Haberler

Fikri Işık "Oyuncak Pazarı Hacminin 1 Milyar Doları Geçmesi Beklenmektedir"

25 dolarlık oyuncak harcaması yapılırken, bu rakam son 5 yılda büyük miktarda artış gösterdiğini ifade etti.

25 dolarlık oyuncak harcaması yapılırken, bu rakam son 5 yılda büyük miktarda artış gösterdiğini ifade etti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bakanlığı ile Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğiyle düzenlenen "Oyuncak Sektör Çalıştayı"na katıldı. Şişli Grand Cevahir Hotel'de PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu ile sektör temsilcileri ve bakanlık yetkililerinin hazır bulunduğu çalıştayın açılışında konuşan Fikri Işık, Türkiye'de oyuncak sektörünün henüz arzu edilen seviyede olmadığını belirterek, çalıştayın bilgi ve deneyim paylaşımı, istişare yapma imkanı sayesinde sektöre önemli katkı sağlayacağını dile getirdi. Çocuk gelişimi açısından ele alındığında, oyuncağın sadece bir eğlence aracı olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizen Işık, oyuncaklarla oynamanın eğlenceli ve aynı zamanda öğretici bir aktivite olduğunu kaydetti.

"REYTİNG REKORLARI KIRAN PEPEE'NİN 100'DEN FAZLA LİSANSLI ÜRÜNÜ BULUNMAKTADIR"

Bakan Fikri Işık, oyuncak sektörünün çok ciddi istihdam yaratan ve yerli üretim ile ekonomiye önemli katkılar sağlayabilecek bir sektör olmanın yanı sıra kültürel değerlerin bir yansıması ve çocukların geleceğine yönelik önemli bir başlangıç noktası olduğunu vurguladı.

Oyuncakların toplumların kültürlerini, inanışlarını, dillerini ve yaşanan bölgenin özelliklerini yansıttığını belirten Işık, Türkiye'nin ilk çizgi film projesi olan "Pepee" karakterinin ev tekstilinden oyuncağa kadar 100'den fazla ürünü bulunduğunu kaydetti.

Işık, "Pepee konuşma zorluğu çeken 4 yaşında bir erkek çocuğudur ve karakterin adı Anadolu'da konuşma zorluğu çeken insanlara takılan 'pepe' sözünden esinlenerek konulmuştur. Pepee ilerleyen bölümlerde konuşma güçlüğünü yener ve düzgün konuşmaya başlar. 2008 yılında yayımlanmaya başlayan Pepee, TRT Çocuk kanalında reyting rekorları kırmış, Türk aileleri tarafından en güvenilir animasyon karakteri seçilmiştir. Bu milli karakterin başarısı ile dergisi çıkarılmaya başlanmış ve 150 binin üzerinde aylık satış rakamıyla Türkiye'nin en çok satan çocuk dergisi olmuştur. Pepee'nin bilgisayar ve mobil oyunları çocuklarımız tarafından sıklıkla oynanmakta ve ev tekstilinden oyuncağa kadar lisanslı 100'den fazla ürünü bulunmaktadır" dedi.

"OYUN VE OYUNCAK İMALATI SEKTÖRÜ 2013'DE YAKLAŞIK 426 TL'LİK BİR TİCARET HACMİNE SAHİP"

Fikri Işık, 2014 yılında dünyada toplam oyuncak ticaret hacminin 135 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirterek şöyle konuştu:

"Dünyada ABD toplam oyuncak ithalatının yüzde 39'unu, Çin ise ihracatın yüzde 62'sini gerçekleştirmiştir. Çin bugün dünyaya 39 milyar dolarlık oyuncak ihracatı yapan bir ülke konumundadır. Bakanlığımız Girişimci Bilgi Sistemi(GBS) 2013 yılı verilerine göre, oyun ve oyuncak imalatı sektörü yaklaşık 426 milyon TL'lik bir ticaret hacmine sahiptir. Yine GBS verilen göre 200 girişimin faaliyet gösterdiği sektörde yaklaşık 3 bine yakın istihdamın oluştuğunu görüyoruz. Patent verilerinde olduğu gibi, Türkiye gibi yüksek potansiyeli olan bir ülke için bu üretim bazlı satış rakamlarını ve oluşan istihdamı yeterli görmemiz mümkün değildir. Bu nedenle ülkemizde bu sektörde yeni yatırımlar yapılarak yeni üretim ve pazar stratejileri oluşturmamız gerekiyor."

"ALMANYA'DA ÇOCUK BAŞINA 286 EURO HARCAMA YAPILIYOR"

Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 24,2'si yani 19 milyonun 0-14 yaş arası çocuklar oluştuğuna dikkat çeken Işık, bu doğrultuda oyuncak pazarının Türkiye'de çok hızlı büyüyüp geliştiğini anlattı.

Türkiye'de 5 yıl öncesine kadar çocuk başına 20-25 dolarlık oyuncak harcaması yapılırken, bu rakam son 5 yılda büyük miktarda artış gösterdiğini ifade eden Işık, "Önümüzdeki 5 yıllık dönemde bu rakamın iki katına çıkması beklenmektedir. Bununla beraber bu rakam gelişmiş ülkelerin çocuk başına harcadıkları rakamın çok altında kalmaktadır. 2013 yılında Almanya'da çocuk başına 286 Euro harcama yapılmıştır. Ülkemizde 19 milyon çocuk nüfusunun her geçen yıl artmasıyla birlikte, oyuncak pazarı hacminin 1 milyar doları geçmesi beklenmektedir. Türkiye'nin son beş yıllık oyuncak ithalatı 2,21 milyar dolar, ihracatı ise 498 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlar, ülkemizdeki oyuncak pazarının büyük oranda ithalata dayandığını gösteriyor" diye konuştu.

YERLİ OYUNCAK SANAYİSİNİN AVANTAJLARINI SIRALADI

Konuşmasında yerli oyuncak sanayisinin Çin pazarına karşı sahip olduğu önemli avantajlar olduğundan bahseden Işık, bu avantajlardan bazılarını "Coğrafi konumu nedeniyle taleplere hızlı şekilde karşılık verebilmesi, üretim ve navlun süresinin kısa olması, Avrupa'da oyuncak üretiminin neredeyse durma noktasına gelmesi, Ürün kalitemizin AB standartlarında olması ve Çin firmalarına olan güvensizlik" şeklinde sıraladı.

OYUNCAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN KURULMASI ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Bakan Işık, geçen yıl Aralık ayında yapılan plastik, kauçuk ve kompozit sektör buluşması toplantısında sektör ile ilgili

yapılan çalışmaları da aktardı.

"Toplantı sonunda Türkiye'de oyuncak sektörü ile ilgili bir çalışma yapılmasını sektörden talep etmiş ve oyuncak Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasına Bakanlık olarak destek vereceğimizi belirtmiştik" diyen Işık, yeni Sanayi Strateji Belgesi'nde yer alan "Oyuncak İhtisas OSB'si"nin kurulmasına Erzurum'un talip olduğunu açıkladı.

Kararın daha sonra verileceğini belirten Işık, "Bunun yanı sıra tasarım konusunda da çeşitli çalışmalarımız var. Tasarım ve kalıp oyuncakta olmazsa olmaz. Artık tasarım ofislerini de Ar-Ge merkezleri gibi destekleyeceğiz. Eğer TBMM kabul ederse bir firmanın tasarım ofisi kurması ya da profesyonel bir tasarım ofisiyle çalışması halinde bunu vergiden düşeceğiz" diye konuştu.

Fikri Işık'ın açılış konuşmasının ardından çalıştay basına kapalı olarak gerçekleştirilirken, Işık, sektör temsilcilerinin sorunlarını ve önerilerini dinledi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

fikri ışık türkiye Şişli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title