Haberler

Erbil'de Suriyeli Sığınmacılar İçin Yeni Kamp

Suriye'den gelenler için kurulan Naverok Mülteci Kampı açıldı Erbil Valisi Hadi: "Sınır kapısının açılmasından sonra 5 bin sığınmacı Irak tarafına geçti. Duhok'ta bulunan Domiz Kampı'nın kapasitesi dolduğu için 2 bin sığınmacıyı Erbil'e getirdik. Bu insanlar, bizim misafirlerimiz"

Irak'ın Erbil kentinde Suriyeli sığınmacılar için kurulan Naverok Mülteci Kampı açıldı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla açılan Irak ile Suriye arasındaki Peşhabur Sınır Kapısı'ndan alınarak kampa getirilen bin 500 aile, Erbil'e 30 kilometre mesafedeki Naverok'taki kampa yerleştirildi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğiyle oluşturulan kampta, daha fazla sığınmacının barınabilmesi için yeni çadırlar kuruluyor. Kamp alanı, iş makineleriyle genişletilirken, Peşmergelerin sıkı güvenlik önlemleri alması dikkati çekti.

Kampta kurulan mobil hastanede çocuklar, kadınlar ve yaşlılar tedavi ediliyor. Ambulanslar hazır bekletiliyor.

Günler sonra sıcak yemek yediler

Kampın ilk günü hayırsever bir iş adamının gönderdiği yemekler, sığınmacılara ikram edildi. Türlü, pilav, salata, ekmek, karpuz ve domatesten oluşan yemeği Peşmergeler, çadır çadır dolaşarak dağıttı.

Savaştan kaçan aileler, günlerce sınırın Suriye tarafında bekledikten sonra Irak'a geçmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Aileler, IKBY'nin kendilerine sunduğu hizmetlerden duydukları memnuniyeti dile getirirken, en çok sıcak hava şartlarından şikayetçi oldu. 45 dereceyi bulan sıcaklardan, özellikle çocukların ve bebeklerin olumsuz etkilendiği ifade edildi.

Eşi ve 7 çocuğu ile kamptaki çadıra yerleşen İsmail Misto, Suriye'nin Tel Aran beldesinden geldiklerini belirterek, "Bizim için Irak tarafına geçmek çok zor oldu. Günlerce sınır kapısında bekledik. Şimdi çok şükür buradayız. Bize güzel hizmet sundular. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Sadece çocuklarımız için endişeleniyoruz, kamp şartları onlara ağır gelebilir. Bir an önce savaşın bitmesi için dua ediyoruz" dedi.

Kamp aynı zamanda akrabaların buluşma noktası oldu. Erbil'den gelenler, kamptaki yakınlarını ziyaret etti.

Erbil Valisi kampı ziyaret etti

Erbil Valisi Nezat Hadi, kampı ziyaret ederek çalışmaları yerinde gördü.

Hadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriyeli sığınmacılar, dün gece Peşhabur Sınır Kapısı'ndan Irak tarafına giriş yaptılar. Duhok'ta bulunan Domiz Kampı'nın kapasitesi dolduğu için yaklaşık 2 bin sığınmacıyı Erbil'e getirdik. Mülteciler yolda iken kampta yoğun çalışma başlattık. IKBY Peşmerge Bakanlığı'na bağlı Zerevan Güçleri, Birleşmiş Milletler'in de desteğiyle gelen sığınmacılar için kampı hazırladı. Bu insanlar bizim misafirlerimiz, onları en güzel şekilde ağırlamak için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Hadi, Naverok Kampı'ndaki sığınmacıları, daha sonra yapımı devam eden Daraşekran Kampı'na alacaklarını belirterek, "Daraşekran, Suriyeli sığınmacılar için Erbil'de yapılan en büyük kamptır" diye konuştu.

Sınır kapısının açılmasından sonra 5 bin sığınmacının Irak tarafına geçtiğini kaydeden Hadi, Erbil'de en son gelenlerin haricinde 35 bin Suriyeli sığınmacının bulunduğunu söyledi. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Mesut Barzani Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title