford Otosan'ın ağır ticari araç segmentinde dünyaya açılan kapısı rolünü üstleniyor. Özetle, Eskişehir İnönü fabrikamızda ürettiğimiz yeni nesil motorumuz ile tüm dünyanın yükünü taşımaya talibiz."

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de konuşmasında "Sanayide yaratıcılığın, güvenilir üretimin ve başarının uzun soluklu bir hareket olduğunun bilinciyle, ülkemiz ekonomisine katma değer yaratmak için çalışıyoruz. Ford Otosan olarak, inovatif bir mimariye sahip, Euro-6 emisyonlarını sağlayan, Euro-7 emisyonlarına hazır, dünya pazarları için rekabetçi, sınıfında lider özelliklere sahip bir motor ailesi geliştirdik" dedi.

TÜM DÜNYAYA İHRAÇ EDİLECEK

Toplam 320 Ar-Ge mühendisinin çalıştığı ve 100 milyon doları aşan bir yatırımla Ford Otosan Eskişehir İnönü fabrikasında seri üretimi başlayan yeni nesil Ecotorq motor ailesi, yurt içinin yanısıra yurtdışı pazarlara ihraç edilen Ford Trucks kamyon ve çekici modellerinde kullanılacak. -50 dereceden +50 dereceye kadar her coğrafya koşullarına uygun olarak geliştirilen Ecotorq motor; Ford Trucks modelleri ile Çin'den Avrupa'ya, Ortadoğu'dan Güney Amerika'ya tüm dünyaya ihraç edilerek, Türkiye ekonomisine önemli bir katkıda bulunacak.

Bakan Işık, yapılan konuşmaların ardından Ford Otosan İnönü Tesisleri'ni gezdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ford Otosan Fikri Işık Türkiye Ford Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title