Haberler

Eskişehir 'Vurma' Demedi! Kararı Pilot Verdi

Güncelleme:

Türkiye'nin, Rusya'ya ait SU-24 uçağını verilen emirle mi yoksa F-16 pilotunun inisiyatifiyle mi düşürdüğü sorusunu aydınlatacak önemli ayrıntılar ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesi, Türkiye'nin Rusya'ya ait SU-24 uçağını angajman kuralları çerçevesinde verilen emirle mi yoksa F-16 pilotunun inisiyatifiyle mi düşürdüğü sorusunu aydınlatacak önemli ayrıntılara ulaştı. Buna göre, Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'ndan, sınırı geçen uçak için 'Vurma' emri almayan Türk pilot, angajman kuralları kapsamında verilen yetkisini kullandı.

TELSİZ KONUŞMALARI 7-24 İZLENİYOR

Türkiye- Suriye hattında devriye uçuşu yapan Türk F-16'larının tüm telsiz konuşmaları Eskişehir'deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'nda 7 gün 24 saat düzenli izleniyor.

Önceki günkü olayda da Eskişehir'deki komutanlığın radarlarında Rus savaş uçağının Türkiye Hava Sahası'nı ihlal edecek şekilde uçuşu ve Türk F-16 pilotunun Rus uçağına yaptığı, "Himeymim (uçağın çıkış yaptı yer) 020 radial 26 mil pozisyonunda bulunan bilinmeyen hava trafik unsuru. Burası devriyedeki Türk Hava Kuvvetleri. Türkiye Hava Sahası'na yaklaşıyorsunuz. İstikametinizi hemen güneye çevirin" uyarısı, izlenip dinlendi. Eskişehir'deki komutanlıktan 'Vurma' emri gelmediği için pilot, angajman kuralları kapsamında verilmiş tam yetkiyi kullanarak Türkiye Hava Sahası'nı ihlal eden uçağa havadan havaya füzeyi ateşledi.

RUSYA UYARILMIŞTI

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Rusya'yla gerek diplomatik gerek askeri heyetler düzeyinde 3, 5, 6, 7 ve 15 Ekim'de yapılan görüşmeler Rus uçaklarının Türkiye Hava Sahası'nı ihlal etmeleriyle ilgiliydi. Türkiye'nin 4 uyarısı dikkate alınmayınca 15 Ekim'de Genelkurmay Başkanlığı'nda üst düzey askeri yetkililer arasında yapılan 5. görüşmede, Türk Hava Kuvvetleri'nin "Angajman kurallarını en sıkı şekilde uygulayacağı" uyarısı kararlı şekilde iletildi. "Rusya Federasyonu yetkilileri ile ihlaller konusunda yapılan görüşmeler" başlığını taşıyan bilgi notunda, "Yüz yüze görüşülerek diğer askeri konuların yanısıra özellikle Rusya Federasyonu uçaklarının hava sahamızı ihlalleri vurgulanıp, angajman kurallarının en sıkı şekilde uygulanacağı ikaz edilmiştir" denildi. Son uyarıdan sonra Rusya'nın önceki güne kadar Türkiye Hava Sahası'nı ihlal edecek boyutta bir uçuş yapmadığı bildirildi.

5 GÖRÜŞME KİMLERLE YAPILDI

- 3 Ekim'de Rusya'nın Ankara Büyükleçisi Andrey Karlov Dışişleri Bakanlığı'nda Müsteşar Vekili Ahmet Muhtar Gün'le.
- 5 ve 6 Ekim'de Rusya Büyükelçiliği Savunma Ataşesi ile Genelkurmay Kararagahı'nda.
- 7 Ekim'de Rusya Büyükelçiliği Siyasi Müsteşar Vekili Aleksandr Kantemirov ile Genelkurmay Karargahı'nda.
- 15 Ekim'de 1 tümgeneral ve 8 subaydan oluşan 9 kişilik Rusya heyeti ile Tümgeneral Fatih Sert başkanlığındaki Türk heyeti Genelkurmay Karagâhı'nda.

SINIRA 18 F-16

Türk Hava Kuvvetleri, Rus uçağının düşürülmesinden sonra Suriye hudutunda devriye uçuşu yapan F-16 sayısını 18'e çıkardı. Genelkurmay Başkanlığı önceki gün hudut hattında devriye uçuşu yapan uçak sayısını 18 olarak açıkladı. Daha önce en fazla 14 F-16 devriye görevi üstlenmişti. Genelkurmay, denizde de "Dört adet bot ile Türkiye-Suriye deniz yan hududunda kontrol görevi icra edilmektedir" bilgisini paylaştı. (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Eskişehir Hürriyet Türkiye Suriye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (228)

Ypg pazarcik Mobil-IOS:

Tc Yussuf Yusuf ediyor

4
30
yanıtYanıtla
efeler:

lan mal yusuf yusuf etse bastan vurmazdı zaten vurupta yusuf yusuf edenı gordunmu sen

yanıt2
yanıt1
puhaaaaaaa:

etek giymeyiz biz savaşırız

yanıt1
yanıt0
türk:

sen rusyaya git ne işin var türkiyede

yanıt1
yanıt0
anlayana:

TC dediğin kim hain herif içinde yaşadığın ülke beğenmiyor san çık ülkeden zaten yakında biz çıkaraca z sizin gibi zihniyetle ri.Baska çözüm bırakmadı niz.Yeter la n sizin bizi lafla incittiginiz yeter hainler sizi

yanıt1
yanıt0
gülmemek elde değil:

Tayyip Abd nin dublörlüğünü Yaptı şimdide pişman Suçu Pilota yükleyecekler

11
22
yanıtYanıtla
deniz:

Bu kadar mı küçülfünüz ne zaman vuracaktır ruslar evlerimize kadar girince mi. Bakın bunlar Moskof sizde nasıl bir vatan duygusu var

yanıt1
yanıt2
Mert:

Bir pilot ülkenin gelecegiyle oynuyor nasil bir ülke kimlere kalmış

4
27
yanıtYanıtla
t.c.:

kalleşlik yapmayın başbakan kendisi söyledi emri ben verdimdiye pilotda gerekeni yapmış şimdi gök kıvırmayın delikanlı olun vurulması gerikiyormuş vuruldu böyle sacma haberlerle milletin kafasını bulandırmayın.

23
6
yanıtYanıtla
malatya 44:

abim bugün buna izin verirsek yarın türkiye''nin tamamını dolaşırlar bu gavurlar çok iyi yapmışlar vursunlar bizim topraklarda ne işleri var kendi hava sahaları darmıgeldi akıllı olun yaww

25
4
yanıtYanıtla
Tüm 228 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title