Haberler

Erdoğan, Canlı Yayında Soruları Yanıtladı

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan: (6) "(AB ve ABD ile ilişkiler) Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar koyduğu irade, asil iradesi neyi gerektiriyorsa onu koyarım. Yani buradan asla bir defa taviz olmaz ve seçilen bir cumhurbaşkanı olarak diğer cumhurbaşkanlarının, yeni seçilmiş bir cumhurbaşkanına karşı devletler arası protokolde atmaları gereken adım neyse bunu beklerim. Bu adımlara karşı da karşı tarafa gerekli değeri veririz, ilişkilerimizi, irtibatlarımızı buna göre çok daha farklı şekilde geliştiririz" "Balkon konuşmasının içeriği hakkında herhangi bir şey söylememe gerek yok ama şunu bilmenizi istiyorum, bir defa bu konuşmayı partimizin balkonundan yapacağımızı söyleyeyim. Çünkü ben partimin zaten genel başkanıyım. Partim tüm milletvekilleriyle aday göstermiş" "Kampanyada bir defa şöyle bir son akşam itibarıyla aldığım şeyi söyleyeyim, yani biliyorsunuz kişiler olarak bankalardaki görünüm olmuyor, bağış adeti olarak, çünkü aynı kişi 2 kez, 3 kez de bağış yapabiliyor, dolayısıyla toplam bağış adedi 1 milyon 350 bin 796, toplam bağış miktarı ise 55 milyon 260 bin 778" "Seçimlere katılımı en üst düzeye çıkarmamız lazım. Ne olur diyorum vatandaşlarıma, muhakkak sandığa gidin.

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, Avrupa Birliği ve ABD ile ilişkilerinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar koyduğu irade neyi gerektiriyorsa onu ortaya koyacağını belirterek, "Yani buradan asla bir defa taviz olmaz ve seçilen bir cumhurbaşkanı olarak diğer cumhurbaşkanlarının, yeni seçilmiş bir cumhurbaşkanına karşı devletler arası protokolde atmaları gereken adım neyse bunu beklerim. Bu adımlara karşı da karşı tarafa gerekli değeri veririz, ilişkilerimizi, irtibatlarımızı buna göre çok daha farklı şekilde geliştiririz" dedi.

Erdoğan, ATV ve A Haber'de ortak yayınlanan "Başbakan ile Gündem Özel" adlı programda, soruları yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, "28 Ağustos'ta, diyelim ki 10 Ağustos'ta seçildiniz ve 28 Ağustos'ta mazbatayı alacaksınız. İki gün sonra ilk resepsiyon olacak. Geçmişte biliyorsunuz 'türbanlılar giremez' gibi kırmızı çizgiler vardı. Sizin kırmızı çizgileriniz olacak mı" yönündeki soru üzerine, şunları söyledi:

"Yani Sayın Sezer'in döneminde, iki dönem var. Sayın Sezer'in bizim iktidarımızın ilk döneminde böyle yasağı olmadı. Anlamadık, bir anda değişiverdi. Hop yasak geldi ve orada ayrımlar yapıldı. Çünkü arıyorlar, kimin eşi başörtülü, kimin değil. Başörtülü olanlara direkt kendisine geliyor, başörtüsüz olanlara eşiyle birlikte davetiyeler geliyor. Bunlara yakışıyor muydu Çankaya'ya? Yani cumhurun başkanına bu yakışmaz. Bu dönemde zaten Abdullah Bey ile başlayan bir süreç var. Kesinlikle bu dönemde halkımın bütün temsilcileri, başı açık başı örtülü, hepsi orada yerini alır. Tabii bütün bu envanteri gözden geçirmek suretiyle değerlendirmelerini yapabileceğiz. Oradaki potansiyel zaten belli. O potansiyel neyi gerektiriyorsa ona göre de vatandaşımızla inşallah 30 Ağustos'u kutlama imkanı yakalarız."

-ABD ve AB ile ilişkiler

"Hem AB hem ABD, son dönemde çifte standart uygulamalarıyla karşımıza çıktı. Siz de bunu eleştirdiniz. Cumhurbaşkanlığı döneminde seçilirseniz, bu ilişkiye, AB ve ABD'nin bu çifte standardına nasıl bakacaksınız" yönündeki soruya karşılık Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti'nin bugüne kadar koyduğu irade, asil iradesi neyi gerektiriyorsa onu koyarım. Yani buradan asla bir defa taviz olmaz ve seçilen bir cumhurbaşkanı olarak diğer cumhurbaşkanlarının, yeni seçilmiş bir cumhurbaşkanına karşı devletler arası protokolde atmaları gereken adım neyse bunu beklerim. Bu adımlara karşı da karşı tarafa gerekli değeri veririz, ilişkilerimizi, irtibatlarımızı buna göre çok daha farklı şekilde geliştiririz" diye konuştu.

Şu andaki uluslararası camiada devlet veya hükümet başkanlarının büyük bir çoğunluğuyla tanışıklığının bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlarla bir kısmıyla BM'den, bir kısmıyla geliş gidişlerden, bir kısmı cumhurbaşkanımızı ziyarete gelmişlerdir, bu vesileyle biz onlarla ayrıca görüşmüşüzdür veyahut da biz o ülkelerin başbakanlarını ziyaret ettiğimiz zaman onların cumhurbaşkanlarıyla görüşmelerimiz olmuştu. Yani diyebilirim ki 100'ü aşkın ülkeyle zaten bu noktada bireysel ilişkileriniz var. Bundan sonra bu ilişkilerimizin boyutu çok farklı seviyeye ulaşacaktır. Özellikle gerek ekonomik gerekse dünyadaki mesela bölge barışını tesiste düştüğümüz sıkıntıları aşmak için bu adımları atmakta bir kararlılık olacaktır."

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, Türkiye'nin dönem başkanlığını üstleneceği G20 Toplantısı için nasıl bir yaklaşım ortaya koyacağına dair soruya ise şu yanıtı verdi:

"Bunu değerlendirmesini arkadaşlarımızla yapmak suretiyle, G20'ye genellikle devlet başkanları, cumhurbaşkanları katılıyor başbakan seviyesinde katılan ülkelerin sayısı çok fazla değil, değerlendirmeyi yaparız ona göre. Burada ekonomiden sorumlu işte başbakan yardımcısı olabilir veya bakan olabilir, hazine müsteşarıydı bunlar maliye bakanları devamlı olarak bu G20 toplantılarına katılmışlardır. Tabii bundan sonraki süreçte bizim çok daha kararlı hele hele şimdi ev sahipliği yapacağımız böyle önemli bir toplantı için altyapı çalışmalarımız olsun, hazırlıklarımızı bunların çok iyi sürdürülmesi lazım."

-"Balkon konuşmasını partimizin balkonundan yapacağım"

Başbakan Erdoğan, seçimden sonra yapacağı balkon konuşmasına ilişkin bir soru üzerinde de şöyle konuştu:

"Balkon konuşmasının içeriği hakkında herhangi bir şey söylememe gerek yok ama şunu bilmenizi istiyorum, bir defa bu konuşmayı partimizin balkonundan yapacağımızı söyleyeyim. Çünkü ben partimin zaten genel başkanıyım. Partim tüm milletvekilleriyle aday göstermiş. Dolayısıyla burada yani kaç göç yapmaya gerek yok, gelip oradan konuşmamızı yapacağız. Tabii mesajlarımız bu defa bir cumhurbaşkanı sıfatıyla olacak, çok daha tabii ki farklı olacaktır. Adeta vizyon belgesinin belki de bir özeti mahiyetinde olacaktır ama 77 milyonu kucaklayan, yine onu açıkça söylüyorum bir mesajlar silsilesi olacaktır. Herkesin Tayyip Erdoğan'ı sevmesi mümkün değil. Onu söyleyeyim. Ama biz sevmenin işareti olan hizmetler noktasında, mesajlar noktasında bu mesajları vermeye devam edeceğiz."

-Kampanyaya 55 milyon 260 bin 778 liralık destek

"Kampanyaya katılım nasıl oldu, parasal açıdan" yönündeki soruya karşılık Erdoğan, "Kampanyada bir defa şöyle bir son akşam itibarıyla aldığım şeyi söyleyeyim, yani biliyorsunuz kişiler olarak bankalardaki görünüm olmuyor, bağış adeti olarak. Çünkü aynı kişi 2 kez, 3 kez de bağış yapabiliyor. Dolayısıyla toplam bağış adedi 1 milyon 350 bin 796, toplam bağış miktarı ise 55 milyon 260 bin 778. Akşam itibarıyla bu" dedi.

"Tabii rakam olarak fena bir rakam değil ama yarın da tabii devam edecek" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili bankayla arkadaşlarımızın görüşmeleri oldu. Çünkü tabandan gelen şeyler bu istikamette. Hatta pazardan sonra da yapılabilecek. 3-4 gün ondan sonra da böyle bir imkan var. Çünkü bu konuda yapılan alım satımlarda belki açıklar da olabilir. Biliyorsunuz burada sizin resmi belgeli harcamalarınızın üstünde para kalacak olursa bu para hazineye devrolunur. Böyle bir durum da söz konusu."

Seçim günü İstanbul'da bulunacağını ve oyunu bu ilde ailesiyle kullanacağını belirten Erdoğan, akşam saatlerinde de İstanbul Seçim Koordinasyon Merkezi'nde seçim sonuçlarını bir süre takip ettikten sonra, Ankara'ya gelip gelişmeleri izleyeceğini aktardı.

Başbakan Erdoğan, bedelli askerlikle ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı:

"İsterseniz bu işi hiç sıkıştırmayalım. Bunu daha önce de söyledim. Şu seçimler bir defa atlatılsın, seçimler atlatıldıktan sonra bunu Genelkurmay Başkanımızla, Milli Savunma Bakanımızla birlikte bir değerlendirmesini yaparız. Atılması gereken adım varsa da bu vesileyle inşallah atarız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Biz, buralardan gelecek parayı veyahut da buralardan özellikle bu bedelliyi bekleyen kardeşlerimizin o bildiğim sıkıntılarını aşması noktasında her türlü kolaylığı gösterme noktasında adımı atarız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Burada tabii Genelkurmay'ın yaklaşımı bizler için önem arzediyor. Bu bilgileri kendilerinden aldıktan sonra değerlendirmemizi inşallah yaparız."

Başbakan Erdoğan, seçim kampanyasında bağışta bulunarak kendilerini destekleyenlere teşekkür etti.

"Çünkü bu artık milli meseledir" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bir de katılım kültürünün bundan sonraki seçimlerde çok daha artacağına inanıyorum. Bu, ilk adımdır. Amerika'da biliyorsunuz seçimlerde herkes gelir, hesaplara belli yatırımlarda bulunurlar, para yatırırlar falan. Onlarla seçim bütçesi oluşturulur. Temenni ederim ki bizde de bu oluşur. Bu, aynı zamanda mensubiyet duygusunun da en güzel ifadesidir. Bundan dolayı tüm bağışçı kardeşlerime çok çok teşekkür ediyorum ve seçimlere katılımı en üst düzeye çıkarmamız lazım. 'Ne olur' diyorum vatandaşlarıma, muhakkak sandığa gidin. Gurbetçi kardeşlerime sesleniyorum, 44 gümrük kapısında oy kullanılabiliyor. İlla bir kapı yok. 'Git sana en uygun neresiyse orada oyunu kullan' diyorum.  Sandık görevlisi olan tüm kardeşlerime sesleniyorum, 'sandıkların başına sabah erken saatte gidin ve orada hemen göreve hazır hale gelin' diyorum. Sandık tutanaklarına kesinlikle sahip çıkın ve  tutanaklarınızı akşam aldığınız gibi seçim koordinasyon merkezine bildirin."

- Ankara

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Çankaya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title