Haberler

Engellilerden Belediyelere Engelleri Kaldırın Suç Duyurusu

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, Anadolu yakasındaki 11 belediye ile belediyelerin Fen İşleri, Park ve Bahçeler, İmar, Ruhsat, Denetim ve Zabıta Müdürlükleri hakkında ayrımcılık ve görevi ihmal suçlarından dava açılmasını istedi.

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, Anadolu yakasındaki 11 belediye ile belediyelerin Fen İşleri, Park ve Bahçeler, İmar, Ruhsat, Denetim ve Zabıta Müdürlükleri hakkında ayrımcılık ve görevi ihmal suçlarından dava açılmasını istedi.

Adliyeye gelen engelli vatandaşlar, gündelik hayatlarındaki sorunları anlatarak taleplerini dile getirdi.

Haber-Kamera Arzu KAYA İstanbul DHA

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, 2005 yılında Engelliler Kanunu kapsamında çıkarılan ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarda mimarinin erişilebilir olmasını öngören kanunun belediyeler tarafından uygulanmadığını belirterek, 11 belediye ile belediyelerin Fen İşleri, Park ve Bahçeler, İmar, Ruhsat, Denetim ve Zabıta Müdürlükleri hakkında ayrımcılık ve görevi ihmal suçlarından haklarında dava açılmasını istedi.

SAVCILIĞA DİLEKÇE VERDİLER

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'na gelerek, Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği adına suç duyurusunda bulunan Adem Kuyumcu, Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Çekmeköy, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe ve Tuzla Belediyeleri ile bu belediyelerin Fen İşleri, Park ve Bahçeler, İmar, Ruhsat, Denetim ve Zabıta Müdürlükleri hakkında ayrımcılık ve görevi ihmal suçlarından savcılığa şikayette bulundu.

Savcılığa sunulan 6 sayfalık suç duyurusu dilekçesinde, 2005 yılında Engelliler Kanunu kapsamında çıkarılan ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarında mimarinin erişilebilir olmasını öngören kanunun belediyeler tarafından uygulanmadığı vurgulanarak, sorumlular hakkında soruşturma başlatılıp dava açılması talep edildi.

Dilekçede, engellilerin eğitim alma, iş ve sosyal hayata katılmalarına engel olunduğu ifade edilerek, engellilere ayrımcılık yapıldığı ve görevin kötüye kullanıldığı kaydedildi.

ENGELLİLER EŞİT YAŞAMA HAKKI İSTİYOR

Suç duyurusunun ardından adliye önünde engelli vatandaşlarla beraber açıklama yapan Dernek Başkanı Adem Kuyumcu, Engelliler artık evden çıkmak istiyor. Evden çıkıp eğitim hakkını kullanmak istiyor. İşe gitme hakkını kullanmak istiyor. Sosyal hayata katılım hakkını kullanmak istiyor. Kanun çıkalı 10 yıl geçti, bir arpa boyu yol alamadık. Engelliler hemen şimdi eşit yaşama hakkı istiyor dedi. Kartal'da yaşayan 41 yaşındaki engelli Aydın Çalışkan da, 17 yıldır engelli olduğunu ifade ederek, Ne parklara girebiliyoruz ne camilere ne tuvaletlere. Bütün her yerde engeller var. Bazı vatandaşlar duyarlı, bazı vatandaşlar duyarsız. Çoğu zaman sorun yaşıyoruz diye konuştu.

BAŞKASININ YARDIMI OLMADAN HAYATIMIZI DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ

Üsküdar'da yaşayan Nafi Ketenci ise geçirdiği kaza nedeniyle 10 yıldır engelli olduğunu belirterek, Zorluğun ne olduğunu bilmiyordum ama şimdi zorlukların farkındayım. Evden dışarı çıktığımız zaman acaba eve nasıl döneceğim diye düşünüyorsunuz. Bağımsız olarak engelsiz erişim istiyoruz. Biz başkasının yardımı olmadan hayatımızı devam ettirmek istiyoruz diyerek, sokakta yaşadığı zorlukları anlattı.

Güngör Turgut ise Dilediğim gibi, sokağa çıktığım zaman marketlerde, mağazalarda, kafelerde ben de oturup çayımı içmek istiyorum. Mimari açıdan hiçbir kafenin uygun olmadığını biliyorum dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üsküdar Kartal Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title