Haberler

Festival Coşkuyla Başladı

Güncelleme:

Kültürel ve Ekolojik Kırıma Hayır, Diren Dersim! Şiarıyla düzenlenen 13. Munzur Kültür ve Doğa festivali kapsamında Tunceli Cem'evinde Birlik Cemi "Kırmancki ve Kurmanci" cem düzenlendi.

Düzenlenen Cem'e; Belediye Başkanımız Edibe Şahin, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP İl temsilcileri, Sanatçı Ferhat Tunç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Cem'de Pir Hüseyin Erdoğan alevi dedesinin söylediği deyişlerle semah dönüldü. Birlik Cem'inde BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Belediye Başkanımız Edibe Şahin ve Sanatçı Ferhat Tunç, ceme katılanlarla birlikte semah döndü. Semahın ardından dedenin dualarıyla lokma dağıtıldı. Birlik Cem'in ardından Statyum etkinliği başladı. Konserde ilk olarak Grup İsyan Ateşi sahne aldı. Ardından Belediyemizin çocuk korosu Omedya Mestu sahne aldı.

Müziğin ardından Açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanımız Edibe Şahin; "Her yıl festivalde aldığımız bu güçle bütün zorlukların üstesinden geliyoruz, bu güç bizi çok daha ileri götürüyor. 3 yıl önce festivali organize eden arkadaşlarımızla yola çıkışımız, boşaltılan dersim, yıkılan, yakılan ormanlar, zorla göçertirilenler... Bütün bu olumsuzluklardan dolayı Dersim'e nasıl dönebiliriz, Dersim'i nasıl canlandırabiliriz, nasıl buluşabiliriz dedik. Kültür ve doğa festivalini organize ettik. O günden bügüne Dersim'liler ve Dersim'lilerin dostları inatla, sabırla direnerek mücadele ederek bügüne taşıdılar festivali. Ve bugün kentimizi dolduran sizlerle gurur duyuyoruz. Yaptığımız her şeyin az olduğunuda biliyoruz. daha fazlasını yapabilmek için sizlerden güç alıyoruz. Bizim gerçekliğimiz bu bölgenin, bu coğrafyanın gerçekliğidir. Dili, kimliği ve inancı inkar edilen bir gerçeklik. Yok sayılan bir gerçeklik. Ama sizler her zaman burada, bu bölgede, Kürdistan coğrafyasında yaşayan herkesi dostlarımız yalnız bırakmadı hep beraber olduk. Bir olduğumuz müddetçe insanlık kazanacak" dedi.

Ardından Konuşmasını yapan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise Kürtlerin, Alevilerin, devrimcilerin ve sosyalistlerin Dersim'de bir olması gerektiğine işaret ederek, "Kürtlerin ve Alevilerin davası birdir. Özgürlük ve demokrasi mücadelesi veriyorlar. Devleti temsil eden siyaset Dersim'e girmemeli artık. Tekçi zihniyeti bu coğrafyadan defetmeliyiz" dedi.

Daha sonra Abdal-Haluk Tolga İlhan, Erdal Erzincan, İlkay Akkaya ve Grup vardiya birbirinden güzel ezgileriyle konser alanını coşturdu. Konser boyunca binlerce kişi çalınan ezgiler eşliğinde kimi zaman duygulu anlar yaşarken kimi zaman da halaya durdu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title