Haberler

Erzurum 72 Yıldır Oltu Taşına Hayat Veriyor

72 yıldır Oltu taşına hayat veriyorERZURUM'un Oltu İlçesi'nde 72 yıldan bu yana siyah kehribara hayat veren 83 yaşındaki Halil Çelebi, "Oltu taşı insan sağlığına çok iyi gelir" dedi.

72 yıldır Oltu taşına hayat veriyor

ERZURUM'un Oltu İlçesi'nde 72 yıldan bu yana siyah kehribara hayat veren 83 yaşındaki Halil Çelebi, "Oltu taşı insan sağlığına çok iyi gelir" dedi.

Evli, 2 çocuk ve 4 torun sahibi Halil Çelebi, Aslanpaşa Mahallesi, İkinci Cami Sokak'taki evinin altında bulunan atölyesinde Oltu taşı işleyerek ve satarak geçimini sağlıyor. Oltu ve Erzurum yöresinde 20 bin kişinin Oltu taşından geçimini sağladığını anlatan Halil Çelebi, 'siyah kehribar' olarak bilinen Oltu taşının işlenmesini kolaylaştırmak için şimdiye kadar bir çok yenilik getirdiğini bildirdi. ABD'nin 1963'te suikaste kurban giden Başkan John F. Kennedy'in heykelini Oltu taşından yapıp gönderdiğini hatırlatan Çelebi, Olktu taşına rakip olarak piyasaya sürülen Rus taşının kıyaslanamayacağını bildirdi. Bugüne kadar Rus taşı dükkanından içeri sokmadığına işaret eden Çelebi, Oltu Taşı'nı toprak altından bin bir güçlükle çıkaranların, genellikle bunu işlemediğini, işleyenlere ham madde olarak kilo ile sattıklarını ifade etti. Halil Çelebi şunları söyledi:

"Oltu taşı işlemeye 11 yaşında başladım ve 72 yıldan beri bu mesleği sürdürüyorum. Oltu taşı çıkarıldıktan sonra 4-5 el değiştirir. Bir kilo ham madde Oltu Taşı'ndan ortalama 7 tespih çıkar. Oltu Taşı, vücuttaki elektriği, stresi yok eder. Oltu taşı, insan sağlığına çok iyi gelir. Rus ve taşlarda böyle bir özellik yok. Benim Oltulu esnaftan ricam, Oltu taşından başka bir taşa değer vermesinler. Gelecek nesillere de bu mesleği doğru bir şekilde aktarsınlar. Oltu taşında tespihin yanında bir çok takı ve biblo yapılıyor. Bunlarda büyük ilgi görüyor. Bugün kadar 150 bin civarında tespih yaptım. Mesleğimi çok seviyorum. El emeği göz nuru döktüğüm tespihlerin dünyanın dört bir tarafında çekiliyor olması bana büyük bir zevk veriyor."

Oltu'nun kuzey doğusundaki köylerdeki ocaklardan, kazma, kürek, çekiç, murç ile çıkarılan Oltu taşından tespih, kolye, gerdanlık, yüzük kaşı, sigara ağızlğı, pipo, kol düğmesi, küpe, rozet, biblo, kravat ve yaka iğneleri yapılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erzurum Çelebi Oltu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title