Haberler

Erdoğan'dan SPK'ya Kanal 7 Baskısı

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, Milletvekili Hamzaçebi ve Myk Üyesi Kılıç Dün Bir Basın Toplantısı Düzenleyerek Kanal 7 ile İlgili Yeni İddialar Gündeme Getirdi.

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, milletvekili Hamzaçebi ve MYK üyesi Kılıç dün bir basın toplantısı düzenleyerek Kanal 7 ile ilgili yeni iddialar gündeme getirdi. CHPliler, "SPK uzmanlarının Kanal 7 ile ilgili raporunun şirket lehine sonuçlandırılması" için Başbakan Erdoğan’ın, SPK Başkanı Turan Erol’a baskı yaptığını öne sürdü.

CHP, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, SPK Başkanı Turan Erol’u Haziran 2007’de makamına çağırarak, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’ın yanında "SPK uzmanlarının Kanal 7 ile ilgili raporunun şirket lehine sonuçlandırılması" için baskı yaptığını öne sürdü. CHP, bu baskının sonucu olarak SPK uzmanlarının Kanal 7 ile ilgili suç duyurusu talebi içeren raporunun 19 aydır savcılığa gönderilmeden bekletildiği iddiasını ortaya attı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ali Kılıç ile dün CHP Genel Merkezi’nde düzenledikleri basın toplantısında soygun hareketine dönüştüğünü savundular. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın Kanal 7’nin kuruluşunda önemli katkıları olduğunu vurgulayarak, "Erdoğan bu karanlık ilişkilerin başında var, peki şimdi bu ilişkilerin neresinde?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kanal 7 televizyonunun kuruluşu aşamasında Almanya’da para toplamaya giden Kombassan Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Haşim Bayram’ın yeni kurulacak televizyonu anlatımından sonra söz alan Ayasofya Camii Derneği Başkanı namaz saati gelmesine karşın aynen şunları söylüyor; ’Şimdi namaza durmayacağız. Bu mesele şu an namazdan önemli. Namazı biraz geciktirsek de sonra da olabilir. Şimdi hepimiz, başta ben olmak üzere sıraya geçeceğiz.’ Kanal 7 bu anlayışla kuruluyor."

Rapor 19 aydır SPK’da bekliyor

Milletvekili Hamzaçebi de, Kanal 7 ile ilgili Sermaye Piyasası Kanunu’na aykırı faaliyetleri nedeniyle SPK uzmanlarının 2007’de bir inceleme yaptığını, üç kişilik bir uzman grubunun yaptığı inceleme sonucunda 1 Mart 2007’de Denetleme Raporu düzenlendiğini belirterek, şöyle dedi: "Raporda şirket yetkililerinin, şirketin yurtdışındaki banka hesapları, şirket ortaklarının yurtdışındaki iştirakleri ve şirket ile haklarında izinsiz halka arz isnadı ile SPK tarafından suç duyurusunda bulunulan şirketler ile ilişkileri konularında SPK’ya eksik ve yanlış bilgi verilmesi nedeniyle şirket yönetim kurulu başkanı Zekeriya Karaman ile yönetim kurulu üyeleri İsmail Karahan ve Mustafa Çelik hakkında Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47/B - 1 ve 49. maddeleri uyarınca Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Raporun düzenlenmesinden bu yana yaklaşık 19 aylık bir süre geçmiş olmasına rağmen Rapor Cumhuriyet Savcılığına intikal ettirilmemiştir."

SPK yönetimi suç işledi

SPK Denetleme Dairesi üzerindeki "engellemelere" karşın raporun, 28 Haziran 2007’de Kurul’a sunulduğunu belirten Hamzaçebi, Kurul’un da aynı gün, o tarihte başkanlık görevinin boş olması nedeniyle ikinci başkan Turan Erol ile üyeler Muhammed Emin Özer, Mithat Hızlı, Ebdülkerim Emek ve Vahdettin Ertaş’ın imzalarıyla konunun incelenmesi kararı aldığını söyledi. Kararın üzerinden 15 ay geçtiğini anımsatan Hamzaçebi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rapor uyarınca bir işlem yapılmamış, suç duyurusunda bulunulmamıştır. Amaç suç duyurusu gerektiren raporun işleme konulmamasıdır. Daha sonra 20 Temmuz 2007 tarihli, yani seçimlerden iki gün önce, bir Kurul Kararı ile de rapor işlemden kaldırılmıştır. Suç duyurusu gerektiren bir raporu hukuki bir gerekçe olmaksızın işlemden kaldıran SPK Başkan ve üyeleri suç işlemektedir."

Hamzaçebi, raporda belirtilen işlemler ve şirket hesaplarına giren paraların bir kısmının yardım ve bağış olabileceği yönündeki iddiaların, şirket yöneticilerinin bilgi vermemesi nedenleriyle sonuçlandırılmadığına dikkat çekip, durumun hapis cezası gerektirdiğini söyledi.

CHP’den 8 soru

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü göreve davet eden Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan ve SPK Başkanı Turan Erol’a şu soruları yöneltti:

Başbakana soruyoruz: SPK uzmanlarının Kanal 7 yöneticileri hakkında düzenlediği suç duyurusu raporunun işleme konulmaması için SPK Başkanı Turan Erol’a bir talimat verdiniz mi?

Haziran 2007’de makamınızda Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman olduğu halde Turan Erol’u çağırıp SPK raporu hakkında üçlü bir görüşme yaptınız mı? Bu görüşmede SPK Başkanı’ndan meselenin bir an önce şirket lehine sonuçlandırılmasını istediniz mi? Turan Erol’un size ’Merak etmeyin konuyu halledeceğim’ beyanı oldu mu?

SPK Başkanına soruyoruz: SPK denetleme raporu henüz resmiyet kazanmadan rapor taslağı ve eklerini Kanal 7 yetkililerine verdiniz mi?

Rapor taslağı ve eklerinde yer alan hususlarla ilgili olarak yani rapor resmiyet kazanmadan Kanal 7 yetkilileri ile SPK uzmanlarının katılımıyla toplantı yaptınız mı?

Avukat olmadığı halde bir uzmanın yönetmeliğe aykırı olarak tarafınızdan SPK Hukuk işleri Daire Başkanlığı’na atandığı doğru mudur?

Kanal 7 raporunun işleme konulmaması amacıyla Hukuk İşleri Dairesi Başkanlığından alınan görüşün, Hukuk İşleri Daire Başkanlığına görev döneminizde yapılan atamayla bir ilgisi var mıdır?

Kanal 7 incelemesinin suç duyurusu talebiyle sonuçlanması üzerine incelemeyi yürüten Denetleme Dairesi Başkanı’nından istifasını istediniz mi? Bu olmayınca bu birimi doğrudan kendinize bağladınız mı?

Kanal 7 banka hesaplarının kayıtlarda gösterilmemesi ile ilgili olarak SPK uzmanlarının önerisi doğrultusunda durumu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na bildirdiniz mi?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title