Haberler

Foça'da Katledilen Boşnaklar Anıldı

Bosna'daki savaş öncesinde büyük çoğunluğunu Boşnakların oluşturduğu Foça'da, savaş zamanında Sırplar tarafından yapılan etnik temizlik ve katliamlar nedeniyle binlerce Boşnak evlerini terk etti, yüzlercesi ise katledildi Savaşın Kadın Kurbanları Derneğinin verilerine göre, savaş boyunca Foça'da 586 kadın katledildi.

Bosna'daki savaşta, (1992-1995) ülkenin güneydoğusunda Foça'da katledilen Boşnaklar anıldı.

Savaş boyunca Sırp olmayan vatandaşların sistematik bir şekilde işkenceye uğradığı ve katledildiği Partizan Toplama Kampı yakınlarında düzenlenen törene kurban yakınları ve vatandaşlar katıldı.

Katliamlarda yakınını kaybeden bir grup kadının, nüfusun büyük çoğunluğunu Sırpların oluşturduğu Foça'da "Milliyetçilik öldürür" pankartıyla gezmesi dikkat çekti.

Savaşın Kadın Kurbanları Derneği'nden Meliha Merciç, katliamlarda hayatta kalan vatandaşların işlenen suçları unutmaması gerektiğini belirterek, "Gerçekleri herkes bilmeli" dedi.

Foça'da işlenen suçların üzerinden 22 yıl geçtiğini hatırlatan Merciç, "Fakat bizim için zaman durdu, 22 sene geçmedi. Çünkü hala canımızdan çok sevdiklerimizin kemiklerini bile bulamadık. Savaş suçluları hala serbest ve onlar bizim bu konulardan bahsetmemizi istemiyor. Ama biz buraya gerçekleri söylemeye geldik. Bugün bir araya geldiğimiz bu yerde, 22 yıl önce kız çocuklarına tecavüz edildi. Bu kız çocukları para karşılığında satıldı. Bazıları ise hala bulunamadı" ifadesini kullandı.

Yasmina Rizvanoviç de savaş zamanında buradaki toplama kampına 200 kadınla birlikte getirildiğini ve burada esir tutulduğu altı ay boyunca fiziksel ve psikolojik şidddete maruz bırakıldığını söyledi.

Bosna'daki savaş öncesinde nüfusun büyük çoğunluğunu Boşnakların oluşturduğu Foça'da, savaş zamanında Sırplar tarafından yapılan etnik temizlik ve katliamlar nedeniyle binlerce Boşnak evlerini terk etti, yüzlercesi ise katledildi.

Savaşın Kadın Kurbanları Derneğinin verilerine göre, savaş boyunca Foça'da 586 kadın katledildi.

Bu arada, Bosna Hersek'in en güzel camisi olarak gösterilen Foça'daki tarihi Alaca Camisi de şehirdeki Sırp saldırılarından nasibini almıştı. Cami, Sırplar tarafından temeline kadar yıkılmış, caminin taşları ise kilometrelerce uzağa atılmıştı. - Republika Srpska

Kaynak: AA / Güncel

Saraybosna Partizan Foça Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title