Haberler

Ev Hanımları Sıddet Kurbanı

Bursa'da Yapilan Arastirmalara Gore, En Cok Ev Hanimlarinin Siddete Maruz Kaldigi Ortaya Cikarken, İlkokul Mezunu Kadinlarin Siddete Karsi Sesini Bile Cikartamadigi Aciklandi.

Bursa'da yapilan arastirmalara gore, en cok ev hanimlarinin siddete maruz kaldigi ortaya cikarken, ilkokul mezunu kadinlarin siddete karsi sesini bile cikartamadigi aciklandi.

Bursa Valiligi tarafindan Sevgi Koyu'nde meslek edindirme kurslarinda egitim goren kadinlara yonelik duzenlenen 'Aile icinde kadina yonelik siddet ve arastirma sonuclari' adli panelde, Bursa'daki arastirma ve sonuclari masaya yatirildi. Bursa Valiligi, Kadinin Statusu Birimi ve Il Emniyet Mudurlugu'nun yaptigi arastirmalara gore Bursa'da en fazla siddete maruz kalanlarin ev hanimlari oldugu ortaya cikti. Kadinin Statusu Birimi Aile Ici Siddetin Onlenmesi Komisyonu'nun anketine 527 kisi katildi. Yuzde 64

oran ile en fazla aile ici siddete ev hanimlarinin maruz kaldigi ortaya cikti. Ilkokul mezunu kadinlar ise siddete boyun egen gruplarin basinda geliyor.

Kadinin Statusu Birimi Koordinatoru Emine Yildiz, anketin siddetle alakali oldugunu duyan kadinlarin sorulara cevap vermekten bile kacindigini belirtti. Ulkemizde kadinlarin genellikle esleri, babalari ve kardesleri tarafindan siddet gordugunu ifade eden Yildiz, ulkemizde ve Bursa'da siddetti kabullenme, kadinin yasi, egitim durumu ve gerceklesme bolgesinin farkliliklar olusturdugunu ifade etti. Siddet uygulayan erkeklerin genel ozellikleri hakkinda da bilgi veren Yildiz, "Erkegin genc ve dusuk gelirli

olmasi, ergenlik caginda yoksulluk cekmesi, egitim seviyesinin dusuk olmasi, kisisel bozukluklar, alkol kullanma, ekonomik sikinti, evliligin oturmamis olmasi ve toplumsal etkiler, aile ici siddet uygulayan erkeklerin genel ozellikleri. Ilimizde ve Turkiye'de maalesef siddet goren kadinlar sesini cikartamiyor. Siddet gorup aniden ortada kalan kadinlar nereye gidecegini bilmiyor. Onun icin bu duruma dusen kadinlar hemen kadin siginma ve konuk evlerine muracaat etsinler" dedi.

Aile ici siddetin cocuga etkilerinin de ele alindigi panelde, cocuklarinda siddet kurbani oldugu belirtildi. Yasanan olaylarin cocuklarda psikolojik etki yaparak, kisilik bozukluguna sebep oldugu bildirildi. Bursa Emniyet Mudurlugu Cocuk Sube Muduru Serhat Tezsever ise Bursa'da cocuklarin karistigi suclar ve yas gruplariyla ilgili aciklamalarda bulundu. Tezsever, Bursa Il Emniyet Mudurlugu'nun 2006 verilerine gore Osmangazi, Nilufer ve Yildirim ilcelerinde toplam 585 kadin ve cocuga yonelik siddet

meydana geldigini kaydetti. Suclarin temel sebebinin alkol, aile ici siddet ve tartismanin olusturdugunu aciklayan Tezsever, "Yapilan aile ici siddet cocuklarin kisiligini onemli olcude etkilemektedir. Bursa'da bu yilin ilk 11 ayinda 830 olayin 735 tanesine cocuklar karismis. Bu olaylardan 406 olayi kasten yaralama ilk sirada. Yine ilk 11 ayda 536 cocuk siddete maruz kaldi. Suca karisma oranina gore yas gruplari ise, 7-12 yas arasi 57, 13-15 yas arasi 315, 16-18 yas arasi 462 cocuk suca karisarak kayitlara

gecmistir" diye konustu.

Vali Yardimcisi Halis Arslan ise aile ici siddetin onlenmesi icin ilgili kurumlarla el ele vererek calismalarini surdurduklerini ve ileri ki gunlerde yeni projelerin uygulanacagini ifade etti.

(EY-MS-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title