Haberler

Filistinli 10 Yaşındaki Kızdan Türkiye'ye Teşekkür

Suriye'den iç savaş nedeniyle kaçmak zorunda kalan annesine İstanbul'da kavuşan 10 yaşındaki Filistinli Sündüs, "Türkiye'ye teşekkür ediyorum, çok mutluyum" dedi.

ENSAR FIRAT - Suriye'den iç savaş nedeniyle kaçmak zorunda kalan annesine İstanbul'da kavuşan 10 yaşındaki Filistinli Sündüs, " Türkiye'ye teşekkür ediyorum, çok mutluyum" dedi.

Suriye'nin başkenti Şam'daki Yermuk Filistin Mülteci kampında yaşarken 2011 yılında başlayan iç savaş nedeniyle ülkeden ayrılmak zorunda kalan annesiyle 4 yıl ayrı kaldıktan sonra, Türkiye'deki yardım kuruluşları ve devletin girişimleri sonucu İstanbul'da annesine kavuşan Sündüs Ali Beşir AA muhabirine konştu.

Ayrı kaldığı 4 yıl boyunca çok üzüldüğünü, ağladığını ancak umudunu kaybetmediğini ifade eden Sündüs, "Anneme kavuşmam bana yardım eden, Türkiye'ye ve herkese teşekkür ediyorum. Şimdi çok mutluyum" dedi.

Sündüs'ün annesi Suriye vatandaşı Halide Es-Suveydani, yaşadıkları 4 yıllık ayrılığın hikayesini şu sözlerle anlattı:

"Yermuk mülteci kampında yaşıyorduk, Sündüs'ün babası vefat etmişti, savaş başlayınca kızımı da alarak Ürdün'e gitmek istedim ancak, Ürdün makamları Filistinli kimliği taşıması nedeniyle kızımın geçişine izin vermediler. Babam, Ürdün elçiliğinden izin alıp göndermek üzere kızımı sınır kapısından alarak geri döndü. Ancak orada geçirdiğim 2,5 seneye rağmen kızımın Ürdün'e girişine izin verilmedi. Ben de Filistinlilerin seyahatine izin veren Türkiye'ye geldim."

Suveydani, uzun bir yardım arayışı sonucunda  İstanbul'daki Filistinli Müslüman Alimler Heyeti'ni bulduğunu ve heyetin kendisiyle ilgilenerek, ayrılığı bitirmek için çalışmalara başladığını vurguladı.

"Heyet haricinde yardım kuruluşu Güney Afrika merkezli 'Vakıfin Vakfı'ndan da Fikri Şaban'ın Lübnan makamlarıyla ve Türkiye'deki resmi makamlarla iletişime geçtiğini" belirten Suveydani, "Hayır kurumları ve Türk yetkililer sayesinde 4 yıl hasretle yolunu gözlediğim kızıma kavuştum" diye konuştu.

Filistinli Müslüman Alimler Heyeti Üyesi Yunus Ebu Esad da olayın kendilerine intikal etmesinin ardından yoğun çaba sarfettiklerini ve Vakıfin Vakfı'ndan Fikri Şaban ile beraber Lübnan ve Türkiyeli makamlarla süreci hızlandırmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Ebu Esad, Sündüs'ün Türkiye'ye getirilme sürecini şöyle anlattı:

"Sündüs yaklaşık üç ay boyunca, dedesiyle beraber 7 defa Suriye'den Lübnan'a geçti veya sınıra gitti ve geri dönmek zorunda kaldı. Hatta bir seferinde dedesi Lübnan'da kaldıkları süreyi aştığı için Lübnan'a girişi bir yıl yasaklandı, dolayısıyla sonraki seferlerde Sündüs, tek başına br taksiyle gidip gelmek zorunda kaldı ve nihayet Beyrut'a geçtiğinde burada devreye giren Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal kendisini alarak İstanbul'a getirdi."

Ebu Esad, heyet olarak maddi ve manevi desteğe devam edeceklerini, ayrıca Vakıfin Vakfı'nın da Sündüs büyüyüp evlenene kadar nafakasını üstlenme sözü verdiğini aktardı.

-Yermuk Mülteci Kampı

İsrail'in Filistinlilere uyguladığı baskı ve zulüm nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan Filistinli mülteciler için, 1957'de Şam'da kurulan Yermuk Mülteci Kampı, süreç içerisinde yarım milyonu bulan nüfusuyla Ortadoğu'nun en büyük kamplarından biri haline gelmişti.

Suriye'deki iç savaş öncesi 160 bin mültecinin kaldığı Şam yakınlarındaki kamptan 140 bin kişi çatışmalar nedeniyle ayrılmak zorunda kalmıştı.

Silahlı muhalif grupların bölgeye gelmesi nedeniyle Suriye rejiminin kuşatması altında mahsur kalan mültecilerden bazıları açlık nedeniyle hayatlarını kaybetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türkiye Lübnan Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title