Haberler

Fetö'nün Darbe Girişimine Dünyadan Tepkiler

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitler için Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'daki camilerde cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitler için Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan'daki camilerde cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılındı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde kılınan gıyabi cenaze namazına çok sayıda vatandaş katıldı.

Cami imamı Salih Halilovic, cuma hutbesinde Müslümanlara "bir olma" çağrısında bulunarak, tüm Müslümanların İslam diniyle birbirine bağlı kardeşler olduğunu söyledi.

Halilovic, milletleri, etnik kökenleri ya da mezhepleri önemli olmaksızın tüm Müslümanların zor durumdaki kardeşleriyle ilgilenmesi gerektiğini vurgulayarak, Hazreti Muhammed'in "Müslümanların derdiyle ilgilenmeyen onlardan değildir." sözlerini anımsattı.

Son günlerde "kardeş ülke" Türkiye'de yaşanan gelişmeler nedeniyle endişeli olduklarını kaydeden Halilovic, "İşlerini kolaylaştırması, sorunlarını en kısa sürede çözmesi ve milletin birliğini koruması için Allah'a dua ediyoruz." dedi.

Halilovic, Türkiye'nin yanı sıra Suriye, Filistin, Irak, Afganistan, Libya ve Yemen'deki çatışmalara da devam ederek, Müslümanlar arasındaki bölünmüşlüğün yüz binlerce insanın ölümüne, evlerini terk etmek zorunda kalmasına neden olduğunu söyledi.

Hutbesini dua ile tamamlayan Halilovic, "Müslümanlara içinde bulundukları zor durumdan çıkmaları için güç ve akıl vermesi için Allah'a dua ediyorum. Birlik yolumuz açılsın, Müslümanların aleyhine çalışanların gücü tükensin. Dünya genelindeki Müslümanlar arasındaki sevgi ve kardeşlik artsın. Allah kardeşlerimiz Türkiye, Filistin, Suriye, Irak, Afganistan, Libya ve Yemen'deki kardeşlerimizi içinde bulundukları zorluktan kurtarsın." ifadelerini kullandı.

Cuma namazının farzının ardından, Bosna Hersek İslam Birliğinin aldığı kararla darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Namazının ardından orada bulunan vatandaşlardan gözyaşlarını tutamayan Saraybosnalı İrfan Buzar, "Türk halkını bir olmaya çağırıyorum. Düşmanların ülkeyi bölmesine izin vermeyin." şeklinde konuştu.

Üsküp'te de gıyabi cenaze namazı kılındı

Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Murat Paşa Camisi'nde de cuma namazının ardından darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Cami vaizi Süleyman Baki, cuma hutbesinde bata Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Türk devletine, hükümetine ve halkına geçmiş olsun, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Hutbenin ve cuma namazı farzının ardından cemaat, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Gıyabi cenaze namazı, Üsküp genelindeki diğer camilerde de kılındı.

Şehitler, Karadağ ve Sırbistan'da da unutulmadı

Karadağ İslam Birliğinin kararıyla da ülke genelindeki tüm camilerde Türkiye'deki şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ülke genelindeki 130'dan fazla cami de cuma namazının ardından kılanan gıyabi cenaze namazına yüzlerce vatandaş katıldı.

Başkent Podgorica'daki Starodoganjska Camisi'ndeki gıyabi cenaze namazını ise Podgorica Din Hizmetleri Müşaviri Tevfik Yücesoy kıldırdı.

Yücesoy, Karadağlıların Türk halkı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için 15 Temmuz akşamını dua ile geçirdiğini ifade ederek, "Düşman kaybetti, inananlar kazandı." dedi.

Sırbistan'da da Boşnak nüfusun yoğun olduğu Sancak bölgesindeki camilerde, Türkiye'deki şehitler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Sancak Müftüsü Hasib Suljovic, Novi Pazar'daki İstanbul Camisi'nde verdiği Cuma hutbesinde, Türkiye'de yaşananların sadece geçmişi değil günümüzü ve geleceği de etkilediğini belirterek, "Dünyada Müslümanların birlik içinde olduğu tek ülkeyi, Türkiye'yi durdurmak istediler." dedi.

Sancak bölgesinde başta Novi Pazar olmak üzere Tutin, Sjenica ve Prijepolje gibi şehirlerdeki 150'den fazla camide de gıyabi cenaze namazı kılındı.

Kaynak: AA / Güncel

Saraybosna Makedonya Türkiye Politika Güncel Haberler

title