Haberler

Erken Yaşta Evlenenlerle Ilgili Düzenleme

Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, erken yaşta evlenenlerle ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bu yasa bilinçli bir şekilde provokasyona uğruyor birileri tarafından. Bu işin üzerinden siyaset yapmak istiyorlar.

Türkiye Romanlar Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Çokyaşar, erken yaşta evlenenlerle ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bu yasa bilinçli bir şekilde provokasyona uğruyor birileri tarafından. Bu işin üzerinden siyaset yapmak istiyorlar. Lütfen bu insanları politikaya alet etmeyelim. Burada gerçek bir yara var, burada sıkıntı var." dedi.

Çokyaşar, düzenlediği basın toplantısında, erken evliliklerle ilgili düzenlemeye ilişkin sosyal medya ve televizyonlarda büyük tartışmaların yaşandığını belirterek, bu tartışmalarda roman vatandaşların ismi sıkça geçtiği için konfederasyon olarak konuyla ilgili düşüncelerini kamuoyuyla paylaşmak istediklerini söyledi.

Söz konusu düzenlemeyi Türkiye'deki Romanlar olarak 14 Mart 2015'te Çanakkale'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan talep ettiklerini anlatan Çokyaşar, "O gün Sayın Cumhurbaşkanımıza bir kardeşimiz çıktı ve dedi ki, 'Sayın Cumhurbaşkanım ben evliyim, 3 çocuğum var. Erken yaşta evlendim. Eşim 5 yıl sonra cezaevine girdi. Lütfen bu konuya bir çözüm bulalım.' dedi. Sayın Cumhurbaşkanımız o gün konuyla ilgili araştırma talimatı vereceğini söyledi." diye konuştu.

Çokyaşar, daha sonra Dolmabahçe Sarayı'nda dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'yla bir araya geldiklerinde de bir kereye mahsus böyle bir yasanın çıkartılmasını istediklerini dile getirerek, düzenlemenin gündeme gelmesinin ardından provokasyon olarak "Sanki tecavüzcüler cezaevinden çıkartılmak isteniyormuş" gibi bir algı yaratıldığını kaydetti.

"Bu şekilde suçlanmasına üzüldük"

Romanlar tarafından bu konuyla ilgili telefon yağmuruna tutulduklarını ve "Bizi tecavüzcü gibi mi göstermeye çalışıyorlar?" diye sorduklarını aktaran Çokyaşar, "Roman mahallelerinde cinsel istismarcılar, tecavüzcüler, vatan hainleri yaşayamaz. Bunu herkes bilmeli. Bizim çok hassas olduğumuz bu konuda, çoluğa çocuğa karışmış vatandaşlarımızın bu şekilde suçlanmasını çok garip bulduk, çok üzüldük." ifadelerini kullandı.

Çokyaşar, Roman sivil toplum kuruluşları olarak erken yaşta evliliklerin önüne geçmek için çok sayıda çalışma yaptıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kim diyebilir ki Roman sivil toplum örgütlerine 'Siz bu konuda adım atıyor musunuz?' diye. Biz atıyoruz kardeşim. Çocuklarımızla ilgili 'Bir Çocuk da Sen Okut Geleceğe Işık Tut Projesi'ni yapıyoruz Türkiye genelinde. 'Romanlar Artık Erken Evlenmiyor' diye İzmit Romanlar Derneği bir çalışma yaptı. Türkiye'nin genelinde zaten çocuklarımız erken evlenmesin diye bir algı oluşturmaya çalışıyoruz, okula gitsinler diye fakat adam cahil, yapmış bunu 3 sene önce, 5 sene önce. Yakalım mı biz bu insanları? Bu adamları nasıl olur ki insanlar tecavüzcü yerine koyar? Böyle bir şey olabilir mi?"

"Mahkeme kararı evlilikten 4-5 sene sonra çıkıyor"

"Bilhassa bunun karşısında duran CHP... Siyaset yapmak istemiyorum ama bunun bizzat araştırılmasıyla ilgili ilk önce Meclis araştırma önergesini veren CHP'nin Roman milletvekili Özcan Purçu'dur. Şimdi kalkıp bunun arka tarafından provokasyona uğratılırsa ne kadar yanlış olur ne kadar doğru olur bu?" diyen Çokyaşar, "Evet, Romanların erken evliliklerle ilgili sorunu vardır ama bu sorun sadece Romanların değildir. Toplumun bütün kesiminde erken evlilikler vardır. Bizim de toplumumuz da böyle bir şey vardır. Ancak bu varlık eğer ki insanların algı düzeyinde çocukların evlendirilmesi bir tecavüz algısı gibi getirilirse toplumda başka bir infial çıkar." şeklinde konuştu.

Çokyaşar, erken evliliklerle ilgili sorunu çözmek için hep birlikte mücadele edeceklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Mahkemeye gittiğinizde, mahkeme bunun kararını hemen vermiyor. Evlilik devam ediyor, bu sırada çoluk çocuk oluyor. 4 sene, 5 sene sonra karar geliyor. O karar gelene kadar ailelerin 4-5 çocuğu oluyor. Sorun burada zaten. Bu insanlara istinaden çıktı bu yasa. Çoluk çocuğa karışıyor bu insanlar, cezaevine giriyorlar. Biz de dedik ki bir kereye mahsus artık diyeceğiz ki 'Kardeşim bir dakika. Böyle bir yasa çıktı bir kereye mahsus. Siz hala böyle bir şey yaparsanız biz sizin yanınızda durmayacağız.' deme hakkımız oluşacak."

"Yasa bilinçli bir şekilde provokasyona uğruyor"

"Bu yasa bilinçli bir şekilde provokasyona uğruyor birileri tarafından. Bu işin üzerinden siyaset yapmak istiyorlar. Lütfen bu insanları politikaya alet etmeyelim. Burada gerçek bir yara var, burada sıkıntı var." ifadelerini kullanan Çokyaşar, "Hepimiz biliyor ki erken evliliklerle ilgili bizim canımız ciğerimiz yanıyor. Biz bu çocukları okutalım diye bu kadar mücadele ederken cezaevinden gerçek tecavüzcüler çıkartılabilir mi?" dedi.

Çokyaşar, bir gazetecinin "Toplumda şöyle bir algı var; 'tecavüze uğrayan kadın tecavüzcüsüyle evlendirilecektir' diye." sözleri üzerine, "Hayır, öyle bir şey söz konusu değil. Diyor ki devlet kanunda, 'Tecavüzcü kişi, tecavüz edilen kişi davasından vazgeçse de kamu davası vazgeçmez.' diyor. Bunu çarpıtıyorlar. Burada sadece 3 bin kişiyle ilgili erken evlenmiş, çoluk çocuğa karışmış, 5 yıl sonra diyor ki kadın 'Bir baktım kapımda polisler var, çoluk çocuk şaşırdık.' diyor. Bu tür vakalar için çıktı bu yasa ama bunu niçin provoke ediyorlar. Buradan bir siyaset algısı yönetmek istiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

"Babaların cezaevinden çıkarılmasını istiyoruz"

Kocaeli Roman Kadınlar Derneği Başkanı Emine Dömek ise toplumda erken evlilik problemi olduğunu, bu problemi çözmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Yıllar önceden yapılmış ve sorun haline gelmiş erken evliliklerle ilgili yapılan düzenlemenin yanlış anlaşıldığını belirten Dömek, "Çadırlarda yaşayan çocuklarımız var ve bu yokluğun içinde bir de baba yokluğu ekleniyor. Bu sonuçların içinde bir de bakıyoruz ki çocukların eğitimi devam etmiyor ve doğal olarak yeni bir erken evlilik daha gündeme geliyor. Bu sorunun baştan çözülmesi gerektiğine inandığımız için öncelikle cezaevindeki babaların dışarıya çıkarılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Dömek, ortaya çıkan gündemin vatandaşlar arasında olumsuz etkiler meydana getirdiğine de dikkati çekerek, "Çözüm belli, bu da babalarımızın cezaevinden çıkartılması ve çocuklarımızın biraz daha kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaktır." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Çanakkale 14 Mart Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title