Haberler

Finike Kapıçay Barajı ve Kumluca Taşkın Koruma Projelerinin Temeli Atıldı

Kapıçay Barajı ve Kumluca taşkın koruma projelerinin temeli atıldı FİNİKE İlçesi'nde bir süredir yapımı devam eden Kapıçay Barajı ile Kumluca'da Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın koruma projelerinin temeli törenle atıldı.

Kapıçay Barajı ve Kumluca taşkın koruma projelerinin temeli atıldı

FİNİKE İlçesi'nde bir süredir yapımı devam eden Kapıçay Barajı ile Kumluca'da Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın koruma projelerinin temeli törenle atıldı.

Kapıçay Barajı inşaat sahasında düzenlenen temel atma törenine, Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, Kumluca Kaymakamı Polat Kara, Devlet Su İşleri (DSİ) 13'üncü Bölge Müdürü Turkay Özgür, Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin, Finike Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Ak Parti milletvekili adayları Hüseyin Samani, Atay Uslu ve İbrahim Türkiş, Antalya Büyükşehir Belediyesi Finike İlçe Koordinatörü Necati Bahçeci, siyasi parti temsilcileri, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

'18 BİN DEKAR ARAZİ SULANACAK'

Törende konuşan DSİ Bölge Müdürü Turkay Özgür, tarımın yaygın olduğu coğrafyada kalkınmanın sulama ile mümkün olduğunu belirterek, sulu tarımın da modern sistemler kullanılarak verimli hale getirildiğini kaydetti. Gökbük Mahallesi sınırlarında Başgöz Çayı üzerinde yer alan Kapıçay Barajı'nın temelden 50 metre yükseklikte olduğunu aktaran Turkay Özgür, bittikten sonra 18 bin 700 dekar tarım arazisinin sulama ihtiyacını karşılayacağını, santral ile de yıllık 4.87 milyon kilovat/saat enerji üretilerek ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.

'TURİZM KADAR TARIM DA ÖNEMLİ'

Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın koruma projesi ve DSİ olarak son 13 yılda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgi veren Bölge Müdürü Özgür, "Akmaz ve Yapraklı dereleri taşkın koruma projesinde 4 köprü, 1 tersip bendi yapımı bulunmaktadır. İş tamamlandığında Kumluca'da taşkın kontrolü sağlanacak. Antalya'da turizm ne kadar önemliyse tarım da bir o kadar önemlidir. DSİ olarak son 13 yılda Finike'ye 10 milyon TL yatırım yapılarak mahalle ve 4 bin dekar araziye taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca 5 bin 170 dekar alanın sulaması hedeflenen gölet çalışmaları devam etmektedir" dedi.

'TARIM GEÇİM KAYNAĞI'

Finike Kaymakamı Mesut Yakuta, yaklaşık 40 bin dönüm alanda, 2008 yılında coğrafi işaret almış dünyaca ünlü 'Finike Portakalı' üretildiğini ayrıca 'Hicaz Narı' yetiştirildiğini kaydetti. 11 bin dönüm alanda ise örtü altı sebze üretimi yapıldığını ve tarımsal faaliyetlerin ilçenin geçim kaynağı olduğunu anlatan Kaymakam Yakuta, "Su sorununu halledersek tarımı daha verimli hale getirmiş olacağız. Temelini attığımız baraj hizmete girdiğinde tarımsal alandaki su sorunu çözülmüş olacak" diye konuştu.

'ÇOK ŞANSLIYIZ'

Finike Belediye Başkanı Kaan Osman Sarıoğlu da tarımın dünyada her zaman çok önemli olduğunu ve önemini giderek daha çok hissettirdiğini vurguladı. Başkan Sarıoğlu, "Tarımsız bir ülke kesinlikle kabul edilemez. Tarımınız olmadığı takdirde başka ülkelere muhtaç duruma düşersiniz. Tarım topraksız, toprak da susuz olmuyor. Toprak verimliliği açısından çok şanslıyız. Bizim yapmamız gereken de bunu mükemmel bir şekilde işletmek ve en verimli şekilde ürünü almaktır. Bu barajla hem taşkınlar nispeten önlenmiş olacak, Finike ovasındaki portakalımız ve narımızın değerine değer katacaktır. Hem dönüm bazında değeri artacak hem de üreticimizin cebine değer katmış olacak" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri önlerindeki butona basarak temel atma törenini gerçekleştirdi. Protokol üyeleri daha sonra barajın yapıldığı inşaat alanını gezdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mesut Yakuta Yapraklı Kumluca Finike Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title