Haberler

Eşlerinin Özgürlüğü İçin Ankara'ya Gittiler

Güncelleme:

Eşlerimizin özgür kalabilmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. İzmirli milletvekilleri başta olmak üzere Meclis'teki herkes ile görüşeceğiz.

İzmir'de, henüz reşit olmadan kaçarak ya da ailelerinin izniyle evlenen, küçük yaşta anne olan 5 kadın, yasalar gereği açılan dava sonucu cezaevine giren eşlerini kurtaracak yasal düzenlemenin yapılmasını sağlamak için kentte biraraya gelip Ankara'ya gitmek üzere yola çıktı. Kendileri ile aynı kaderi paylaşan 2 kişinin de Bursa'dan gelip gruba katılacağını belirten genç anneler, "Eşlerimizin özgür kalabilmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. İzmirli milletvekilleri başta olmak üzere Meclis'teki herkes ile görüşeceğiz" dedi.

Küçük yaşta evlendikten sonra eşleri cezaevine giren ve çocuklarıyla ortada kalan ya da ailelerinin yanına sığınan kadınların yaşadığı sıkıntılar, son dönemde sıklıkla basında yer almaya başladı. Sesini duyurmak isteyen Alev Toprak, Ayşenur Demirhan, Sabriye Kaval, Yeşim Rengin Çetin ve Gamze Süzgün, eşleri için mücadele kararı aldı, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden haberleşip güçbirliğine gitti. Farklı kentlerde yaşayan bu kadınlar, önceki gün İzmir'de buluştu.

KARARLARA TEPKİLİLER

Konuşup, ortak hareket etme kararı alan 5 kadın, eşlerini cezaevinden çıkartacak olan yasal düzenlemenin yapılması için TBMM, Başbakanlık ve siyasi partileri ziyaret etmek için Ankara'ya gitme konusunda anlaştı. Hazırlıklarını tamamlayan 4 kadın, yakınları ile dün saat 22.00'de, İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde buluştu.

Yanlarında çocukları ve yakınları bulunan, ellerinde üzerinde 'Bu ceza kime? Dağılan yuvaları adalet mi kurtaracak', 'Yuvamızı yıkmayın. Çocukları babasız bırakmayın' ve 'Günahsız çocukları babasız bıraktın, bu mu adalet' yazılı pankartlar taşıyan kadınların tepkili olduğu görüldü. 'Hakkımızı savunmaya gidiyoruz' diyen kadınlardan Yeşim Rengin Çetin, "Eşim cezaevinde suçsuz yere yatıyor. Eşim beni mağdur olarak bırakmadı, hakkında saçma bir sebeple mahkumiyet kararı çıktı. Ankara'da Adalet Bakanlığı, Meclis, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na gideceğiz. Yetkililerle görüşüp sesimizin duyulmasını sağlayacağız" dedi.

'DEVLETİN İZNİ İLE EVLENDİLER'

Mahkumiyet kararlarının aileleri ayırdığını vurgulayan bir diğer kadın Sabriye Kaval, "Sesimizi duyurmadan dönmeyeceğiz. Ne olursa sorun çözülmeden Ankara'dan ayrılmayacağız" diye konuştu. 4.5 aylık hamile olduğunu, eşinin yanı sıra annesinin de yardım ve yataklık suçundan hüküm giyerek cezaevine girdiğini söyleyen Alev Toprak ise "2 çocuğum ile birlikte sahipsiz kaldım. Üstüne bir de hamileyim. Üvey babamın evine sığındım. Yakınlarımın maddi durumları çok kötü. Bir de şimdi bana ve çocuklarıma bakmaya çalışıyorlar. Eşimin cezaevinden çıkmasını istiyorum" dedi. Gamze Süzgün'ün kayınpederi Yusuf Süzgün, "Bunlar evlerine bakan çocuklar. Herhangi bir adi suçtan içeride değiller. 15 yaşında evlenmek yasaktı da neden evlilik cüzdanları verildi. Devlet, doktor raporu ve psikiyatr kontrolü ile evlenmeleri onayladı. Evliliğin üzerinden 6 yıl geçti, çocukları oldu, tutuklandılar. Yuvalarını kurmuş olan bu aileleri ayırmak bir yıkım" diye konuştu. Otogara kadar kendilerine eşlik eden akrabaları ile vedalaşan 5 kadın, çocukları ve bazı yakınları ile otobüse binerek Ankara'ya hareket etti.

Kadınlar ve yaşadıkları

Hikayeleri birbirinden farlı ancak kaderlerleri ortak olan 5 kadın, amaçlarının, eşleri ile tekrar biraraya gelmek olduğunu söyledi. Bursa'dan kendilerine katılacak 2 kişinin daha bulunduğunu ve sayılarının 7'ye çıktığını söyleyen kadınlar ve yaşadıkları şöyle:

İzmir'de biraraya gelen kadınlardan Sabriye Kaval, 15 yaşındayken kaçtığı Sedat Alkan ile evlendi. Çocuk sahibi olduğu Alkan hakkında açılan kamu davası sonuçlandı. Eşi Sedat Alkan'ın 'küçük yaşta kızı alıkoymak' suçundan 10 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine eşi cezaevine giren Sabriye Kaval, yakınlarının yanına sığındı.

Şu an 21 yaşında olan Alev Toprak ise 14 yaşında kaçarak eşi Gökhan Toprak ile evlendi. Yetkililer durumdan, Alev Toprak'ın 2007 yılında ilk çocuğunu Konak Doğum Hastanesi'nde dünyaya getirmesi ile haberdar oldu. Bunun üzerine başlatılan davada 8 yıl 4 ay hapis cezası alan Gökhan Toprak, 2 ay önce cezaevine girdi. Alev'in kaçmasına göz yumduğu, yardım ve yataklık ettiği gerekçesiyle de annesi Şengül Baykal hakkındaki 4 yıl 2 ay hapis cezasına onandı, o da 20 gün önce cezaevine gönderildi. Eşinin tutuksuz yargılandığı sırada ikinci çocuğunu kucağına alan ve şu anda da 4.5 aylık hamile olan Toprak, mahkumiyet kararı üzerine çaresiz kaldı, üvey babasının yanına sığındı.

Ortak kaderi paylaşanlardan Gamze Süzgün (21) de 14 yaşındayken kuaför olan eşi Oğuz Onur Süzgün ile evlendi. 3 ay önce cezaevine giren eşinin ardından gözü yaşlı kalan Süzgün'ün 4 yaşındaki çocuğu ile ailesinin yanına sığındı.

Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde oturan 21 yaşında Ayşenur Demirhan da 14 yaşında kaçarak eşi Servet Demirhan ile evlendi. Eşi açılan kamu davası ile tutuklanan 1 çocuk annesi Demirhan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 15 gün önceki Bandırma ziyareti öncesinde, korumaları atlattıktan sonra yanına giderek yardım istedi. Adalet Bakanlığı'ndan yetkililerin kendisini arayacağının söylendiğini ama henüz kimsenin aramadığını söyleyen Ayşenur Demirhan'da ailesinin yanına sığındı.

İzmirde biraraya gelen kadınların sonuncusu olan Yeşim Rengin Çetin (21) de yine 14 yaşında eşi ile birlikte oldu. Yeşim Rengin Çetin'in annesinin şikayeti üzerine eşi hakkında dına kamu davası açıldı. 5 yaşında 1 kızları bulunan aile de, 5 yıl 6 aylık çıkan mahkumiyet kararı ile sarsıldı, aynı kaderi paylaştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Facebook İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title