Haberler

Eylülde Gösterge Bono Faiz Oranında Değişim Beklenmiyor

Güncelleme:

Sermaye Piyasası Beklenti Anketine göre gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66'sı, Eylülde değişim beklemiyor.

Sermaye Piyasası Beklenti Anketi'ne göre gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66'sı Eylül'de değişim beklemezken, önümüzdeki 6 ay ve bir yıl için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 44'e ulaştı. Bir dönem önceki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, faiz oranında artış bekleyen katılımcıların oranının aylık dönem için yüzde 8'den yüzde 21'e, altı aylık dönem için yüzde 25'den yüzde 42'ye yükseldiği görüldü.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sermaye Piyasası Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı. Beklenti anketi 2014 yılı Ağustos ayında 182 üst düzey yönetici tarafından yanıtlandı. Ankete göre ABD dolarına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 55'i Eylül'de değişim beklemezken, artış bekleyen katılımcıların oranı önümüzdeki altı ay ve bir yıl için yükselerek yüzde 54'e ulaştı. Bir dönem önceki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında; artış bekleyen katılımcıların oranının aylık dönem için yüzde 18'den yüzde 36'ya, altı aylık dönem için yüzde 40'dan yüzde 54'e yükseldiği görüldü.

Katılımcıların yüzde 59'u Eylül'de euroda değişim beklemezken, bir dönem önceki anket sonuçlarında yüzde 13 olan artış bekleyen katılımcıların oranı bu dönem yüzde 29'a yükseldi. Altı aylık ve yıllık dönem için euroda artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 49 olarak gerçekleşti.

-FAİZ ORANI BEKLENTİSİ-

Gösterge bono faiz oranına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 66'sı Eylül'de değişim beklemezken, önümüzdeki 6 ay ve bir yıl için artış bekleyen katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 42 ve yüzde 44'e ulaştı. Bir dönem önceki anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, faiz oranında artış bekleyen katılımcıların oranının aylık dönem için yüzde 8'den yüzde 21'e, altı aylık dönem için yüzde 25'den yüzde 42'ye yükseldiği görüldü.

-BIST-100 ENDEKSİ'NODE EYLÜL'DE DEĞİŞİM BEKLENMİYOR-

BIST-100 endeksine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 56'sı Eylül'de değişim beklemezken, bir dönem önceki anket sonuçlarında yüzde 32 olan artış bekleyen katılımcıların oranı bu dönem yüzde 18 olarak gerçekleşti. Altı aylık ve yıllık dönemde artış bekleyen katılımcıların oranı ise sırasıyla yüzde 38 ve yüzde 47'ye ulaştı.

Eylül'de BIST pay piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 64'ü değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemler artış beklentisi yükselmiş sırasıyla yüzde 43 ve yüzde 52 olarak gerçekleşti. Halka açılacak şirket sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 70'i önümüzdeki bir ay, yüzde 45'i önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, önümüzdeki bir yıl için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 52 ile ağırlık kazandı.

-ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI-

Özel sektör borçlanma araçlarının ihracına ilişkin olarak önümüzdeki ay katılımcıların yüzde 65 ile çoğunluğu değişim beklemezken altı aylık ve bir yıllık dönemler için iyileşme beklentisi ağırlık kazandı, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 64 olarak gerçekleşti.

Katılımcıların yüzde 65'i Eylül'de, yüzde 42'si önümüzdeki altı ay yabancı yatırımcı oranına ilişkin olarak değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 43'e ulaştı.

Katılımcıların yüzde 66'sı reel kesimin yurtdışı borçlanma durumuna ilişkin olarak Eylül'de değişim beklemezken, altı aylık ve yıllık dönemlerde artış beklentisi ağırlık kazanmış, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 51'e ulaştı.

BIST pay piyasası yatırımcı sayısına ilişkin olarak katılımcıların yüzde 70'i Eylül'de, yüzde 47'si önümüzdeki altı ay değişim beklemediğini bildirdi. Önümüzdeki bir yılda artış bekleyen katılımcıların oranı ise yüzde 45 olarak gerçekleşti.

BIST kıymetli madenler ve taşlar piyasası işlem hacmine ilişkin olarak katılımcıların yüzde 67'si Eylül'de, yüzde 46'sı önümüzdeki altı ay değişim beklemezken, yıllık dönem için artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 49'a ulaştı.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title