Haberler

Eti Gümüş Tesisleri 20 Gün Sonra Üretime Başlayacak

Siyanür havuz baraj setlerinden birinin çökmesi ile gündeme gelen ve üretimi durdurulan Kütahya'daki Eti Gümüş A. Ş. tesislerinin 20 gün sonra üretime başlayacağı açıklandı

Siyanür havuz baraj setlerinden birinin çökmesi ile gündeme gelen ve üretimi durdurulan Kütahya'daki Eti Gümüş A. Ş. tesislerinin 20 gün sonra üretime başlayacağı açıklandı. Tesislerin bir ay süreyle kapalı kalmasının 30 ton gümüş üretiminin yapılamamasına neden olduğu ve zararın 30 milyon dolar civarında olduğu kaydedildi.

Eti Gümüş A. Ş. tesisleri bugün kapılarını basın mensupları ile il genel meclisi üyeleri, civardaki belde belediye başkanları, köy muhtarları ve azalarına kapılarını açtı. Basın mensupları ile belediye başkaları, il genel meclisi üyeleri ve muhtarlar tesisleri ayrı ayrı gezdi.

Basın mensuplarına yapılan çalışmalar hakkındaki bilgileri Eti Gümüş A. Ş. Genel Müdür Yardımcısı Tarık Doğru ile Yıldızlar SSS Holding Maden Hakları ve Çevresel Etki Değerlendirilmesi Grup Başkanı Sertaç Nuri Gücüyener verdi. Doğru ve Gücüyener, tesislerdeki seti çöken baraj havuzu ile yapımı devam eden 5'inci baraj havuzunu basın mensuplarına gösterdi.

BİR TEHLİKE GÖRÜNMÜYOR

Genel Müdür Yardımcısı Tarık Doğru, tesislerde 4 atık baraj havuzunun bulunduğunu, bunların kapasitesinin de 25 milyon metreküp olduğunu belirtti. 4 havuzda halen 20 milyon metreküp atığın bulduğunu kaydeden Doğu, 3'üncü baraj havuzundaki göçmenin ardından çok sayıda teknik heyeti tesislerine davet ettiklerini anlattı. Doğru şöyle devam etti:

'Setteki göçüğün ardından kendilerinin Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden gelen teknik heyete rapor hazırlattık. Bunun dışında başta Çevre Bakanlığı, DSİ, Jeoloji, Maden, Kimya, Çevre mühendisleri odası, Tabipler Odası, Türk Psikiyatri Derneği, İstanbul Teknik Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nden teknik heyetler ile Cumhuriyet Halk Partisi'nden jeoloji yüksek mühendisi Mutlu Gürler de tesislerde incelemelerde bulundu.

Yaptığımız incelemeerde barajdaki ikinci ikinci setin, üçüncü setten gelen malzemeyi taşıyabilecek güçte olduğu tespit edildi. Şu andaki verilere göre bir tehdit, bir tehlike görünmüyor. "

YAĞMUR SUYUNUN TEHDİT OLUŞTURULMASI ENGELLENDİ

Bölge halkının şiddetli yağışın tehlike oluşturacağı endişesi taşıdını ifade eden Doğru, ikinci havuzda biriken suların birinci havuza alındığını ve su seviyesini dengelemek için birinci havuzdan dördüncü havuza aktarılarak yağmur suyunun tehdit oluşturmasının engellendiğini kaydetti.

Baraj setlerinden birinde kısmen çökmenin olması nedeniyle tesislerdeki üretimi kendi istekleriyle durdurduklarını söyleyen Tarık Doğru, yapımı devam eden 5'inci baraj havuzunun 20 gün içerisinde tamamlanacağını ve tesislerin üretime başlayacağını açıkladı. 890 kişinin çalıştığı tesislerin bir ay süreyle kapalı kalması nedeniyle 30 ton gümüş üretiminin gerçekleşemediğini anlatan Doğru maddi zararın ise yaklaşık 30 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti.

5'İNCİ HAVUZUN ÇED RAPORU VAR

Yıldızlar SSS Holding Maden Hakları ve ÇED Grup Başkanı Sertaç Nuri Gücüyener ise tesislerin çevreye siyanür tehlikesi yaratmadığı savundu. Çevre kanununa karşı oldukça duyarlı bir şirket olduklarını söyleyen Gücüyener, holding olarak bölge halkını bilgilendirmek için çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Tesislerde yaşanan son gelişmeler nedeniyle teknik heyete raporlar hazırlattıklarını, dışarıdan hazırlanan raporlarla kendi raporlarının örtüştüğünü söyleyen Sertaç Nuri Gücüyener, 5'inci baraj havuzu için daha önceden ÇED raporu aldıklarını kaydetti. Gücüyener şöyle konuştu:

"Beşinci havuzun ÇED rapor bulunmadığı iddiası gerçekleri yansıtmıyor. Beşinci havuzun projelendirme çalışmaları 2007'de başladı. Projemizi Çevre ve Orman Bakanlığına sunduk. Mevzuat gereği bizden istenen ÇED kapsamında gerekli önlemleri aldığımız raporunu sunduktan sonra 2009 sonunda ÇED olumlu belgemizi aldık. 5'inci atık havuzumuzun inşasına geçen Nisan ayında başladık ve şimdi tabanın jeosentetik kil ve jeomembran malzemeyle kaplanmasına devam ediliyor. Bu havuz, 15 hektar alanda 7 milyon ton atık su hacmine sahiptir. "

SİYANÜR HAVAYOLUYLA CANLILARA ZARAR VERMESİ BİLİMSEL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL

Gücüyener, tesiste yaklaşık 25 yıldır çalışan işçilerinin bulunduğunu ve şimdiye kadar burada çalışıp siyanürden dolayı rahatsızlanan kimse olmadığını dile getirerek, fabrika yönetiminin çevre sağlığı ve güvenlik önlemleriyle ilgili hiçbir masraftan kaçınmadığını söyledi.

Siyanürün buharlaşma yoluyla havaya karışarak canlıları zehirlemesi iddialarının doğru olmadığını öne süren Gücüyener, "Zaten siyanür baraja atık halde bırakıldığında 60 saatte büyük oranda bozuluyor. Zamanla iyice bozulmuş siyanüre dönüşüyor. Kesinlikle hava yoluyla canlılara zarar vermesi bilimsel olarak da mümkün değil" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title