Haberler

Fındık Kurdu ve Fındık Yeşil Kokarcası Mücadele Zamanı

Fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele zamanının geldiği belirtildi.

Fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele zamanının geldiği belirtildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık yetiştirilen bütün bölgelerde yaygın olarak bulunan fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcasının, fındık bahçelerinin ekonomik anlamda zarar yapma potansiyeli bulunan ana zararlılarından olduğunu açıkladı. Açıklamada, "Fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zararlı olur. Öyle ki, bir ergin fındık kurdunun beslenme ve yumurta koymak suretiyle ortalama 80 meyveye zarar verdiği tespit edilmiştir. Son yıllarda fındık yetiştirilen alanlarda fındık yeşil kokarcası zarar oranında da artış gözlenmektedir. Fındık yeşil kokarcası erginleri ve yavruları fındık meyvelerinde emgi yaparak beslenmek suretiyle zararlı olurlar. Fındık meyvesinin gelişme dönemlerine bağlı olarak fındık kurdunda olduğu gibi sarı karamuk, kara karamuk ve ayrıca dış satım yönünden önemli ve arzu edilmeyen durum teşkil eden 'lekeli iç' zararı oluşturur. Böylece hem ürün kaybına hem de ürün kalitesinin bozulmasına neden olur" bilgilerine yer verildi.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü vatandaşlara şu uyarılarda bulundu: "Fındık yeşil kokarcasının doğal düşmanları için fındık altı otları en önemli yaşam alanıdır ve fındık hasadına kadar bu otların korunması gerekmektedir. Fındık kurduna karşı yapılan ilaçlamalar fındık kokarcasını da baskı altına almaktadır. Ancak haziran sonu temmuz başında bahçelerde fındık kokarcası tespit edilirse tekrar ilaçlama gerekebilir. İlimiz fındık bahçelerinde hakim olan çeşit mercimek iriliğine geldiğinde mücadele eşiğini belirleyen üreticilerin, fındık kurduna karşı kimyasal mücadeleye başlamaları gerekmektedir. İlaçlamaya başlamadan önce gerekli tedbirleri almaları için arıcılar uyarılmalıdır."

İl Müdürü Kadir Güven de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, fındık ihracatında kaliteli ürünün önemli olduğunu ve özellikle kaliteli üretim için fındık zararlıları ile zamanında ve tekniğine uygun mücadele yapılması gerektiğini söyledi. Kadir Güven, ilgili fındık üreticilerinin hassasiyet göstermeleri gerektiği konusunda da açıklamalarda bulunarak, gerekli bilgilerin ilgili teknik kişi ve kurumlara danışılarak alınması ve uygulamaların bu doğrultuda yapılmasının önemine dikkat çekti. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kadir Güven Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title