Haberler

Erdoğan-Niinistö Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki terör saldırısının Türkiye'ye yapıldığını, saldırının hedefinin orada bulunan vatandaşlarla birlikte ülkenin ve milletin tamamı olduğunu belirterek, "Biz terörü, kendini nasıl tanımladığına, hangi ismi kullandığına, söylemine, yöntemine göre tasnif etmiyoruz, sadece bu sıfatla adlandırıyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki terör saldırısının Türkiye'ye yapıldığını, saldırının hedefinin orada bulunan vatandaşlarla birlikte ülkenin ve milletin tamamı olduğunu belirterek, "Biz terörü, kendini nasıl tanımladığına, hangi ismi kullandığına, söylemine, yöntemine göre tasnif etmiyoruz, sadece bu sıfatla adlandırıyoruz. Meseleye bu şekilde yaklaşmayan, terör karşısında, terör örgütleri karşısında çifte standart kullanan herkes, teröre destek vermektedir" dedi.

Erdoğan ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenlendi.

Konuşmasına, 2009'da Finlandiya Parlamentosu Başkanı olarak Türkiye'ye gelen Niinistö'yü cumhurbaşkanı sıfatıyla ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında tarihi olarak iyi ilişkilerin bulunduğunu vurguladı.

Osmanlı Devleti'nin, 1917'de bağımsızlığını ilan eden Finlandiya'yı ilk tanıyan ülkelerden biri olduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti ile Finlandiya arasında 1924'te imzalanan dostluk anlaşmasıyla kurulan diplomatik ilişkilerin aradan geçen 91 yılda giderek geliştiğini anlattı. Erdoğan, "Bugün de bu ilişkiler, bu tarihi dostluktan ve iyi münasebetlerden ilham alarak her geçen gün daha da çeşitleniyor, güçleniyor. Finlandiya'nın ülkemizin AB adaylık sürecinde çok müstesna bir yeri var. Finlandiya'nın dönem başkanlığı sırasında gösterdiği gayretin de katkısıyla, 1999'da Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'nin AB adaylığı tescil edildi" diye konuştu.

Niinistö'nün ziyaretinin, iki ülke arasındaki dostluğu bir adım daha ileriye taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve ikili ilişkileri ilerletme konusunda ortak iradenin teyit edildiğini aktardı.

İki ülke arasında siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda işbirliğinin daha da güçlendirilmesi için atılabilecek adımların değerlendirildiğini söyleyen Erdoğan, "2014 yılında yaklaşık 1 buçuk milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticaret hacmimizi daha da yukarılara taşımak istiyoruz. Bu kapsamda, iki ülke arasında tesis edilen Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komisyonu, ilk toplantısını 2 Aralık'ta Helsinki'de yapacak" ifadesini kullandı.

Ziyaretinde Niinistö'ye Finlandiya'nın önde gelen bazı firmalarının yöneticilerinin eşlik ettiğini anlatan Erdoğan, yarın İstanbul'da DEİK ve FİNPRO'nun koordinasyonunda, Türk özel sektörü temsilcileri ile Finlandiyalı muhataplarının bir yuvarlak masa toplantısında bir araya geleceklerini vurguladı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin de katılacağı toplantıda, iş dünyası temsilcilerinin ortak proje ve yatırım imkanlarını kapsamlı bir şekilde ele alacaklarını belirten Erdoğan, toplantının yeni ortaklıklara da vesile olacağını kaydetti.

"Türkiye ile Finlandiya'nın ekonomik yapıları, gerek iki ülke arasında gerekse üçüncü ülkelerde verimli işbirliklerinin kurulmasına son derece müsaittir" diyen Erdoğan, geçen yıl 228 bin Fin turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, bu rakamın gelecek yıllarda daha da artmasının beklendiğini dile getirdi. Türkiye'nin sağlık ve kültür turizmi alanlarında da çok ciddi atılım içinde olduğuna, dünyanın farklı ülkelerinden her yıl yaklaşık 400 bin hastanın tedavi için Türkiye'ye geldiğine dikkati çeken Erdoğan, Finlandiyalıların da Türkiye'deki bu imkanlardan yararlanmasını istediklerini kaydetti.

"Barış İçin Arabuluculuk Girişimini güçlendirmek istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Niinistö ile ikili ilişkilerin yanı sıra Avrupa'ya yönelen göç krizini, terörizmle mücadele konusunu, Suriye ve Irak'taki gelişmeleri de ele aldıklarını aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ayrıca her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunduk. Yakın coğrafyamızdaki kritik gelişmeler, barış ve güvenliğin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bilhassa çatışmaların çözümlenmesi, tarafların bir araya gelerek sorunları diyalogla, barışçıl yollardan çözmesi bu süreçte son derece önemlidir. Türkiye, bu noktada öteden beri önemli bir rol oynamıştır. Finlandiya ile bu alanda sürdürdüğümüz mevcut işbirliğimizi çok daha ileri taşımak istiyoruz.

Bugün Türkiye ve Finlandiya, evrensel ilke ve değerler temelinde BM, AB, AGİT ve Avrupa Konseyi gibi platformlarda güç birliği yapıyor. Bilhassa, Finlandiya ile BM bünyesinde başlattığımız 'Barış İçin Arabuluculuk Girişimi'ne büyük önem veriyoruz. Değerli dostumla hem bu girişimi hem de bu girişim vesilesiyle teşkil edilen 'Arabuluculuk Dostlar Grubu' kapsamında kaydedilen ilerlemeleri ele aldık. Küresel barışın ve huzurun tesisi konusunda önemli rol oynayacağına inandığım bu girişimi güçlendirmek istiyoruz."

Türkiye'nin AB üyelik sürecine, Finlandiya'nın verdiği destek için teşekkür eden ve Finlandiya'nın kuvvetli ve görünür desteğinin süreceğine olan inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Niinistö'nün ziyaretinin ikili işbirliği ve uluslararası alandaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesine ve halklar arasındaki dostluğun derinleştirilmesine katkıda bulunacağını kaydetti.

-"Türkiye, terörün sinsi ve acımasız yöntemleriyle ilk defa karşılaşmıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında Ankara'daki terör saldırısına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Ankara Garı önünde yaşanan iki ayrı patlama sonucu 97 vatandaşın hayatını kaybettiğini, çok sayıda vatandaşın yaralandığını anımsatan Erdoğan, "Demokratik haklarını kullanmak üzere bir araya gelen sivil toplum kuruluşlarımızın düzenlediği toplantı öncesinde yaşanan bu elim olay, bizi derinden üzdü" dedi.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı, yaralılara acil şifa dileyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin birliğine, beraberliğine, huzuruna, istikrarına, hedeflerine yönelik bu terör saldırısını bir kez daha şiddetle kınıyorum. Şu gerçeğin tüm dünya ve tüm vatandaşlarımız tarafından bilinmesini istiyorum, bu saldırı Türkiye'ye yapılmıştır. Saldırının hedefi, orada bulunan vatandaşlarımızla birlikte ülkemizin ve milletimizin tamamıdır.

Yine üzüntüyle belirtmek mecburiyetindeyim ki Türkiye, terörle, terör örgütleriyle, terörün sinsi ve acımasız yöntemleriyle ilk defa karşılaşmıyor. Devlet ve millet olarak maalesef farklı isimler altında faaliyet gösteren terör örgütleriyle ve onların saldırılarıyla uzun zamandır mücadele ediyoruz. Sadece son 40 yılın bilançosunu çıkardığımızda dahi, bu gerçeği tüm çıplaklığıyla görmemiz mümkündür."

"Terör örgütleri karşısında çifte standart kullanan herkes, açık söylüyorum, teröre destek vermektedir"

Ermeni terör örgütü ASALA'nın, 1973'ten itibaren 42 diplomatın şehit edilmesiyle sonuçlanan terör eylemleri gerçekleştirdiğini, 1970'li yıllar boyunca çok sayıda illegal örgütün faaliyetine sahne olan Türkiye'de her kesimden binlerce vatandaşın, binlerce gencin bu karanlık dönemde yaşanan olaylara kurban verildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"PKK'nın 1984 yılından itibaren sürdürdüğü terör eylemlerinde, bugüne kadar 14 bin civarında güvenlik görevlimiz, kamu personelimiz ve sivil vatandaşımız hayatını kaybetti. Farklı isimlerde uzun bir geçmişi olan, yaklaşık 21 yıldır DHKP-C adıyla faaliyet gösteren terör örgütü, Özdemir Sabancı ve savcı Mehmet Selim Kiraz cinayetleri başta olmak üzere çok sayıda olaydan sorumludur. El Kaide tarafından 2003 yılında İstanbul'da bomba yüklü araçlarla düzenlenen saldırılarda 57 kişi hayatını kaybetti.

Son olarak, Suriye ve Irak'ta ortaya çıkan DAİŞ de ülkemiz sınırları içinde yaptığı çeşitli eylemlerle, Türkiye'ye karşı mücadele eden örgütler arasına katıldı. Bugün de farklı isimlerle aynı çatı altında faaliyet gösteren örgütlerden oluşan PKK ile DHKP-C ve DEAŞ, karşımızdaki en menfur terör tehditleri olarak varlıklarını sürdürüyorlar.

Biz terörü, kendini nasıl tanımladığına, hangi ismi kullandığına, söylemine, yöntemine göre tasnif etmiyoruz, sadece bu sıfatla adlandırıyoruz. Meseleye bu şekilde yaklaşmayan, terör karşısında, terör örgütleri karşısında çifte standart kullanan herkes, açık söylüyorum, teröre destek vermektedir."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Finlandiya İstanbul Politika Güncel Haberler

title