Haberler

Fatma Şahin'den BM'ye Sert Eleştiri

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Birleşmiş Milletler yok, levhası var. Gelenlerin hepsi ’Zaten Türkiye bu işi çok iyi yapıyor’ diyerek gidiyor" dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Birleşmiş Milletler yok, levhası var. Gelenlerin hepsi 'Zaten Türkiye bu işi çok iyi yapıyor' diyerek gidiyor" dedi.

Japonya'nın Sendai kentinde düzenlenen 3. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Konferansı'na katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, gazetecilerin sorularını cevapladı. Afet risklerinin azaltılmasında kadının önemine yönelik bir soru üzerine Şahin, BM tarafından 10 yılda bir düzenlenen konferansın risk yönetimini, ülkeyi, ülkeleri, şehirleri, bireyleri ve toplumları risklere karşı hazırlamayı amaçladığını belirtti. Bugünün dünyasında sadece deprem, tsunami gibi fiziki risk ve afetlerin bulunmadığını söyleyen Şahin, teknolojik ve sanayi kaynaklı afetlere de dikkat çekti. Türkiye'nin bölgesinde ayrıca "sosyal afet" denilen risklerin olduğunu dile getiren Şahin, "Bunlar da göç ve savaş mağdurları. Genelde bu işin mağduru ve kaybedeni ise çocuklar ve kadınlar oluyor" dedi.

Dünyanın artık koruyucu hekimlik gibi "ne yapılması gerekiyor ki bu olaylar olmasın" konusunu tartıştığını ifade eden Şahin, "İkinci kademe ise olduğu anda ne yapılacak. Olduktan sonra ise işin rehabilitasyon bölümü, sosyal destek kısmı, yani nasıl yönetileceği var. Artık bunların her kademesinde çok ciddi şekilde artık devletler arası koordinasyon, toplumlar arası işbirliği ve bilinç yükseltmeye gidiyor" diye konuştu.

Şahin, toplumun yarısını temsil eden kadınların da burada en önemli grubu oluşturduğunu belirterek, kadının her noktada donanımlı, dirençli hale dönüştürülmesi ve bu risklere karşı daha iyi hazırlanması gerektiğini söyledi. Gaziantep'in "sosyal afetleri en yüksek şehir" olduğunu anlatan Şahin, sınırdaki Suriye'de 4 yıldır devam eden iç savaş ve gelen göçe işaret etti. Bunun sosyal olarak yönetilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, "Hem kendi içimizdeki kadınları hem göçle gelen kadın ve çocukların entegrasyonunu yönetmemiz gerekiyor. Biz onun için buradayız. Bu konuda Türkiye'nin yaptıklarını maalesef yeterince anlatamıyoruz. Büyük bir insanlık dramı yaşanıyor, Türkiye tek başına bütün dünyanın yaptığı yardımlardan çok daha fazlasını yapmayı başarıyor" ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te kadın ve çocuk ağırlıklı olmak üzere kamplarda 50 bin, kampların dışında 300 bin Suriyeli'nin yaşadığına dikkat çeken Şahin, kentte bakıma muhtaç, sosyal destek verilmesi gereken mağdur, muhtaç kadın ve çocukların olduğunu belirtti. Bu kişilerin entegrasyonunu sağlamak gerektiğini anlatan Şahin, "İnancımız her ne kadar beraber olsa bile kültürler arası sorun var, birlikte yaşamayı entegre etmek gerekiyor" dedi. Bu konuda yapılanları incelemek, devletlerin tecrübelerini almak ve kendi yaptıklarını daha iyi anlatmak için konferansa katıldıklarını söyleyen Şahin, Suriye'den gelenlere ilişkin, "Dünya bu sayıyı nasıl yönettiğimizi merak ediyor" şeklinde konuştu.

Şahin, konferans kapsamında yarın da çocuk ve gençlerin sosyal afetlere dirençli hale getirilmesi konusunu ele alacaklarına dikkat çekti.

"ÇOK ENTERESAN İNANÇTAN İNANCA DÜNYANIN İLGİSİ DEĞİŞİYOR"

Şahin, "Suriye konusunda uluslararası toplumun daha fazla destek niyeti olup olmadığına" yönelik soru üzerine "Çok enteresan bir şey, coğrafyadan coğrafyaya, bölgeden bölgeye, inançtan inanca, mezhepten mezhebe dünyanın ilgisi değişiyor" karşılığını verdi. İnsanı merkeze alan, dilini, dinini, mezhebini, cinsiyetini yok sayan bir dünya anlayışının bulunmadığını dile getiren Şahin, farklı bölgelerdeki aynı olaylara karşı uluslar arası toplumun, hukukun farklı tepki gösterdiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler'in savaşlar olmasın, insan hakları herkes için eşit uygulansın diye kurulduğuna dikkat çeken Şahin, "Şimdi geldiğimiz noktada dünyanın başka bir tarafında bir kişiye bir şey olduğunda kıyamet kopuyor, başka bir tarafında milyonlarca insan evsiz kalıyor, ailesi parçalanıyor, canından oluyor, bir duyarsızlık var. Sosyal adaleti, sosyal barışı sağlayamadığınız bir dünyayı nasıl yöneteceksiniz, açıkçası çok endişeliyim. Özellikle kendi bölgemden baktığımda, yaklaşık 1 yıldır belediye başkanıyım, İskandinav ülkeleri başta olmak üzere dünyanın bütün ülkelerinden çok güçlü liderler geliyor. Dışişleri bakanları, başbakanlar geliyor. Sivil toplum ve sosyal yardım kuruluşları adı altında levhalarını koyuyorlar, içeriğine baktığın zaman hiçbir şeyin tam anlamıyla yapılmadığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

BM'nin uygulamalarını eleştiren Şahin, "Birleşmiş Milletler yok, levhası var, yok. Gelenlerin hepsi 'Zaten Türkiye bu işi çok iyi yapıyor' diyerek gidiyor. Elini taşın altına koymak, 'Benim yapacak işim var, bu bölgede de yaşayan insanların sorumluluğu hepimizin üzerinde' diyerek, empati yapıp daha güçlü bir destek vermek gibi bir dertleri de yok" dedi.

Şahin, BM'nin yapısına bakıldığında çok ciddi kaynak sorunlarının yaşandığını anlatarak, "Kendi içinde bunu yönetemeyen bir sistem nasıl gidip sınırlar ötesi insani yardımı daha güçlü yapacak. Türkiye'de AFAD olmasa, hükümet olmasa BM'nin levhasının dışında etkin bir yöntemi yok. Çocukları, kadınları ve insanları direkt etkileyen bir sosyal destek sistemi yok. Çok lokal, çok küçük yapıyorlar, küçük yapılan işi de çok büyükmüş gibi gösteriyorlar" şeklinde konuştu. - SENDAI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Birleşmiş Milletler Fatma Şahin Gaziantep Türkiye Dünya Haberler

500

Yorumlar (1)

dede:

aynı siz gibi, belediye yok icraat yok levha var

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title