Haberler

Eroğlu: "(Ormanların Kullanımı) 28 Eylem Planı Hazırladık"

Görüntü Dökümü : -AA Editör Masası detayı -Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun soruları cevaplaması Eroğlu, AA Editör Masası'nda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, barajlardaki doluluk oranının yüzde 50 olduğunu, kar yağışları ile birlikte su seviyesinin yükseldiğini belirterek, "Hiçbir şehrimizde şu anda bir problem yok. Biz bütün şehirlerimizin su ihtiyacını karşıladık" dedi.

Görüntü Dökümü :

-AA Editör Masası detayı

-Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun soruları cevaplaması

Eroğlu, AA Editör Masası'nda

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, barajlardaki doluluk oranının yüzde 50 olduğunu, kar yağışları ile birlikte su seviyesinin yükseldiğini belirterek, "Hiçbir şehrimizde şu anda bir problem yok. Biz bütün şehirlerimizin su ihtiyacını karşıladık" dedi.

Bakan Eroğlu AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları yanıtladı.

Eroğlu, Türkiye genelinde barajların doluluk oranının ne durumda olduğuna ilişkin bir soru üzerine, içme suyu anlamında hiçbir şehirde problem olmadığını söyledi.

Kar yağışından önce barajlarda ortalama yüzde 50 civarında su bulunduğunu belirten Eroğlu, "Sulama suyu ve içme suyu barajlarımız var. Barajdan baraja değişiyor ama ortalama yüzde 50 suyumuz var. Herhangi bir sıkıntı yok. Geçen sene iyi yağış yağdı. Bu sene ekim, kasım, aralık ayının ortasına kadar yağış azdı ama daha sonra kar yağışları ile birlikte yeteri kadar yağış oluştu. Herhangi bir problem yok. Bizde barajlarda en düşük seviye genelde eylül, ekim aylarıdır. Çünkü ilkbaharda barajda su seviyesi yükselir daha sonra Mayıs'tan itibaren alçalmaya başlar. En düşük seviyeye eylül, ekim aylarında geçer. Sonra yağışlar gelir tekrar yükselir. Hiçbir şehrimizde şu anda bir problem yok. Biz bütün şehirlerimizin su ihtiyacını karşıladık" dedi.

Barajlarla ilgili tedbirler konusunda da bilgi veren Bakan Eroğlu, "Dünyada zaman zaman kuraklık oluyor. Türkiye'de de 7 yılda bir orta şiddette kuraklık oluyor. Türkiye'ye eşit yağış yağmıyor. 1972 yılında çok büyük şiddetli kuraklık olmuş. Benim İSKi Genel Müdürü olduğum 1994 yılında büyük bir kuraklık vardı. 2000, 2007 yıllarında yine kuraklık vardı. Biz kuraklığa karşı tedbirler alıyoruz. Her bölge için ayrı tedbir aldık. Marmara Bölgesi en kritik bölgedir. Nüfus yoğunluğu çok fazla, orada entegre havza yönetim sistemini uyguladık. Bir ilde bir su sıkıntısı olunca başka bir kaynaktan takviye edecek şekilde planlama yaptık. Hiçbir yeri susuz bırakmayacağız. 180 kadar barajımız var yapacağımız, bunları 2019 yılına kadar bitireceğiz" ifadesini kullandı.

"1071 göletle su ihtiyacını karşılayacağız"

Eroğlu, su ihtiyacını karşılamak için gölet yapımına hız vereceklerini, bu kapsamda 1071 kadar gölet yaparak sulama ihtiyacını karşılayacaklarını bildirdi. Dünyada suya erişme konusunda büyük sıkıntı yaşandığını, Türkiye'nin bu bakımdan şanslı olduğunu dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda hiçbir şehrimizde su sıkıntısı yok. Suyu çok iyi şekilde planlar ve yönetirseniz sıkıntı olmaz ama dağınık bir yapı varsa, akıllıca yönetilmezse, her ülkede su sıkıntısı olur. Amerika da olsa, Afrika da olsa olur. Afrika'ya özel önem verdik. DSİ ve TİKA el ele verdi. 1 milyon 650 bin kişiye su götürdük. Afrika'ya bazı barajlar ve kuyuların açılması yönünde hızlı bir hamle yapılmasını planlıyoruz. Dün arkadaşlarla toplantı yaptım. Orada da bazı kararlar aldık. Dünyada suyun önemi giderek artıyor, su petrolden daha pahalı hale gelebilir diye düşünüyorum. Bir litre su eşittir bir litre petrol olabilir."

"28 eylem planı hazırladık"

Orman Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını 2011 yılında değiştirdiklerini belirten Bakan Veysel Eroğlu, her yeri ağaçlandırdıklarını, "Şehir Ormanları", "Tabiat Parkları" kurduklarını anlattı.

Ormanları aynı bölgede yaşayan insanların kalkınması için bir unsur olarak kullanmaya başladıklarını belirten Eroğlu, "Bunun için ilk 28 eylem planı hazırladık. Türkiye cevizin yüzde 65'ini ithal ediyordu. 'Bu ayıp' dedim. Şimdi bozuk orman alanlarını ceviz, badem ekiyoruz. Vatandaşa parselliyoruz, herkesin gözü önünde kura çekiyoruz" dedi.

Eroğlu, hazırladıkları eylem planlarından birisinin de ceviz için olduğuna işaret ederek, "2016 yılı sonuna kadar yaklaşık 13 bin hektar alanda 5 milyon adet cevizi toprakla buluşturacağız. Badem ise 17 bin hektar alanda yaklaşık 13 milyon adet bademi toprakla buluşturacağız" ifadesini kullandı.

"Bal Ormanları" kurduklarını de anlatan Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"Daha önce arıcılar yasak olduğu için ormana giremiyormuş, şimdi bu yasağı değiştirdik. Ceza olarak da ormancılara dedim ki 'arıcılar için özel alanlar ayıracaksınız.' Şu ana kadar 220 bal ormanı kurduk, Türkiye dünyada bal üretiminde 6'ıncı sıradan 2'inci sıraya yükseldi. İnşallah yakında birinci sıraya da yükselecek."

Ormanda çok sayıda gelir getirici ürün olduğuna dikkati çeken Eroğlu, trüf mantarı ve defnenin bunlardan bazıları olduğunu söyledi.Türkiye'de ilk defa Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Merkezi kurduklarına dikkati çeken Eroğlu, "Şifalı bitkiler orada üretiliyor, vatandaşa da bunları nasıl yapılacağını gösteriyoruz. İlaçların yüzde 99 şifalı bitkilerden elde ediliyor. Şu ana kadar 650 milyon dolarlık bir ihracatımız var, ekonomiye katkı. İnşallah bizim hedefimiz bunu 2019 yılı sonuna kadar 5 milyar dolara çıkarmak" ifadesini kullandı.

Geçmişte büyük yangınlar yaşandığını anımsatan Eroğlu, "Geçen sene sıcak bir yaz olmasına rağmen 2 bin 150 orman yangını çıkmış, sadece 3 bin 219 hektarlık alan yanmış. Bu normal ortalamanın üçte biri, Avrupa'da da Akdeniz ülkeleri arasında en düşük değer" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title