Haberler

Filistin'de Ulusal Uzlaşı Hükumeti

Filistin'de kurulacak ulusal uzlaşı hükumetini zor günler beklediği ifade ediliyor Gazze Üniversitesi Siyasal Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besus: "Ulusal uzlaşı hükumeti, geçmişin ağır mirasını üstlenecek" Filistinli yazar Avkel: "Tanımlayamayacağım bu ağır yükü üstlenecek olan uzlaşı hükumetinin Gazze'yi.

Filistin'de Fetih ve Hamas arasında sağlanan milli mutabakatın ardından yeni kurulacak ulusal uzlaşı hükumetini, yıllar süren ayrılık ve İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası nedeniyle zor günler beklediği belirtiliyor.

Siyasi analistler ulusal uzlaşı hükumetine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Gazze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hani el-Besus, Hamas'la Fetih arasında 7 yıl (2007-2014) süren anlaşmazlığa işaret ederek, "Ulusal uzlaşı hükumeti, geçmişin ağır mirasını üstlenecek" dedi.

Yeni hükumetin yaşaması muhtemel sorunlara ilişkin Besus, "Ayrılıktan ve ablukanın ardından Gazze'nin idaresini de üstlenecek olan uzlaşı hükumeti, daha önceki hiçbir hükumete benzemeyecek. Bölgede işsizlik görülmemiş bir hal aldı ve durum, günden güne kötüleşiyor. Yeni hükumet bu sıkıntılarla karşı karşıya kalacak" ifadelerini kullandı.

Filistinli yazar Talal Avkel de yeni hükümetin işinin zor olduğunu vurgulayarak, "Tanımlayamayacağım bu ağır yükü üstlenecek olan uzlaşı hükumetinin Gazze'yi 7 yıl öncesine döndürebilmesi için mucizeye ihtiyacı var. Yıllardır süren abluka ve ayrılığın etkileri Gazze'yi dünyanın en büyük açık hava hapishanesine dönüştürdü" diye konuştu.

Ezher Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Muhaymer Ebu Sade ise, uzlaşı hükumetinin yoksulluk ve işsizlik ordusu ile karşı karşıya kalacağını dile getirdi.

Ebu Sade, " Filistin'de 7 yıl süren bölünmüşlük ve Gazze ablukasının neden olduğu insani ve ekonomik krizin arkasından gelecek hükumeti hiç de kolay günler beklemiyor" dedi.

Merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü " Euro-Mid" Başkanı Rami Abdu da yeni hükumetin geçen 7 yılın birikimiyle karşı karşıya geleceğini kaydetti.

"Yeni hükümeti zor ve karmaşık günler beklediğine" işaret eden Abdu, Filistin'deki uzun süreli bölünmüşlük ile ambargoyu hatırlattı.

- İsrail'in Gazze ablukası

Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmesinin ardından Gazze'yi "düşman toprakları" olarak ilan eden İsrail, Haziran 2007'de Gazze'nin "dünya ile bağlantısını kurduğu" 4 sınır kapısını kapattı.

İsrail-Gazze sınırında, biri güneyde, Mısır, Gazze ve İsrail arasında yer alan ve sadece "bazı ticaret mallarının" geçişine izin verilen "Kerm Ebu Salim" (Kerem Şalom) Sınır Kapısı, diğeri kuzeyde, Gazze, Batı Şeria ve İsrail arasında bulunan "belli izinlere sahip kişilerin" giriş çıkış yaptığı "Beyt-i Hanun" (Erez) Sınır Kapısı bulunuyor. Ayrıca bunların dışında "kısmen" açık olan iki kapıdan, inşaat malzemesi ve fabrikalar için gerekli ham madde geçişine izin verilmiyor.

Gazze sınırında bulunan 7 kapıdan Refah Sınır Kapısı dışındaki 6 sınır kapısı, İsrail'in denetiminde bulunuyor.

Mısır'daki darbe ve Refah Sınır Kapısı'nın kapatılması

Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevden alınmasının ardından Kahire yönetimi, Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah Sınır Kapısı'nı kapatıp sadece belli aralıklarla insani durumlar için açarken, yargı da 4 Mart 2014'te Hamas'ın ülkedeki faaliyetlerinin durdurulmasına karar verdi.

Gazze'nin "hayat damarları" olarak anılan Mısır ile Gazze arasındaki tünellerin de yıkmasından sonra Mısır'dan Gazze'ye başta inşaat olmak üzere ticari mal akışı durdu. Bu durum zaten kötü olan Gazze ekonomisinin daha da kötüleşmesine, işsizliğin artmasına neden oldu. Gazze'de 2 bin 500 fabrika ve atölye kısmen veya tamamen kapandı.

Gazze'deki Filistin hükümetinin açıklamalarına göre, Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapatması nedeniyle yardım konvoylarında yüzde 95 azalma meydana geldi.

Gazze'deki eknomik durum ve işsizlik

Filstin Merkezi İstatistik Bürosu verilerine göre, 2014'ün ilk çeyreğinde yüzde 40'a yükselen Gazze'deki işsizlik oranı, mevcut şartların devam etmesi durumunda yüzde 50'yi geçecek.

Gazze'deki İşçi Birliği verileri, İsrail'in ablukası ve Mısır'ın sınırdaki tünelleri yıkması nedeniyle bölgedeki 330 bin Filistinli işçiden 170 bininin işini kaybettiğini ortaya koyuyor. Bu durumun, işsiz kalanların aileleriyle yaklaşık 615 bin kişinin ekonomik anlamda olumsuz etkilenmesine neden olduğu ifade ediliyor .

Gazze'deki Ablukayla Mücadele Halk Komitesi, Gazze halkının yüzde 80'inin uluslararası yardıma muhtaç durumda olduğunu kaydediyor.

Gazze'deki elektrik ve yakıt sıkıntısı

Ablukanın Gazze halkına en ağır yansımalarından biri de yaşanan elektrik ve yakıt sıkıntısı oldu. Gazze'de 7 yıldır günde 8 saate varan elektrik kesintileri yaşanıyor. Filistinlilerin elektrik kesintileri nedeniyle kullandıkları mumlar zaman zaman yangınlara ve insanların yangında hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Ablukanın balıkçılara yansıması

Gazze ablukasının etkileri balıkçıların ağına kadar ulaştı. İsrail'in ablukadan önce12 mil olan avlanma mesafesini, 3 ila 6 mile kadar indirmesi ve ihlal gerekçesiyle Filistinli balıkçı teknelerine ateş açması, zaman zaman ölüm ve yaralanmalar ile sonuçlanıyor.

Yaklaşık 3 bin 500 balıkçının bulunduğu Gazze'de, 50 bin kişi geçimini bu yolla sağlıyor.

İsrail'İn Gazze saldırıları

Öte yandan Gazze, 2008 ve 2011'de İsrail'in geniş çaplı saldırılarına sahne oldu.

İsrail, 27 Aralık 2008'de "Dökme Kurşun Operasyonu" adı altında düzenlediği saldırının ardından Kasım 2012'de de 8 gün süreyle Gazze'ye saldırı gerçekleştirdi. Söz konusu saldırılarda çok sayıda insan hayatını kaybettiği, maddi zararın  1,2 milyar dolardan fazla olduğu kaydediliyor.

Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da milli mutabakata varılmasının ardından taraflar ulusal uzlaşı hükümeti için Gazze'de görüşmelere başladı. Taraflara arasında devam eden görüşmelerde, uzlaşı hükumetinin Rami Hamdallah'ın başkanlığında kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtilmişti. - Gazze

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Gazze Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title