Haberler

Benzinin Fiyatı Düştükçe Vergisi Yükseldi

Güncelleme:

Dünyada ham petrol fiyatları gerilerken, Türkiye benzindeki vergi yüküyle Avrupa Birliği'nde lider oldu.

Benzin içindeki vergi yükü aralık ayında yüzde 66'ya yükseldi. Bu oran 28 AB ülkesi içinde sadece Hollanda'da uygulanıyor. AB ortalaması ise yüzde 59. 2014 yılı Ekim ve Kasım aylarında benzin içindeki verginin ağırlığı yüzde 61-62 düzeyindeydi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) aralık ayına ilişkin "Petrol Piyasası Fiyatlandırma Raporu"na göre, benzinin vergisiz fiyatı kasım ayında 1.27 lirayken, aralıkta 1.01 liraya geriledi. Vergi ile diğer dağıtıcı ve bayi kârları eklendiğinde kasım ayında 4.66 olan fiyat, aralıkta 4.32 liraya geriledi. Aralık ayında oluşan 4.32 liralık benzinin 2.84 lirası, vergiden oluştu. Benzinin satış fiyatının yüzde 65.74'ü vergiden oluşurken, ürün maliyeti yüzde 23.29, piyasada faaliyet gösteren şirketlerin brüt kar marjı yüzde 10.97 oldu. Yani maliyetin yaklaşık 2.5 katı oranında vergi alındı.

VERGİ ORANI İLE LİDER

2014 yılı Eylül ayında benzin içindeki vergi yükü yüzde 59'du. Bu oran Ekim ayında yüzde 61'e, kasım ayında da yüzde 62'ye çıktı. Son olarak aralık ayında ise 66'ya yükseldi. Eylül ayında Türkiye'nin önünde İngiltere, Hollanda, İtalya ve Yunanistan vardı. Aralık ayında ise benzin içindeki verginin oranı en yüksek ülke Türkiye ile Hollanda oldu. İngiltere'nin vergi yükü yüzde 65 oldu. Türkiye'de benzinden sabit miktarda vergi alınıyor. Bir litre benzinden 2.1765 liralık Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahsil ediliyor. ÖTV öncelikle ürün fiyatına ekleniyor. Çıkan fiyat üzerine bir de yüzde 18 oranında KDV ekleniyor. ÖTV sabit olduğu için fiyat düşerken verginin ağırlığı da artıyor. Ancak aynı zamanda ürün fiyatı ve ÖTV eklenerek KDV alındığı için KDV gelirleri düşüş trendine giriyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde ham petrol fiyatı 60 dolarda kalırsa KDV kaybının yıllık 2.7 milyar lirayı bulabileceğini söylemişti. Ancak ÖTV sabit olduğu için bu kalemde bir gerileme söz konusu değil. Petrol fiyatı düşerken ÖTV sabit kaldığı için satış fiyatı içindeki ağırlığı da artıyor.

Benzinden hangi ülke ne kadar vergi alıyor (%)

Türkiye 66
Hollanda 66
Birleşik Krallık 65
İtalya 64
İsveç 64
Yunanistan 64
Almanya 63
Finlandiya 62
İrlanda 62
Belçika 62
Fransa 61
Danimarka 61
Polonya 61
Portekiz 61
AB 28 Ağırlıklı ortalama 59
Slovakya 58
Hırvatistan 58
Avusturya 57
Romanya 57
Macaristan 55
İspanya 54
Çek Cumhuriyeti 54
Letonya 54
Güney Kıbrıs Yönetimi 54
Estonya 54
Litvanya 53
Lüksemburg 53
Polonya 53
Malta 51
Bulgaristan 48

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Avrupa Birliği Hollanda Türkiye Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (42)

ordulu:

petrolden vergi alinmasin… kdv olmasin… vergi hic ödenmesin…sonra, devlet bize bakmiyor…. !!!

4
34
yanıtYanıtla
gayserili:

Yüzde bir iki fazla aliyor. Hollanda ile de ayni. Haber degeri bile yok.

4
31
yanıtYanıtla
kandırmaca:

Kelime oyunu yapıyorlar. Vergi yüzde hesabını yukarıdan aşağıya yapıyorlar. benzinin vergisiz fiyatınna göre hesap ederseniz vergi yükü yüzde 150 dir. benzinin çıplak fiyatı ort 1. 70 tl ise ve ortalama 4 liraya alıyorsan nasıl yüzde 66 oluyor ?

28
0
yanıtYanıtla
AyhanMobil-IOS:

Bu iyi günlerimiz akp sata sata bitirdi satacak birsey yok dogmamis cocuklar ipotek altinda yaziklar olsun haram olsun

22
5
yanıtYanıtla
tvatandaş:

nasıl idare yönetilmek istiyorsanız öyle yönetilirsiniz ben demiyorum allahın kelamı bu nedirki durun daha neler olacak

24
2
yanıtYanıtla
ASABIMobil-IOS:

ALIN REISINIZI, PADISAHINIZI CALIN KAFANIZA YOBAZ TAKIMI SIZIN YÜZÜNÜZDEN BIZLERDE ZOR DURUMDAYIZ

19
7
yanıtYanıtla
Benzini bulan arap koyluMobil-IOS:

Ben benzini devletler vergi alsin diye degil vatandas arabasina koysun diye buldum

24
0
yanıtYanıtla
gezgin:

Türkmenistan''da 8 dolarla depoyu full dolduruyorsun. . Türkiye de aynı marka otomobille 91 dolara depoyu füllüyorum. . Bizim milletimiz fakir ama memnun. . Beyin sağlığı açısından araştırılması gereken enteresan bir durum. .

22
2
yanıtYanıtla
izmirli:

olsun dünya lideri bir cumhurbaskanimiz var isterse litresi 10 lira olsun akkoyunlar parasini verecektir

21
2
yanıtYanıtla
Trabzonlu...Mobil-ANDROID:

paralel her yere yorum atıyonuz len olum sizi biliyoz lennnn yemezlerrr

5
18
yanıtYanıtla
Tüm 42 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title