Haberler

Expo 2016 Antalya'nın Açılış Töreni

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Daha kaliteli bir demokrasi için çabalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyoruz.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Daha kaliteli bir demokrasi için çabalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Bugün etraftaki ateş çemberine rağmen Türkiye, geleceğine umut ve güvenle bakabiliyorsa vatansız, yersiz, yurtsuz kalan, iç savaştan kaçan milyonlarca insanın güvendiği bir sığınağı olabiliyorsa, bu durum şüphesiz Türkiye'nin gelişmiş demokrasisi, güçlü ekonomisi, kısacası huzur, refah ve istikrar odaklı yapısından kaynaklanıyor ama en fazla da milletimizin engin misafirperverliğinden ve derin vicdanından kaynaklanıyor" dedi.

Davutoğlu, EXPO Kongre Merkezi'nde düzenlenen, EXPO 2016 Antalya'nın açılış törenine katıldı.

Fuarın hayırlı olmasını dileyen Davutoğlu, son yıllarda her alanda büyük ilerlemeler kaydeden Türkiye'nin, uluslararası çapta düzenlenen organizasyonları da yüz akıyla gerçekleştirdiğini söyledi.

NATO Zirvesi, G20 Zirvesi gibi uluslararası organizasyonların bir kısmının Antalya'da gerçekleştirildiğini anımsatan Davutoğlu, bu uluslararası organizasyonlardan bir olan EXPO 2016 Antalya'ya 53 ülkenin katıldığını belirterek, katılımcı ülkelerin temsilcilerine teşekkür etti.

Bu günün "Dünya Toprak Ana Günü" olduğunu da hatırlatan Davutoğlu, "Hepimizin bir biyolojik anası var, sonunda kendisine sığınacağımız toprak anamız var. Allah toprak anaya sahip çıkanlardan eylesin bizi. İnsanoğlu topraktandır ve toprağa dönecektir. Toprağı en iyi koruyan, çevreyi en iyi koruyan insan aynı zamanda kendisine saygısı olan insandır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak, Türkiye'nin ve dünyanın topraklarının korunması için de elimizden gelen her gayreti göstereceğiz." diye konuştu.

Çevrenin ve iklimin gelecek nesillere aktaracak en büyük kaynak olduğunu aktaran Davutoğlu, "Her konuda farklı görüşler ifade edebiliriz, farklı kanaat sahipleri olabiliriz, kendi ulusal pozisyonlarımızı temsil edebiliriz ama çevre söz konusu olduğunda hepimizin bütün insanlığın temsilcisi olarak davranma sorumluluğumuz var." ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, EXPO 2016 Antalya'nın temasının "Çocuk ve Çiçek" olmasının en doğru tercihleri olduğunu vurguladı.

"EXPO'lar düzenlendiği alanda ilerlemeyi, teşvik etmeyi, değişimi paylaşmayı, eğitmeyi ve diyalog yoluyla deneyimleri aktarmayı hedeflemektedir" diyen Davutoğlu, EXPO'ların çok geniş kitlelere hitap ettiğini, uzmanlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve politikacıların bir arada çalışmalarına imkan tanıdığını kaydetti.

Davutoğlu, EXPO'lara ilişkin, "Halk için eğitim ve eğlence, ev sahibi ülke için markalaşma, katılımcı ülkeler için de kendilerini tanıtma ve ekonomik fırsatlar da bu EXPO'lar üzerinden sağlanmaktadır." dedi.

"Çocuklarımızı birer çiçek gibi gelecek nesillere yetiştireceğiz"

Türkiye'nin EXPO 2016 Antalya hedefine ilişkin bilgi veren Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Çocuk teması ve geleceği yeşertmek sloganıyla tarım, bahçecilik alanları ile şehirlerdeki çevresel yapıyı iyileştirmeyi, bu çevrelerdeki yeşillendirmelere katkıda bulunmayı, sağlıklı bir çevre için gerekli bilinci oluşturup, bu deneyimleri paylaşmayı, bütün bunların toplamında da kalkınmada katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. 'Çocuk ve çiçek' ne güzel bir tema, çünkü her çocuk bir çiçektir, her çiçek şefkat bekleyen bir çocuktur. Çocuklarımızı birer çiçek gibi gelecek nesillere yetiştireceğiz."

EXPO 2016 Antalya'da 6 ay boyunca biyoçeşitlilik, sürdürebilirlik, yeşil şehir gibi konuların ortaya konulacağının bilgisini veren Davutoğlu, bu konuda çözümlerin aranacağını ve alternatif enerji kaynaklarına dikkat çekileceğini söyledi.

"Çocuk" temasının da katkısıyla gelecek nesillere çevre bilincinin aşılanması ve tabiata karşı duyarlılığın arttırılmasının da temel amaçları arasında olduğunu belirten Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"EXPO 2016 Antalya, sürdürülebilir çevre hakkında küresel ölçekte bir vitrin olacaktır. Her ülke kendi bahçecilik kültürünü paylaşarak, zenginliğimizi artıran bir görsel şölen sunacaktır. Aynı zamanda küresel çevre sorunlarına ve çocuklarımıza hazırladığımız geleceğe dair, çok önemli önemli konular da EXPO'da incelenecek, irdelenecektir. EXPO 2016 Antalya, ülkemizin tanıtımına da çok önemli katkılar sağlayacaktır. Doğa, çevre ve bahçecilik konusunda yepyeni bir kitleyi kentimize çekecek, turizmi çeşitlendirecek, yerli ve yabancı turist hacmini artıracak."

Başbakan Davutoğlu, EXPO alanının ileriki yıllarda da hizmet vermeyi sürdüreceğini, çevre, botanik ve organik tarım gibi disiplinlerde uluslararası bir merkez olma özelliğini koruyacağını ifade etti.

Türkiye'nin biyoçeşitlilik alanında sahip olduğu zenginlik dikkate alındığında 2016 Uluslararası Bahçecilik sergisinin ülkede ve Antalya'da düzenleniyor olmasının bir tesadüf olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, "Antalya ve genel olarak bölge, sahip olduğu endemik türlerle bir yıldız gibi parlamaktadır." ifadesini kullandı.

"Daha kaliteli bir demokrasi için çabalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyoruz"

Türkiye'nin demokrasisinin gelişmiş, köklü ve milli iradeye dayanan bir demokrasi olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Daha kaliteli bir demokrasi" için çabalarını kesintisiz sürdürdüklerini aktardı.

Davutoğlu, "Bugün etraftaki ateş çemberine rağmen Türkiye, geleceğine umut ve güvenle bakabiliyorsa vatansız, yersiz, yurtsuz kalan, iç savaştan kaçan milyonlarca insanın güvendiği bir sığınağı olabiliyorsa, bu durum şüphesiz Türkiye'nin gelişmiş demokrasisi, güçlü ekonomisi, kısacası huzur, refah ve istikrar odaklı yapısından kaynaklanıyor ama en fazla da milletimizin engin misafirperverliğinden ve derin vicdanından kaynaklanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin dünyaya günlük ve kısa vadeli çıkarların merkez alan bir gözle bakmadığını, Türkiye'nin Akdeniz havzasını tehdit eden tüm meselelere yaklaşımında da aynı bakış açısı hakim olduğunu söyledi.

Törenden notlar

53 ülkenin katıldığı fuarda, katılımcı ülkelerden Azerbaycan ve Filistin bayraklarının sahnedeki yerini alması sırasında, salonda yoğun alkış sesleri yükseldi. Türk bayrağı ise ayakta alkışlandı.

Daha sonra EXPO 2016 Antalya için hazırlanan tanıtım videosu yansıtıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun da katıldığı törene, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Antalya Valisi Muammer Türker ile Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, milletvekilleri, yerli ve yabancı çok sayıda ülkenin temsilcisi de iştirak etti.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title