Haberler

Ferhat ile Şirin'in Şehrine "Ferhat" Tüneli

Efsane aşıklar Ferhat ile Şirin'in yaşadığı topraklar olarak bilinen Amasya'da yapılacak geçit tüneline, Şirin'e sevdası uğruna kilometrelerce uzunlukta dağları delerek su getiren Ferhat'ın ismi verilecek.

CİHAN OKUR - Efsane aşıklar Ferhat ile Şirin'in yaşadığı topraklar olarak bilinen Amasya'da yapılacak geçit tüneline, Şirin'e sevdası uğruna kilometrelerce uzunlukta dağları delerek su getiren Ferhat'ın ismi verilecek.

Amasya Belediyesince yapılacak yaklaşık 1 kilometrelik tünel, UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Harşena Dağı'nın altından geçerek kent trafiğini rahatlatacak.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Amasya'nın topoğrafik yapısı itibarıyla geçit vermeyen bir şehir olduğunu, bu yüzden öteden beri ulaştırma hizmetlerinde zorluk yaşandığını söyledi.

Kentin kültür varlıklarıyla dikkati çektiğini belirten Özdemir, trafik sorununu şehrin tarihi dokusunu bozmadan rahatlatmak için önemli bir proje hazırladıklarını ifade etti.

Tarihte Amasya'ya su getirmek için oldukça zorluklar yaşandığını, dağları delip su kanalları açılarak şehre su getirildiğini anlatan Özdemir, "Kahramanımız Ferhat, Şirin aşkına dağları delerek suyu şehirle buluşturmuş. Günümüzde ise dar bir şehir olmamızdan dolayı trafik açısından sıkıntılar yaşıyoruz. Bu şehrin trafiğini rahatlatmak için geçit vermeyen yüksek dağları biz de ecdadımız Ferhat gibi delerek tünel yapmak istedik. Ferhat'ın suyu Amasya'yla buluşturmak için dağları deldiği gibi biz de Amasya'nın trafiğini rahatlatmak için dağları deliyoruz. Bu yüzden tünelin ismini de Ferhat koyduk, ben bu ismin çok yakıştığını düşünüyorum. Tünelimiz bittiğinde, nasıl Ferhat Amasya'ya su getirdiğinde Amasya rahat bir nefes aldıysa, inşallah trafik açısından Amasya rahat bir nefes alacaktır" diye konuştu.

Tüneli 2 yıldan önce bitirmeyi hedeflediklerini belirten Özdemir, "Tünel projesi Amasya'da bu zamana kadar yerel idarelerin yürüttüğü en büyük bütçeli projelerden bir tanesi, maliyeti yaklaşık 25 milyon lira civarında. Yapılan tünel şehrin iki yakasını birbiriyle buluşturacak. Amasya, Harşena Dağı'nın iki yakasına kurulmuş bir şehir. Amasya'nın nüfusu yaklaşık 100 bin civarında, nüfusun 50 bini diğer yakada, 50 bini ise bir diğer yakada oturuyor. Bu iki yakayı birleştiren hazırda tek bir yol bulunuyor, o yüzden trafikte yoğunluk yaşıyoruz. Tünelimiz bittiğinde iki yakada bulunan mahallelerimizi birleştirerek vatandaşlarımıza rahat bir nefes aldıracağız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Cafer Özdemir Amasya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title