Haberler

Fethiye Az Odunla Daha Geniş Alanı Isıtabilecek Soba Tasarladı

Az odunla daha geniş alanı ısıtabilecek soba tasarladıMUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde tamamı ahşap evini yangın tehlikesinden korumak için farklı soba arayışına giren emekli elektronik mühendisi 54 yaşındaki Muharrem Naci Yücel, internette gördüğü Rus sobasından esinlenerek 'Isınan hava...

Az odunla daha geniş alanı ısıtabilecek soba tasarladı

MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde tamamı ahşap evini yangın tehlikesinden korumak için farklı soba arayışına giren emekli elektronik mühendisi 54 yaşındaki Muharrem Naci Yücel, internette gördüğü Rus sobasından esinlenerek 'Isınan hava yükselir' fizik kuralıyla çalışan soba tasarladı. Zemindeki soğuk havayı emerek, gövdesini saran 8 demir borudan geçirip sıcak hava üfleyen soba, az odunla çok daha büyük alanları ısıtabiliyor.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda uzun yıllar uçak bakım müdürü olarak görev yapan Muharrem Naci Yücel, geçen 1 Mayıs'ta emekli olarak Fethiye'nin İncirköy Mahallesi'ne geldi. Yücel, 3 yıl önce satın aldığı 6 dönümlük araziye, tamamı sedir ağacından 1.5 katlı ahşap bir ev inşa ettirdi. Evinin elektrik ihtiyacını çatıya yerleştirdiği güneş panelleriyle karşılayan Yücel, ısınma sorununa çözüm bulmak için arayışa girdi. Odun yakarak ısınmak isteyen ancak tamamı ahşap evinde şömine ve normal sobaların yangın çıkarmasından korkan Yücel, internette araştırma yaparken, çevresini yarattığı hava akımlarıyla ısıtan Rus Sobası'na rastladı. Bu sobadan esinlenerek bilgisayarında özgün çizimler yapan Yücel, geçen 1 Aralık'ta Fethiye Sanayi Sitesi'ne geldi.

325 LİRAYA MAL ETTİ

Önce hava akımlarını yaratacak 8 demir boru kestirip, boruları istediği açıyla eğdirten Yücel, daha sonra sobanın ana gövdesini oluşturacak demir levhaları satın aldı. Bir demirci ustasına giderek parçaları kaynakla birleştirmesini isteyen Yücel, bir gün de hazır hale gelen sobayı 325 liraya mal etti. İlk denemesi parçalarının birleştirildiği sanayide yapılan sobanın çalışma mantığı imalatını yapan ustaları bile şaşırttı.

"ISINAN HAVA YÜKSELİR' KURALIYLA ÇALIŞIYOR

Yücel'in evine getirip kurduğu soba yuvarlak bir ana gövde ve gövdeyi saran 8 demir borudan oluşuyor. Mekanik ya da elektrikli hiçbir aksamı bulunmayan soba, 'Isınan hava yükselir' fizik kuralıyla çalışıyor. Sobanın yakılmasıyla birlikte gövdeyi saran borular, ucu açık olan alt kısımdan soğuk havayı emmeye başlıyor. Borunun içinde ısınan hava üst kısımdan evin içine dağılıyor. Sobada ısının artmasıyla birlikte borulardaki emiş ve itiş gücü gözle görülür hale geliyor. Normal sobalar sadece çevresini ısıtırken, Yücel'in sobası hava akımlarıyla ahşap evin üst katlarına kadar ısı veriyor.

Evinin ihtiyacı için bu tarz bu soba tasarımına giriştiğini anlatan Muharrem Naci Yücel, ticari amacının olmadığını, sadece yangın tehlikesine karşı böyle bir ihtiyacın doğduğunu söyledi. Tamamı ahşap evde sadece çevresine ısı yayan normal sobaların tehlikesinden çekindiğini anlatan Yücel, evin ihtiyacına göre yeniden tasarımını yaptığı sobanın ise basit bir fizik kuralına bağlı çalıştığını kaydetti. Sobanın yakıldıktan sonra içinde ve dışında oluşan ısı farklı nedeniyle zemindeki soğuk havayı borulara çektiğini aktaran Yücel, daha sonra ısınan havanın üstteki deliklerden dışarı üflendiğini belitti.

"DAHA AZ ODUN"

Soba uzun süre yansa bile boruların alt kısmının soğuk kaldığını, ancak üst kısmına el yaklaştırmanın bile mümkün olmadığını vurgulayan Yücel, "Soba sadece çevresini ısıtmak yerine, hava akımlarıyla evin tamamını ısıtıyor. Buda normal sobalardan daha az odun kullanarak, daha kısa sürede büyük bir alanı ısıtmak demek. Zemin ve tavandaki ısı eşitlenince borulardan geçen hava akımı duruyor" dedi.

Yücel'in geleneksel yöntemlerle, teknolojiyi bir arada kullandığı evinin herkesin dikkatini çektiğini belirten Koruköy Mahalle Muhtarı Nurettin Göztepe ise "Bir arkadaşımın daveti üzerine sobanın kurulma aşamasında buradaydım. Gerçekten harika bir tasarım. Biz köylü çocuğuyuz sobayla ısınan insanız. Soba yanar vaziyetteyken boruların altta kalan kısmını elimle tutuyorum, buz gibi. Ama aynı borunun üst kısmına elinizi bile yaklaştıramıyorsunuz. Muharrem beyi tebrik ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

1 Mayıs Fethiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title