Haberler

Enver Hoca'nın Ölümü Üzerinden 30 Yıl Geçti

Arnavutluk'ta, İkinci Dünya Savaşı sonrası iktidara gelen ve ölümüne kadar ülkeyi "demir yumrukla" yöneten eski komünist lider Enver Hoca, ölümünün 30'uncu yılında mezarı başında anıldı.

Arnavutluk'ta, İkinci Dünya Savaşı sonrası iktidara gelen ve ölümüne kadar ülkeyi "demir yumrukla" yöneten eski komünist lider Enver Hoca, ölümünün 30'uncu yılında mezarı başında anıldı.

Kalp krizi geçirerek 1985 yılında hayatını kaybeden Enver Hoca'nın ölüm yıl dönümünde, Tiran kenti yakınlarındaki şehir mezarlığına giden çok sayıdaki Arnavut, Enver Hoca'nın mezarına çelenk bıraktı.

Resmi bir törenin yapılmadığı mezar başında, gelenlerin ağırlıklı olarak Arnavutluk İşçi Partisi üyesi ve Enver Hoca'nın akrabalarından oluşması dikkat çekti.

Enver Hoca'yı mezarında anmak için gelen Arnavutluk İşçi Partisi Başkanı Muharem Cafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Arnavutluk'un bütün bölgelerinden gelenlerle beraber liderlerini anmak üzere mezarlığa geldiklerini" belirtti. Hem doğum gününde, hem de ölüm yıl dönümünde Enver Hoca'yı andıklarını aktaran Cafa, onun ideolojisine hala inandıklarını söyledi.

30 yıl önce  ölümünün ardından ilk olarak Tiran'daki Arnavutluk Şehitlik Mezarlığına defnedilen Enver Hoca, ülkede komünizmin yıkılmasının ardından, mezarı hükümet kararıyla 1991 yılında Tiran kenti yakınlarındaki şehir mezarlığına taşınmıştı.

-Enver Hoca kimdir?-

16 Ekim 1908'da Ergiri şehrinde doğan Enver Hoca, 1930'da üniversite öğrenimi için gittiği Fransa'da, Fransız Komünist Partisi'nin yayın organı Humanite'de yazılar yazmaya başladı. 1936 yılında döndüğü ülkesinde bir süre Fransızca öğretmenliği yaptı. 1939'da İtalya'nın Arnavutluk'u işgalinden sonra öğretmenlikten atıldı. Bunun üzerine Tiran'a döndü ve açtığı tütüncü dükkanı kısa sürede, işgale karşı direniş hazırlıkları yapan komünist militanların toplantı yeri haline geldi.

Ülkedeki çeşitli komünist gruplar, 8 Kasım 1941'de birleşerek Arnavutluk Emek Partisi'ni kurdular. Parti, Mart 1943'de yaptığı ilk kongresinde, Enver Hoca'yı partinin genel sekreterliğine getirdi.

Enver Hoca, daha sonra 11 Ocak 1946'da kurulan Arnavutluk Halk Cumhuriyeti'nin başkanlığına getirildi. Enver Hoca yönetimindeki Arnavutluk, Stalin döneminde Sovyet Rusya ile iyi ilişkiler içinde ve dışa açık olarak yaşadı. Ancak Kruşçev döneminde ülke hemen hemen tüm dünya ile ilişkilerini keserek içe kapandı. Enver Hoca ülkesini, 1967 yılında resmi olarak dünyanın ilk ateist devleti ilan etti. Ülkeyi 41 yıl aralıksız yöneten Enver Hoca 11 Nisan 1985'te geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.

Arnavutluk, Enver Hoca döneminde komünizmin en şiddetli uygulandığı ülkelerden biri olarak tarihe geçti. Ülkesini dünyaya kapatan Enver Hoca, dış tehditlerden korunmak amacıyla Arnavutluk'un dört bir yanına yüz binlerce sığınak inşa ettirdi. Halk yoksulluk içinde yaşarken, hükümet bu sığınaklar için milyonlarca dolar harcadı. "Bunker" adı verilen bu sığınaklardan ülke genelinde 750 bin adet bulunduğu tahmin ediliyor. Öte yandan, Enver Hoca zamanında özellikle ibadethanelere yönelik de ciddi bir kıyım yapıldı. İslam'a ait olan her şeyi yasaklayarak, insanları İslam'dan soyutlamayı amaçlayan Enver Hoca, ülke genelindeki Osmanlı döneminden kalma camilerin birçoğunu yıktırdı, kalanları ise depo olarak kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

İşçi Partisi Arnavutluk Enver Hoca Tiran Politika Güncel Haberler

title